BIST 9.530
DOLAR 32,50
EURO 34,81
ALTIN 2.470,90
HABER /  GÜNCEL

Genelkurmay'da bulunan liste, notlar ve CD'lerden çıkanlara bakın

FETÖ’nün TSK içindeki fişlemeleri ile teşkilat yapısına ilişkin liste, notlar, CD ve 2 adet taşınabilir disk Genelkurmay Karargahı’nda bulundu.

Abone ol

Genelkurmay’da 418 numaralı odada yapılan aramada ele geçirilen belgeler arasında, FETÖ’nün TSK’daki yapılanmasına ilişkin 41 sayfadan oluşan belgeler de çıktı.

Belgelerin içeriği ile ilgili, “Paralel devlet yapılanmasının TSK’ya sızma girişimi ile ilgili, yer yer isim ve adreslerin de yer aldığı e-posta ve mektup yolu ile yapılan toplam 231 yapraktan ibaret şikayet ve ihbar evrakları, ilgili birimlerce hazırlanmış bilgi notları olduğu” şeklinde kayıt düşüldü.

Ayrıca Fetullahçıların TSK’ya yönelik faaliyetlerine ilişkin bilgiler bulunan 2 adet taşınabilir diskin Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ulaştırılması olayı ile ilgili özet bilgilerin yer aldığı, disklerin içeriğinden hareketle ‘alınabilecek bazı tedbirler, sonuçlar ve teklifler’başlıkları altında değerlendirmelerden oluşan 81 sayfalık bilgi notuna da ulaşıldı.

Bu notun, “Ele geçirilen doküman, çalışmanın maksadı, cemaatin teşkilatı ve çalışma yöntemleri, dökümanlarda Kara Kuvvetleri’ni ilgilendiren hususlar, komutanlıkça alınan ve alınacak tedbirler, Genelkurmay Başkanlığı’na teklif edilecek hususlardan oluşan bir takdim planı” olduğu iddianamede belirtildi.

Aydınlık'ın haberine göre 418 numaralı odada bulunan en dikkat çekici belgeler arasında, emekli Hava Pilot Kurmay Yarbay Selçuk Çakmaklı’nın 2007’de sivil bir şahıstan alarak üstlerine bildirdiği Fetullahçı yapılanmaya ilişkin FETÖ’cüler tarafından oluşturulmuş tablolar ve bir CD oldu.

FETÖ’nün TSK içerisinde yapılanmasına dair belgeler, Genelkurmay Çatı Davası’nın ek delil klasörlerine girdi.

Karargâhtaki bu oda Genelkurmay Çatı Davası sanığı Yarbay Hüseyin Yıldırım’a ait. Yarbay Hüseyin Yıldırım Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı’nda Bilgi Güvenlik Şubesi’nde Araştırma Subayı olarak görev yapıyordu. 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı gerekçesiyle tutuklandı. Yıldırım’ın davada savunma sırası geldiğinde bu belgelerin ellerinde olmasına rağmen ne gibi bir çalışma yapıldığı ya da yapılmadığı yönünde anlatacakları önemli...

ÇAKMAKLI’NIN SUNDUĞU FETULLAHÇILAR LİSTESİ

418 numaralı odada yapılan aramada, bir föy içerisinde Yarbay Selçuk Çakmaklı’nın 2007’de kaybolan flaş bellek hakkında dönemin askeri yetkililerine verdiği ifadesi ve üstlerine sunduğu Fetullahçı yapılanmaya ait tabloların olduğu 14 sayfa evrak da bulundu.

Selçuk Çakmaklı’nın 2007’de üstlerine bildirdiği Fetullahçıların TSK yapılanmasına ilişkin listelerin yer aldığı CD neden önemli? Bu CD’de 2007 öncesi FETÖ’cülerin TSK’daki yapılanmaları ve hedef aldıkları askerlerle ilgili notlar yer alıyor.

