BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,78
ALTIN 2.416,03
HABER /  EKONOMİ

Gelir testi yaptırmayan yandı

Sosyal güvencesi olmayanlar arasında Genel Sağlık Sigortası paniği yaşanıyor. Gelir testini bir an önce yaptırmaları gerekiyor.

Abone ol

Genel Sağlık Sigortası için şubat ayı sonuna kadar gelir testi yaptırma imkânı tanındı. Ama 1 Ocak 2012'de kapsama alınan 1.7 milyon kişiye 106'şar lira prim borcu şimdiden yazıldı bile.

Çalışma hayatı uzmanı Habertük yazarı Ali Tezel, yeni sistemin merak edilenlerini yazdı. Sivas'tan bir okurun sorusuna köşesinde cevap verdi:

"Ali bey, evde dört kişiyiz karıkoca ve iki kız. Ben 1500 lira maaş alıyorum, eşim 750 ve iki de kızımız var. Biri 16 yaşında okuyor biri de geçen yıl 18 yaşını bitirdi o da okumuyor. Biz gelir testine 31 Ocak'a kadar gitmeli miyiz?

20 yaşından büyük lise öğrencisi prim ödeyecek
Lise öğrencileri anababaları üzerinden en fazla 20 yaşına kadar bakılabilirler.
Bu sebeple mutlaka şubat ayı sonuna kadar gelir testine gitmek gerekiyor. Girilmezse 106 liradan prim ödenmeye başlanacak, mektup geldikten sonra gitmezse bu kez 213 liraya çıkacak.

Murat-Sivas 1 Ocak 2012 günü zorunlu Genel Sağlık Sigortası uygulaması başladı. Kendisi, ana-babası veya eşi üzerinden SGK üzerinden sağlık yardımı alamayanlar, ayda 30 günden az SSK'lı olanlar, bir yıldan fazla süredir Türkiye'de ikamet eden yabancılar, SGK tarafından resen (zorla-otomatik olarak) GSS'li yapıldılar. Her GSS'li yapılana da otomatik 106 lira GSS prim borcu TC kimlik numaralarına yazıldı. Murat bey, siz ve eşiniz zaten çalışıyorsunuz ve GSS'lisiniz, 16 yaşındaki okuyan kızınız için prim ödemenize gerek yok ama 1 Ekim 2008 gününden sonra 18 yaşını tamamlamış okumayan diğer kızınız için şubat ayı sonuna kadar gelir testine gitmeniz menfaatin izedir. SGK şu anda büyük kızınız için 106 lira borcu hanenize yazdı. Gelir testine gidene kadar da bu rakam değişmeyecek. 

GELİR TESTİNE GİRERSENİZ 36 TL'YE DÜŞECEK

Sizin ailenizin toplam geliri 2.250 lira. Bunu evdeki kişi sayısına böldüğümüzde 562 lira kişi başı geliriniz var. O halde gelir testine giderseniz aylık GSS prim borcu 36 liraya düşecek. Bu sebeple bir an önce gelir testine gidin ki aylık GSS prim borcunuz 106 liradan 36 liraya düşsün.  Sizin kızınızı zorla GSS'li yapan SGK yakında sizin bildiği (Nüfusa kayıtlı adres sistemindeki) adresinize kızınızı gelir testine davet eden bir mektup gönderecek, bu mektubu alma tarihinden itibaren 1 ay içinde gelir testine gitmezseniz de bu kere aylık GSS priminizi 106 liradan, 213 liraya çıkaracak. SGK, size mektup göndermeyebilir, geç gönderebilir veya adresiniz doğru değildir, elinize hiç ulaşmayabilir işte bu durumda siz gelir testine gidene kadar her ay 106 liradan GSS prim borçlarınız birikmeye ve gecikme zammı ilave edilmeye devam edilecek.

