BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  POLİTİKA

Geleceğimiz bu planda

Başbakan Erdoğan, 9. Kalkınma Planı'nın Türkiye'nin geleceği için bir yol haritası olduğunu söyledi

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 9. Kalkınma Planı'nın Türkiye'nin geleceği için bir yol haritası çizmesi ve toplumu ortak bir vizyon etrafında birleştirmesi bakımdan da son derece önemli olduğunu söyledi. Erdoğan, planın yeni ortamın getirdiği belirsizliklerin üzerine gidilmesini ve gerekli reformların gerçekleştirilmesini sağlayacağını söyledi.

Yüksek Planlama Kurulu (YPK), Başbakanlık Yeni Binada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Erdoğan, demokratik bir ortamda, güven ve istikrar zemininde ekonomik sorunları aşarak Türkiye'nin önünü açmak, istikbalini aydınlatmak için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.

Erdoğan, 24 Nisan 2006'da hükümet olarak 2007-2013 dönemini kapsayan 9. Kalkınma Planının stratejisini görüşerek onayladıklarını anımsattı. YPK'nın bugünkü toplantısında da planın değerlendirileceğini ifade eden Erdoğan, Plan taslağının YPK ve Bakanlar Kurulunda görüşüldükten sonra TBMM'ye sevk edileceğini söyledi.

2001-2005 dönemini kapsayan 8. Kalkınma Planı'nın 2005 yılı itibariyle sona erdiğini, yeni planın hazırlanması ve TBMM'ye sunulmasının Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde AB'nin yeni mali takvimi de dikkate alınarak bir yıl ertelendiğini belirten Erdoğan, yeni planı, Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda gerçekleştireceği dönüşümleri bütüncül bir yaklaşımla ortaya koyacak temel strateji dokümanı olarak gördüklerini söyledi.

Planın, AB'ye üyelik sürecinin gerektirdiği dokümanları, geliştirecekleri bölgesel plan ve programlar ile sektörel ve kurumsal strateji belgelerine de dayanak oluşturacağını ifade eden Erdoğan, ayrıca bu planın bundan sonraki iş programları ve bütçelerin de çerçevesini çizeceğini söyleyerek, "Plan, bir yandan halkımızın refahını artıracak diğer yandan ise AB sürecimize katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Erdoğan; 2007-2013 döneminde istikrarlı yüksek büyüme ortamının sürdürülmesi sağlanacağını belirterek, plan çerçevesinde, ekonominin, yıllık ortalama yüzde 6,5 oranında büyümesinin, her yıl ortalama 620 bin civarında insana iş imkanı sağlanmasının hedeflendiğini söyledi.

Erdoğan, diğer hedefler arasında ise tarımda çalışanların toplam istihdam içindeki payının yüzde 29'dan, yüzde 19'a inmesinin yer aldığını belirtti.

Planda, gayrı safi yurtiçi hasılanın 2013 yılı itibarıyla yaklaşık 690 milyar dolar, kişi başına düşen gelirin ise 8 bin 723 dolar seviyesine çıkması öngörülürken Başbakan Erdoğan, kendi hedefinin gsyh'da 750 milyar dolar, kişi başına düşen milli gelirde ise 10 bin dolar olduğunu söyledi.