Çakmaklı’nın tanıdığı olan bir bilgisayar firmasına, verilerin geri kurtarılması için getirilen bilgisayardan çıkan bazıları şifreli 92 adet dosyadan oluşan CD, 2007’de Genelkurmay’a bizzat Çakmaklı tarafından ulaştırıldı. Çakmaklı’nın ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın o günden sonra başına gelmeyen kalmadı. Bu konuyu yarınki yazıda detaylı anlatacağız.

FLAŞ BELLEKLER NEDEN ÖNEMLİ?

FETÖ’nün ordu içindeki örgütlenmesine ilişkin belge ve bilgilerin 2007’de TSK’nın ilgili birimlerine ulaştırıldığı, o belgeleri getirenlerin başına neler geldiği son günlerde yoğun tartışılıyor...

CHP Milletvekili Tuncay Özkan da benzer içerikte bir flaş belleği 3 ay önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim etti. Özkan, teslim ettiği flaş bellekteki fişlemelerde “Alevi”, “Kürt”, “Solcu”, “Pornocu” diye notlar yazıldığını söyledi. Ayrıca “Evlilik” adını taşıyan bir dosyada kimin kiminle evleneceği, evlendirildiğinin yazıldığı, “Abiler- Ablalar” sütunu olduğu, bazılarıyla ilgili de aile boyu bilgiler olduğunu açıkladı.

CHP Milletvekili Tuncay Özkan’a o dönem bir hakem tarafından flaş bellek verildi. Özkan flaş belleği Ocak 2007’de dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ’a teslim etti. Flaş bellekteki bilgiler Başbuğ tarafından Genelkurmay Başkanlığı’na, oradan da Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na verildi.

Aynı tarihlerde bir DVD de TSK’ya ulaştırıldı. O da İzmir’de bir belediye otobüsünde bulundu. 11 Aralık 2006’da Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, oradan da 16 Şubat 2007’de Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na gönderildi. Nisan 2007’de de Yarbay Selçuk Çakmaklı tarafından elde edilen bir CD ilgili komutanlara teslim edildi.

Şemdinli ve Atabeyler operasyonlarıyla nabzı ölçülen TSK, 2007’den sonra başlayacak Ergenekon ve Balyoz tertipleri öncesi önemli bir koz ele geçirmişti. Örgütü deşifre etmek için ele geçen imkanlar o zaman kullanılamadı. 15 Temmuz öncesi hasıraltı edilen Fetullahçıların bizzat örgüt tarafından hazırlanan listeleri artık İstanbul ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın elinde.

Peki, Fetullahçılar bu listeleri nasıl hazırladı? İşte, 15 Temmuz sonrası ortaya çıkan bilgilerle o listelerin nasıl hazırlandığı itirafçıların ve savcıların araştırmasıyla ortaya çıktı:

‘BİLGİN’ VE ‘BEY’

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Hava Kuvvetleri’ndeki mahrem imamlara” yönelik hazırlanan iddianamede, örgütün TSK içindeki “Mahrem” yapılanması deşifre edildi.

Savcılığın tespitine göre “Birim”, FETÖ’nün askeri yapılanmasıdır. “Birim”de iki kritik görevli var; “Belge Enformasyon Yöneticisi” adı verilen kodu “BEY” olan kişi ve “Bilgin”. “Bey” adı verilen eleman, “öğrenci”lerden (subaylar) “öğretmen”lere onlardan da “Bilgin”lere aktarılan bilgilerden teyide muhtaç ve araştırılması gerekenlerin detaylı inceleme ve değerlendirmesini yapan kişi.

“Bilgin” ise yapı içerisinde sözde “Müdür yardımcısı” konumunda olan, fişleme ve bilişim işleri ile bizzat ilgilenen örgüt mensubu.

