BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Genelkurmayda Gülen sorgusu

Askeri Savcılığı'na getirilen bir kişi, 14 saat sorgulandı. Sorgulama Fethullah Gülen'le ilgili.

Abone ol

16 Kasım sabahının ilk ışıklarıyla birlikte, Genelkurmay Askeri Savcılığı'na, emekli bir general tarafından sorgulanmak üzere bir kişi getirildi..

14 saat boyunca ifadesine başvurulan o isim, Fethullah Gülen hakkında bugüne kadar demediğini bırakmayan Nurettin Veren'di..

Askeri mahkemelerin sivilleri yargılama yolu kapalı olmasına rağmen askeri savcı tüm hukuk kurallarını yerle bir ederek Veren'i uzun uzun sorguya çekti.

Sorgulamanın ise tek bir konusu vardı: Fethullah Gülen..

Peki bugüne kadar çeşitli televizyon kanalları, gazete ve dergilere konu olan, Fethullah Gülen hakkında bildiği her şeyi tek tek anlatan Nurettin Veren askeri savcıya ekstaradan ne söyleyebilirdi?

Bu soru henüz net olarak cevap bulamadı ama, bu tür uygulamaların sonunda neler olduğunun örnekleri yakın tarihimizde mevcut..

Örneğin;

Askeri savcılıkta ifade veren Şemdin Sakık olayı henüz hafızalardan silinmedi..

Sakık'ın ifade vermesinden hemen sonra gazete ve televizyonlara birer zarf gitmiş ve askeri kesimin hoşuna gitmeyen yazı ve haberleriyle dikkat çeken Mehmet Ali Birand, Cengiz Çandar vs. gibi gazeteciler andıçlanmıştı.. O gazeteciler işlerinden olmuş ve vatan haini muamelesi görmüştü..

İşte bu yüzden, Nurettin Veren'in askeri savcılıkta sorgulanması, "Yeni bir andıç mı geliyor?" sorusunu gündeme getiriyor..

Aralık ayında yapılacak Yüksek Askeri Şura öncesi yapılan bu gizli ve hukuk dışı sorgulamaya uzmanlar farklı yorumlar getiriyor. Kimilerine göre Nurettin Veren'in söylemleri doğrultusunda hükümetin önüne yeni bir irtica dosyası konularak Erdoğan ve partisi köşeye sıkıştırılmaya çalışılacak..

Kimi uzmanlara göre ise Nurettin Veren, Fethullah Gülen'le birlikteyken elinde bulundurduğu bazı belge ve dökümanları ilgili yerlere teslim etti. Yakın zamanda "Ankara'da bir örgüt evi basıldı. Genelkurmay başkanı Yaşar Büyükanıt'a suikast yapmaya hazırlanan bir çeke çökertildi. Çetenin elebaşı sorgusunda Fethullah Gülen cemaatinden olduğunu itiraf etti. Örgüt evinde de Gülen'e ait bilgi ve dökümanlar bulundu" şeklinde haberlere şahit olabiliriz. Böylece hem hükümet hem de Fethullah Gülen bu haberle zor durumda kalmış olur..

Hukuk çevreleri ise olaya farklı bir açıdan yaklaşıyor. Hukukçular, askeri bir savcının Veren'i 14 saat boyunca sorgulamasının yeni kanunlara göre suç olduğunu ve durumun AB tarafından çok ciddi bir malzeme olarak kullanılacağını dile getiriyor..

SORGULAYAN ASKERİ SAVCI KİMDİ?

Nurettin Veren'i sorgulayan savcının kim olduğu konusu ise hayli ilginç. Savcının altına imza attığı sondan bir önceki sorgulama, büyük bir faciayla sonuçlanmıştı.

Nasıl mı?

Anlatalım..

Geçtiğimiz günlerde Türkiye"de sessiz sedasız önemli bir operasyon gerçekleştirildi. Amerikan istihbarat kaynakları tarafından Türk polisine yapılan ihbar sonucu Gaziantep-Kilis yolu üzerinde bir dolmuş içerisinde seyahat eden Afgan aile gözaltına alındı. Aile reisi Abdurrahman Yar Muhammed terör örgütü El Kaide"nin lideri Usame bin Ladin"in şoförlüğünü yaptığı ve yakın adamlarından olduğu gerekçesiyle bir hafta boyunca sorgulandı. Sorgusunda suçlamaları kabul etmeyen zanlı Pakistan"da Bajur bölgesindeki bir medresede öğretmen olarak görev yaptığını anlattı. Bu bilginin üzerinden daha bir hafta geçmemişti ki Bajur sınır bölgesindeki Cingay (Chenagai) köyünde bulunan medreseye Amerikan güçleri desteğindeki Pakistan Ordusu füze yağdırdı. Türkiye"deki sorgulamada edinilen bilgiyle yapılan bu saldırıda çoğu çocuk 83 kişi öldü.

Yani anlayacağınız, Abdurrahman Yar Muhammed'i sorgulayan savcı, Nurettin Veren'i sorgulayan savcıydı. Bu askeri savcının sorguda elde ettiği bilgiler CIA'ya teslim edildi ve hemen akabinde Pakistan'daki medrese füzelerle havaya uçuruldu..

Kaynak: Sonsayfa.com