BIST 10.793
DOLAR 32,23
EURO 34,87
ALTIN 2.416,03
HABER /  GÜNCEL

Gelir vergisinde beyan dönemi

Gelir vergisinde beyan dönemi bugün başladı. İşte mükelleflerin beyanname vereceği son tarih..

Abone ol

Gelir vergisinde beyan dönemi bugün başladı. 2006 yılı içinde elde edilen ticari, zirai ve serbest meslek kazançları ile menkul ve gayrimenkul sermaye iratları için 15 Mart akşamına kadar beyanname verilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı, gelir vergisinde beyan dönemi nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, 15 Mart 2007 tarihine kadar verilebilecek olan beyannameler için hesaplanan gelir vergisinin ilk taksitinin 31 Mart akşamına kadar, ikinci taksitinin de Temmuz ayı içinde ödeneceği hatırlatıldı.

YAŞLI VE ÖZÜRLÜLERE DESTEK
Açıklamada, beyanname verme süresi içerisinde özürlü, hasta veya 60 yaş üstü mükelleflerin, Alo 189 Maliye hattı aracılığıyla bulundukları ildeki Vergi Dairesi Başkanlığı veya Defterdarlığını aramaları durumunda, adreslerine gidilerek, beyannamelerinin alınacağı da bildirildi.

Kira geliri elde eden mükellefler için Gelir İdaresinin ''www.gib.gov.tr'' internet sayfasına beyanname düzenleme rehberi konulduğu belirtilen açıklamada, mükelleflerin aynı sayfadaki ''Yardım sistemini'' kullanarak, geçen yıl elde ettikleri gayrisafi kira geliri toplamına göre, ödeyecekleri gelir vergisini hatasız hesaplayabileceği vurgulandı.

TÜRMOB ÜCRETLERİ

Açıklamada, Başkanlık ile TÜRMOB arasında varılan mutabakat çerçevesinde, kira geliri elde eden mükelleflerin yıllık gelir vergisi beyannamelerini herhangi bir zorunluluk olmadan, isteğe bağlı olarak, serbest muhasebeci ya da serbest muhasebeci mali müşavirler aracılığıyla elektronik ortamda verme yolunun açıldığı da ifade edildi.

Açıklamaya göre, beyannamelerini bu şekilde vermek isteyen mükellefler, elde ettikleri kira geliri tek konuttan ibaret ise herhangi bir ücret ödemeyecek. Birden fazla konuttan gayri menkul sermaye iradı sağlanması durumunda ise KDV dahil 10 YTL ücret ödemesinde bulunulacak.

Söz konusu gelir iş yeri kira geliri ise bu durumda 100 bin YTL'ye kadar 30 YTL, 100 bin YTL'nin üzeri için de 50 YTL ücret ödenecek. Bu arada beyan dönemi nedeniyle, vergi dairesine giden mükelleflere beyanname düzenlenmesi konusunda yardımcı olmak amacıyla yardım masaları da da oluşturuldu.