BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Sihirli formül Cindoruk'un elinde!

Erdoğan'ın başkanlık sistemini önermesi gündemin ilk sırasına oturdu. Cindoruk'un ise başka bir önerisi var.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Başbakan Erdoğan'ın ortaya attığı "başkanlık sistemi" gündeme oturdu. Tartışmalara Cindoruk da katıldı. Tecrübeli siyasetçi Erdoğan'ı bilgisizlikle suçladı.

Yarı başkanlık sistemini öneren Cindoruk'a göre bu sistem aylar yıllar geçmesi gerekmiyor ve kabulü bir günde olur. Cindoruk bu sistemin denge siyaseti güttüğünü ve temsilde adaleti savunduğunu iddia etti.

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, “Başkanlık” sistemi önerisinde bulunan Başbakan’ı, “Başkanlık sisteminin ne olduğunu bilmiyor” sözleriyle yerdi.

Cindoruk, Türkiye’nin önünün “yarı başkanlık sistemi” ile açılacağını savunduklarını belirterek, “Başbakan, bilmediği bir başkanlık sistemi ortaya koyuyor” dedi.

İnternet Haber’in sorularını yanıtlayan DP lideri Hüsamettin Cindoruk, “Başbakan’ın ki hiç de akılcı ya da hukuksal bir yaklaşım değildir” biçimindeki sözlerine, siyasetçilerin kendi kişisel çıkarlarını ve kendi Cumhurbaşkanlığı adaylıklarını düşünmeden, samimiyetle bir rejim uyumu sağlamaları önerisini kattı.

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk’un, İnternet Haber’in sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

CİNDORUK FRANSA'DAKİ YARI BAŞKANLIK SİSTEMİNİ ÖNERDİ

İNTERNETHABER – Başbakan, “Başkanlık sistemi” önerdi. Görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

CİNDORUK – Demokrat Parti’nin programında “Yarı Başkanlık sistemi” vardır. 1990’da Doğru Yol Partisi’nin seçim hazırlıklarında da aynı şeyleri söyledik. Burada bizim istediğimiz, halkın seçtiği Cumhurbaşkanı, Fransa Anayasası’nda mevcut olan, hakları ve yetkileri, senatoyu ve parlamentonun egemenliğini içine alan bir denge siyaseti anayasasıdır. Bu vaktiyle Degol’un 5’inci cumhuriyetle getirdiği, bugüne kadar da başarılığı kanıtlanmış bir rejim modelidir. Biz onu tekrarlıyoruz. Başbakan, bilmediği bir başkanlık sistemi ortaya koyuyor.

İSTERSE AYRINTILARI VEREBİLİRİZ

Mutlaka senato olacak. Siyasi haklar ve barajlar sorunu ortadan kalkacak. Demokratik düzene ve temsilde adalete saygılı olunacak. Ancak bunlardan sonra yarı başkanlık sistemi düşünülebilir. Başbakan eğer böyle bir sistem için tartışmaya hazırsa, biz kendisine bütün bunun ayrıntılarını veririz. İstikrarlı bir rejim ortaya çıkması için çalışırız. O zaman Başbakan’ın bir başka şey yapması gerekiyor. Bugün ortaya attığı bölük pörçük, yarım yamalak “Anayasa değişikliği” dediği şeyi ertelemelidir. Seçim zamanı yapılacak yarışta ortaya farklı teklifler çıkabilir. Bu teklifler de ciddi olarak bilimselleştirilir. Anayasa bilimcileriyle, profesörlerle tartışılır.

'YARI BAŞKANLIK SİSTEMİ' BİR GÜNDE OLUR

İNTERNETHABER – Başbakan, Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesi sürecini, “Başkanlık sürecine geçişin alıştırması” olarak değerlendiriyor. Siz bu değerlendirmeyi sizi nasıl değerlendiriyorsunuz?

CİNDORUK – Bu gerçekçi değil. Bu futbol takımı değil ki antrenman yapasın. Anayasa kimseyi alıştırmaz. Anayasa, halkın talepleriyle, çıkarlarıyla, devlet idaresinin dinginliği ile ortaya konabilir. Başbakan’ın ki hiç de akılcı ya da hukuksal bir yaklaşım değildir. Cumhurbaşkanı seçimine alıştırmak ancak ve ancak “yarı başkanlık sistemi”nin kabulü bir günde olur.

TARTIŞMAYA HAZIRIZ

Türk halkı böylece alışmış olur ve alışkanlığını da sürdürecek kapasitededir. Yeter ki biz siyasetçiler kendi kişisel çıkarlarımızı, kendi Cumhurbaşkanlığı adaylığımızı hesap etmeden, samimi bir biçimde bir rejim uyumu sağlayalım. Bunun için de zamana ihtiyacımız var. Tartışırız. Biz tartışmaya hazırız. Ama asla ve asla “alıştırma” kelimesini kullanmadık, kullanmayız. Ve parlamento sisteminin içine yerleştirilmiş dengeleri olan bir anayasa ortaya çıkarabiliriz.

UZLAŞABİLECEĞİMİZİ SANMIYORUM

İNTERNETHABER – Başbakan, bu çağrınıza sıcak bakar mı, yaklaşım gösterir mi?

CİNDORUKBilmiyorum. Kendi düşüncesini ve istikametini zenginleştirmeye uğraşıyorum. Başbakan, başkanlık sistemini bilmediği için yahut da yarı başkanlık sistemini incelemediği için henüz kendisiyle uzlaşabileceğimiz ortamın olduğunu sanmıyorum. Ama biz iyi niyetle, Türkiye’nin önünü açacak bir yarı başkanlık sistemini savunuyoruz.

PAYLAŞMAYA HAZIRIZ

Bunun en büyük kanıtı da, 1958-60 dönemlerinden bu yana Fransa’nın siyasi istikrara kavuşmuş olmasıdır, dengeleri yerine oturtmuş olmasıdır. Bir senato kuracağınız zaman, elbette ki bugünkü Meclis yapısından milletvekili sayısını değiştirmek gerekiyor. Onların hepsinin ayrıntıları var. Bizim taslaklarımız hazırdır. Ve bilimsel denetimden geçmişlerdir. Biz onları paylaşmaya hazırız.