BIST 10.939
DOLAR 32,22
EURO 35,06
ALTIN 2.451,79
HABER /  EKONOMİ

322 bin işçi ne isteyecek?

Kamu işçilerinin toplu sözleşmesi hükümeti seçim yılında terletecek. Talep edilen zam oranları bütçeyi zorlayacak.

Abone ol

Kamu kesiminde çalışan 322 bin 921 işçi adına toplu iş sözleşmesi masasına oturacak olan Türk-İş, birinci 6 ay için yüzde 15 artı enflasyon, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için de yine enflasyon oranında zam talep edecek.

Sosyal yardımların da enflasyon kadar artırılması istenecek. A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türk-İş Yönetim Kurulu ile Yol-İş, Tek Gıda-İş, Petrol-İş, Türkiye Maden-İş, Tez Koop-İş, Şeker-İş, Tarım-İş ve Harb-İş sendikalarının yöneticilerinden oluşan koordinasyon kurulu, önceki gün toplandı. Sendikalardan alınan görüşlerin de değerlendirildiği toplantıda, kamu kesiminde çalışan 322 bin 921 işçi adına yürütülecek toplu iş sözleşmelerindeki zam talebi belirlendi.

Buna göre Türk-İş, birinci 6 ay için yüzde 15 artı enflasyon oranında zam talebiyle toplu iş sözleşmesi masasına oturacak. İkinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için yine enflasyon oranında zam talep edecek olan konfederasyon, sosyal yardımların da yine enflasyon oranı kadar artırılmasını isteyecek. Koordinasyon kurulu ayrıca, esnek çalışma biçimlerinin toplu iş sözleşmelerine yansıtılmaması yönünde ilke kararı aldı.

SENDİKALAR VE İŞ YERLERİ
Türk-İş'e bağlı Tarım-İş, Orman-İş, Türkiye Maden-İş, Genel Maden-İş, Petrol-İş, Tek Gıda-İş, Şeker-İş, TEKSİF, Ağaç-İş, Selüloz-İş, Basın-İş, Türk Metal, Dok Gemi-İş, Yol-İş, Tes-İş, Tez Koop-İş, Koop-İş, Demiryol-İş, Denizciler Sendikası, Hava-İş, Liman-İş, Türkiye Haber-İş, Sağlık-İş, TOLEYİS ve Harb-İş sendikaları toplu iş sözleşmesi masasına oturacak. PETKİM, TPAO, BOTAŞ, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, TEKEL, Türkiye Şeker Fabrikaları, İl Özel İdareleri Köye Yönelik Hizmetler Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, TEDAŞ, EÜAŞ, TEİAŞ, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TCDD ve Milli Savunma Bakanlığı iş yerleri, toplu iş sözleşmesi yürütülecek olan kamu iş yerleri arasında bulunuyor.