“Bilgin”in ne tür görevler yaptığına bakıldığında şunlar tespit ediliyor; TSK’ya sızdırılan örgüt elemanları vasıtasıyla örgüte karşı personelin fişleme bilgileri temin ediliyor. “Bilgin”e gelen bu bilgiler üzerinden örgüt mensuplarına yer açmak için örgüt karşıtlarını tasfiye etmek amacı ile isimsiz mektup, e-posta, Twitter gibi yollarla saldırı başlıyor. Amaç hedef kişiyi TSK’da bilinir hale getirmek. Aynı zamanda örgüt içinde kullanılan iletişim sistemlerinin güncel kullanım biçimi ve sosyal medya üzerinden algı oluşturmaya yönelik olarak takip edilecek sosyal medya hesaplarını belirleme görevi de “Bilgin” tarafından yürütülüyor.

FETÖ KENDİ ELEMANLARINI NASIL FİŞLİYOR?

TSK’da atama döneminden sonra BİRİM yapılanması bulunan tüm iller örgüt mensuplarının atama yerlerini ve kıtalarına intikal tarihlerini tespit ediyor. Tayin olan personel hakkında illerin değerlendirmelerini içeren “ID” bilgileri “Birim Müdürü” tarafından “Temsilcilik” denilen ana merkeze yollanıyor.

Bilgiler tek bir havuzda toplandıktan sonra örgüt elemanı olan askeri şahsın atandığı kıtanın birim müdürlerine gönderiliyor.

“Müdür Yardımcıları” bu yolla gelen askeri personel ile ID bilgileri üzerinden atanmadan önceki görev yaptıkları şehre giderek bağlı bulundukları örgüt üyesi üzerinden irtibat sağlıyor ve sonrasında kendisine bağlı “Öğretmen” ile irtibatlandırılıyor. Böylelikle eleman devir işlemi gerçekleşmiş oluyor.

FİŞLEME DERECELERİ

 “ID” örgüt mensubunun özlük dosyası gibidir. Örgüt mensubu ve eşine ait fişleme bilgileri 1/7 arası derecelendirilir. O derecelendirme şu başlıklardan oluşuyor:

1-Tam İtaatkâr

2-Ara Sıra Faaliyetleri Aksatan

3-Arada Sırada Gelen ya da Gelmeyen

4-Dost/Dost-Muhip

5-Muhip/Müntesip (Başka Cemaat Mensubu)

6-Müntesip/Sol-Ulusalcı

7-Solcu/Alevi/Din Düşmanı veya Yapıyı Sevmeyen

Bu puanlama sistemine göre örgüt mensupları hakkında oluşturulan örgüt içi özlük dosyası atanan, tayin olan, yer değiştiren örgüt mensuplarının atandığı birime ulaştırılır.

Burada iki basamaklı bir değerlendirme söz konusudur. İlk basamak geldiği birimdeki notu ikinci basamak ise bulunduğu birimdeki notu ifade eder.

Örneğin; 12 biçiminde özlük değerlendirmesi yapılmış bir örgüt mensubunun geldiği birimde “Tam itaatkar” iken bulunduğu birimde, “Ara Sıra Faaliyetleri Aksatan Örgüt Mensubu” olduğu anlaşılır.

Birimde 3 ve daha aşağı kategoriye indiği tespit olunan örgüt mensubu hakkında “Ümit mesulleri” tarafından yeniden örgüte uyum sağlama veya örgüt içi bağlılığı arttırmaya yönelik faaliyetler düzenlenerek örgütün eleman kaybının önüne geçmeye çalışılır.

Kritik pozisyonda olan ve durumlar 4-5-6-7 olarak kategorize edilmiş olanlar ise her türlü operasyonla kurum resmi sicilleri bozdurularak sistem dışına itilirler.

Bu bilgiler birim müdürleri tarafından bir SD kart içerisinde saklanmaktadır. SD kartların taşınması gerektiğinde kirli peçete parçası içine ya da pantolon içine yaptırılan gizli bir cebe veya cevşen içerisinde taşınmakta ve bir risk belirdiğinde kolaylıkla atılması veya ince arama yapılmadan bulunamaması sağlanmaktadır.