GİTMİYORSANIZ DA DİLEKÇE GÖNDERİN, DAVA EDERSİNİZ 

Yazar daha sonra gelir testi için SGK'ya dilekçe yollayan bir okura da cevap verdi:

Kimlik fotokopisi ve muhtarlıktan aldığım FORM-5 ile yazmış olduğum dilekçemi bugünün tarihi ile Fatih Kaymakamlığı Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı Fatih Şubesi'ne iadeli taahhütlü olarak postaladım. Bu işlemi yapmak ile herhangi bir mağdur duruma düşer miyim?

Gülhan Mutaf Sayın okurum, iyi yapmışsınız.
SGK size aslında 106 lira borç çıkardı ama gelir testine girince belki hiç prim ödemeyeceksiniz belki de 36 lira ödeyeceksiniz.  Sizin gibi bir çok insan izdiham sebebiyle gelir testine giremedi.  Dilekçe gönderin ki sizin gelir testiniz bu ay içinde bitmiş olsun.
Şayet dilekçenize rağmen gelir testi yapmazlar ve size 106 lira borçları işletmeye devam ederlerse de ilerde SGK'yı dava edip bu rakamı düşürme hakkı elde etmişsiniz.
Tekirdağ'da da vatandaşlar gelir testi için kaymakamlığa hücum etti.

Lise öğrencileri anababaları üzerinden en fazla 20 yaşına kadar bakılabilirler. Bu sebeple mutlaka şubat ayı sonuna kadar gelir testine gitmek gerekiyor. Girilmezse 106 liradan prim ödenmeye başlanacak, mektup geldikten sonra gitmezse bu kez 213 liraya çıkacak."

GELİR TESTİ ÜÇ AYDA BİR OTOMATİK TEKRAR EDECEK

1) 18 yaşın üzerinde olup eğitimi sürmeyen İve herhangi bir sigortası bulunmayanlar, sağlık hizmetlerinden faydalanmak için gelir testi yaptırmak zorundalar.

2) Sosyal Güvenlik Kurumu, 1 Ocak 2012 tarihinde, hiçbir sosyal güvenlik kurumuna tabi olmayan 1.7 milyon kişiyi kayıt altına alıp, gelir testi yaptırmaları yönünde mektup yolladı. 30 günden az çalışanlarla kişi sayısı daha da yükseliyor.

3) 1 Ocak'tan itibaren SGK kapsamına giren 9.1 milyon yeşil kartlı ise 'vize süresi pr dolunca' gelir testine başvuracak.

4) Gelir testi, Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (SOYBİS) kapsamında ve puanlama formülüyle yapılacak.

5) 13 kurumdan 28 sorgulama yapılarak bir Ujkişinin yeşil kart alma hakkını elde edip pr etmediği anlaşılacak.

6) Nüfustan, TÜİK'ten, SGK'dan online ile bilgiler alınacak tapu kayıtları, noter işlemleri, banka hesapları, ödediği faturalara bakılacak.

GELİRİ ASGARİ ÜCRETİN İKİ KATINA KADAR OLAN 112 LİRA ÖDEYECEK

7) Bu sorgulamalar 3'er aylık dönemler halinde otomatik olarak, kişilerin müracaatına gerek kalmaksızın yapılacak.

8) Bir hanede 4 kişi varsa bu 4 kişinin elde ettiği gelir toplanarak 4'e bölünecek.

9) Çıkan rakam 886 liralık brüt asgari ücretin 3'te birinden (295 TL) az ise sağlık primleri devlet tarafından ödenecek.

10) Geliri asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olanlar 37.62 TL, geliri ^/asgari ücretle asgari ücretin iki katı arasında olanlar 112.86 TL, geliri asgari ücretin iki katının üzerinde olanlar da 225.72 TL prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecek.

11) Eğer SGK'ya müracaat edilmezse veya yeşil kart vize süresi dolanlar gelir testini yaptırmazlarsa asgari ücretin iki katından fazla geliri olduğu kabul edilerek 213 TL prim ödeyecekler.