BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

Genel Kurul'da ilginç diyaloglar

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişiklik teklifinin görüşmelerinde Anayasa değişikliğine dair fikirler havada uçuştu..

Abone ol

Meclis tarihi günlerinden birini yaşadı dün.. Sabahın ilk ışıklarına kadar süren görüşmelerde yeni Anrayasa Paketi taslağı üzerindeki görüşmeler kimi zaman hararetli tartışmalara, kimi zaman ise ilginç sözlere neden oldu. Vekillerin ağzından dökülen sözler ise bir hayli ilginçi.. İşte onlardan bazıları:

MHP'Lİ BAL: "ANAYASA DEĞİŞİKLİK PAKETİ, AMPUL FİLMCİLİĞİN ŞAŞAALI TAKDİMİYLE HUZURUNUZDA"

Teklif üzerinde MHP Grubunun görüşlerini dile getiren İzmir Milletvekili Şenol Bal, ''Ampul Filmcilik Anonim Şirketinin, yeniden kollarını sıvadığını, çalışmalarına devam ettiğini'' savundu. Bal, ''Şu anda görüşülen Anayasa değişiklik paketi, Ampul Filmciliğin şaşaalı takdimiyle huzurunuzda'' dedi.

Bal, 2. maddenin, hap haline getirilen değişikliğin dış boyasını oluşturduğunu ifade ederek, ''Siz de kendi Anayasanızı hazırlıyorsunuz. Ha Hasan Ali ha Ali Hasan'' diye konuştu.

Milletvekillerine, ''Vicdanlarınızın sesine kulak verin, yapılan yanlışlara alet olmayın. Yapılan yanlışa dur deyin'' diye seslenen Bal, bunun olması halinde tarihi görevin yapılacağını, millete layık olmanın gururuyla başların dik duracağını söyledi.

BDP'Lİ YAMAN:"ŞAŞKIN ÖRDEK SUYA TERSTEN DALAR"

BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman, kişisel verilerin korunmasına ilişkin yasa tasarısının, 2008'den bu yana TBMM Adalet Komisyonunda beklediğini ifade ederek, ''Tasarı beklerken, Anayasa değişikliği gibi komikliklerle karşı karşıyayız. Şaşkın ördek suya tersten dalarmış'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişiklik teklifinin, Anayasanın, ''Özel Hayatın Gizliliği'' başlıklı 20. maddesine, ''Herkes kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak, kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsar. Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebilir'' hükmünün eklenmesini öngören 2. maddesi üzerinde görüşmeler devam ediyor.

2. madde üzerinde BDP Grubu adına söz alan Muş Milletvekili Nuri Yaman, kişisel verilerin korunmasına ilişkin yasa tasarısının 2008'den bu yana TBMM Adalet Komisyonunda beklediğini söyledi. Yaman, ''Tasarı beklerken, Anayasa değişikliği gibi komikliklerle karşı karşıyayız. Şaşkın ördek suya tersten dalarmış. Allah kimseyi şaşırtmasın'' dedi.

Kişisel veriler denince ''fişlemenin'' akla geldiğini, kamu kurumlarının vatandaşları fişlediğini ileri süren Yaman, istihbaratın somut suç isnadına dayalı olarak toplanması gerektiğini, devletin, ''nasıl olsa suç işleyecek'' mantığıyla hareket edemeyeceğini kaydetti.

Yaman, ''Kimse demokrasi havariliğine soyunmasın. Anayasa ile verilen hakların yönergeyle ortadan kaldırıldığını biliyoruz'' diye konuştu.

Yaman, Anayasa değişikliğinin, ''12 Eylül darbe Anayasasının tekçi, ulusalcı ve ırkçı ruhu ile felsefesinin yeniden onarılmasından başka bir durum olmadığı'' görüşünü savundu.

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök de kişisel verilerin korunmadığını, onların işlenip, kullanımın yolunun açıldığını ileri sürdü.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, kişisel verilerin korunmasının 2008 Katılım Ortaklığı Belgesi, ilerleme raporları ve başka raporlarda gündeme getirilen, önemli konulardan biri olduğunu söyledi.

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ise TBMM'nin, ''dikta rejimi altında'' olduğunu savunarak, ''Bu insanları uykusuz bırakmanın anlamı var mı? Sabahın 5'inde hangi kafa çalışır?'' dedi.