BIST 10.267
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.409,44
HABER /  GÜNCEL

Geleneği bozdu törende siyaset yaptı

Şeb-i Arus törenleri iktidar ile muhalefeti bir araya getirdi. Salona ilk gelen Erdoğan Şeb-i Arus'ta bir gelenek bozuldu, törenlerde Kılıçdaroğlu üstü kapalı Erdoğan'ı eleştirdi.olurken, Kılıçdaroğlu Başbakan ile tokalaştı.

Abone ol
Muhalefet ile iktidar Şeb-i Arus'ta el sıkıştı, siyasetin ateşi bir nebze de olsa Mevlana ile düştü. CHP lideri Kılıçdaroğlu, Erdoğan ile tokalaşırken açılış töreninde geleneği bozarak, hükümete bu kez üstü kapalı Mevlana'nın sözleriyle yüklendi. Sık sık Mevlana'nın "ülke idarecileriyle" ilgili sözlerini hatırlatan Kılıçdaroğlu'nun, "bekçilik et demişler, hırsızlığa kalkışıyorsun" sözleri, CHP'nin yolsuzluk iddialarını akıllara getirdi.



CHP lideri Kılıçdaroğlu, Şeb-i Arus'taki geleneğ bozdu, Mevlana'nın sözleriyle üstü kapalı Erdoğan'a yüklendi. 


Mevlâna Merkezi'ne önce Başbakan Erdoğan geldi. Daha sonra Mevlâna Merkezi'ne gelen CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile tokalaştı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada, büyük bir inanç adamının, büyük bir düşünürün ve büyük bir hoş görü abidesinin manevi huzurunda olmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. Mevlana'nın, ölüm gününü 'Yeniden doğuş günü' olarak kabul ettiğini ve cenazesinde ağlayıp feryat edilmemesini vasiyet ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, Mevlana'nın cenazesine, her inanç grubundan çok kalabalık insan toplulukları katıldığını vurguladı.
 
ERDOĞAN İLE PİŞTİ OLDULAR
 
Başbakan Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu, törenlerde binlerce sayfalık Mesnevi'den aynı sözleri vererek pişti oldular. Erdoğan gibi Kılıçdaroğlu da Mevlana'nın "Hamdım, piştim, yandım" sözlerini hatırlatarak şöyle konuştu:
''Mevlana, gönüllerimizde yaşamaktadır. Mevlana, Anadolu aydınlanmasının öncüleri olan Şeyh Edebali, Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emre'nin de çağdaşıdır. Sahip olduğumuz manevi değerlerimiz bu yüce şahsiyetlerle şekillenmiştir. Tevazu, sevgi ve hoşgörü, Mevlana'nın en belirgin hayat çizgisi olmuştur. Nitekim Mevlana denilince hoşgörü ve sevgi hatırlanır. İslam'ın yüksek ahlak kurallarını, onun kadar insanlığa yansıtan çok azdır. Mevlana bütün çağların en büyük manevi önderlerindendir. Onun örnek kişiliğinin özellikleri eşsiz söz ve şiirleri hala milyonlarca kalbe tüm tazeliğiyle heyecan vermektedir.''

Mevlana'nın, mal, mülk, makam ve şöhret gibi dünyanın geçiciliğine ve çekiciliğine aldanmadığına dikkati çeken Kılıçdaroğlu, onun yalnız Allah'a kul olduğunu, asla kula kulluk etmediğini vurguladı.

"BEKÇİLİK ET DEMİŞLER HIRSIZLIĞA KALKIYORSUNUZ"

Kılıçdaroğlu, Mevlana'nın, yöneticilerin halka yakın olmasını ve halktan birisi gibi davranmalarını istediğini belirterek, şunları kaydetti:

''Mevlana, yöneticilerin, zulüm ve haksızlıktan uzak durması gerektiğini şu sözlerle belirtir, 'Ey yönetici, senin hükmün adalettir, azgınlık değil. Kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına nasıl reva görürsün. Size ne diyeyim. Çoban ol demişler, kurt oluyorsunuz. Bekçilik et demişler, hırsızlığa kalkıyorsunuz'. Mevlana, 'Adalet tek yüce şeydir, tek değerli bir incidir. İstekleri, dilekleri koruyan adalettir, geceleri damlarda sopalarını vuran bekçiler değil' der ve adaletin herkese hakkını vermekten geçtiğini söyler''
 
''MEVLANA İNSANLIK ONURUNUN İNCİTİLMESİNE KARŞI OLMUŞTUR''

Kılıçdaroğlu, Mevlana'nın insanlık onurunun incitilmesine daima karşı olduğunu belirterek, ''Sadaka yoksulu yakmak, şefkat gözleyen gözü kör etmek değildir'' dediğini  anımsattı. Mevlana'nın en belirgin özelliğinin tevazu ve hoşgörü olduğunu, insanları dil, din, ırk ve renk bakımından ötekileştirerek düşmanlığı körükleyen anlayışa karşı durduğuna işaret etti.

Mevlana'ya göre sevgi ve hoşgörüyle aşılmayacak kapının olmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu ''Bu vuslat gecesinde, bizler sonsuz sevgi üretilen bu topraklarda, kin ve nefret eken her türlü girişime karşı çıktığımız gün Mevlana'nın büyük mirasına layık olduğumuzu ispat etmiş olacağız'' diye konuştu.