BIST 10.222
DOLAR 32,20
EURO 35,06
ALTIN 2.459,45
HABER /  GÜNCEL

Genç öğrenci gezi sırasında sınır dışı edildi

Fransa'da hükümet, Kosovalı bir öğrencinin okul aracından indirilip sınır dışı edilmesiyle patlak veren bir tartışmayla çalkalanıyor.

Abone ol

Fransa'da hükümet, Kosovalı bir öğrencinin okul aracından indirilip sınır dışı edilmesiyle patlak veren bir tartışmayla çalkalanıyor.

Mülteci başvurusu reddedilen 15 yaşındaki Leonarda Dibrani, ebeveynleri ve 5 kardeşiyle birlikte sınır dışı edilmişti.

Sınır dışı edilme emrinin uygulanmaya konulduğu gün bir okul gezisinde olan kız, diğer öğrencilerin gözü önünde polis tarafından götürüldü.

Telefonda polisle tartışan öğretmeni Anne Giacoma, olayın öğrencileri ve öğretmenleri "şoka uğrattığını" söyledi.

Bir Fransız radyo istasyonuna konuşan Leonarda, Kosova'da okula gitmesine izin verilmediğini, ve Fransa'ya dönüp eğitimini tamamlamak istediğini söyledi.

Bu sırada hükümet de sınır dışı edilme emrinin nasıl uygulandığına dair yönelik soruşturma başlattı.

Meclise yaptığı konuşmada Başbakan Jean-Marc Ayrault, bir hata yapıldığının ortaya çıkması durumunda ailenin Fransa'ya dönüp başvurularının yeniden gözden geçirilmesi için başvuruda bulunabileceğini söyledi.

Ayrault ayrıca başvurunun Fransız "kanunları, uygulamaları ve değerleri" çerçevesinde değerlendirileceğini söyledi.

Sınır dışı edilme işlemini savunan içişleri bakanı Manuel Valls, geçen ay yaptığı bir açıklamada Çingenelerin hayat tarzlarının farklılığından dolayı Fransız toplumuna hiçbir zaman uyum sağlayamayacaklarını ve sınır dışı edilmeleri gerektiğini .

Fransa'da yapılan kamuoyu araştırmalarına göre ülkede en çok sevilen siyasetçi olan Valls'ın sözleri insan hakları örgütlerinin, Avrupa Komisyonu'nun ve kabinenin bazı üyelerinin eleştirilerini çekmişti.

Ancak Sosyalist Partili Meclis başkanı Claude Bartolone, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Kanun kanundur. Ama hakkında taviz vermememiz gereken değerler de var." dedi.

Eğitim Bakanı Vincent Peillon da okulların birer "barınak" olduğunu söyledi ve "İnsanlık ve haklardan doğan prensiplerimizi kaybetmemeliyiz." dedi.

Sınır dışı edilme işlemini eleştirenler Cumhurbaşkanı François Hollande hükümetini eski muhafazakar cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Roman halkına yönelik politikasını devam ettirmekle suçluyor.