BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,06
ALTIN 2.470,98
HABER /  POLİTİKA

Gel baraj için AK Partiyi sıkıştıralım!

BDP'li Selahattin Demirtaş'tan Kılıçdaroğlu'na açık çağrı: Gel birlikte baraj konusunda AK Parti'yi sıkıştıralım...

Abone ol

Akşam Gazetesi'nden Nagehan Alçı'ya konuşan BDP Lideri Hüseyin Demirtaş, Kılıçdaroğlu'na çok açık mesaj geldi: Gel barajı beraber düşürelim

Alçı
'nın "Kılıçdaroğlu ile birlikte CHP hakkındaki hafızalarını resetleyen çevreler oldu. Bir rüzgardan bahsediliyor. Siz hissediyor musunuz o rüzgarı?" sorsuna Demirtaş'ın yanıtı şöyle:


Bizim Kılıçdaroğlu ile 2,5 yıllık grup başkanvekilliği çalışmamız oldu. Kendisinin bu konudaki düşüncelerinin klasik CHP anlayışından farklı olduğunu gözlemledim. Fakat ilk yaptığı açıklama bizde tepki yarattı. Bu CHP'nin algısında değişiklik olmayacağının işareti olabilir.
l Birlikte çalıştığınız dönemde bu konu üzerine konuşur muydunuz?
Hayır Kürt meselesi ile ilgili özel bir sohbetimiz olmadı. Ama gözlemlerime dayanarak söylüyorum.

Nasıl gözlemler? Kılıçdaroğlu'nun Kürt ve Alevi olmasından mı bahsediyorsunuz?

Meseleyi yaşamış biri olarak daha iyi biliyor olması bir ön kabuldür.

Konuşması hayal kırıklığı dediniz. Bir konuşma yeter mi?

Yetmez tabii. Kestirip atmadık. Umut ediyoruz. Türkiye çok kültürlü, çok dilli bir toplum. Bunu sosyal demokrat bir anlayışın çok daha iyi görmesi lazım. Sosyal demokrasi adına bir rüzgar estirip bu işin turnusol kağıdı olan Kürt meselesinde, statükocu yaklaşım olur mu?

CHP'NİN DEĞİŞMESİ KOLAY

CHP'nin bünyesine Sezgin Tanrıkulu gibi burada etkin isimleri de katarak değişeceği söyleniyor. Mümkün mü böyle bir değişim?

CHP'nin değişimi AKP ve MHP'ye göre çok daha kolay. Ne de olsa kendini dayandırmak istediği ideolojik zemin sosyal demokrasi. Bu, değişime açık bir zemin. Tabanı da değişime açık CHP'nin.

Değişim deyince akla CHP'den ziyade AK Parti gelmiyor mu?

Ben AKP'de güçlü bir değişim potansiyeli olduğunu hiçbir zaman düşünmedim. İçinde değişimden yana isimler olabilir ama AKP sağ ve muhafazakar bir yapılanma. Kendini merkeze koyan, benden yana olanlar demokrattır, diğerleri değildir diyen bir parti. Köklü bir değişim umudu vermiyor.

CHP veriyor mu?

Kılıçdaroğlu ile birlikte bu misyonu yüklenebileceklerine dair mesaj vermeye çalışıyorlar. Biz de anlamaya çalışıyoruz.

Abdullah Öcalan neden Kılıçdaroğlu'na destek mesajı gönderdi?

Onu CHP'ye destek olarak görmedim ben. Sonuçta CHP'deki değişim siyasi dengelerde önemli bir değişimi ifade ediyor. Meselenin basit olmadığını anlatmak içindir, yoksa henüz bir umut değil.

CHP'den yeşil ışık yansa Leyla Zana'lar döneminde yapıldığı gibi bir ittifaka BDP nasıl bakar?

Buna şimdiden cevap vermek zor. Ama biz Türkiye'de değişim isteyen herkesin güç birliği yapması gerektiğini düşünüyoruz. Şimdiye kadar CHP ile ortak muhalefet alanı oluşturamadık. Ama bu, bundan sonra olmayacağı anlamına gelmez.

SORUNU AKP'DEN ÇOK DAHA KOLAY ANLATIR

'Bölgedeki en güçlü aktör sizsiniz. Gelin güç birliği yapalım, birlikte voltranı oluşturalım' dese CHP ne dersiniz?

Bunu yapabilmek için Türkiye'nin temel sorunlarıyla ilgili yaklaşımını değiştirmesi lazım. Kürt sorunu ile ilgili projesi ne? Biz anadilde eğitim, demokratik özerklik, Türkiye vatandaşlığı istiyoruz. Bu şekilde tek bayrak altında bu sınırlar içinde yaşamayı savunuyoruz. CHP bu konuda ne der bilmek isteriz. 'Biz kendimizi gözden geçiririz' derse elbette ortak mücadele yapılabilir.

Kürt meselesi sadece Doğu'nun meselesi değil. Siz burada güçlü bir aktör olsanız da Batı'da kendinizi anlatma sorununuz var. Kürt partisi olarak algılanıyorsunuz ve bu önyargıları beraberinde getiriyor. CHP ile işbirliği bu önyargıların kırılmasında etkili olabilir mi?

Doğru, şu anki CHP üzerinden bu mümkün olmaz ama sosyal demokrat bir ana muhalefet partisi bunu çok daha iyi yapabilir. Bu sorunu, Kürt olmayanlara sosyal demokrat bir parti AKP'den çok daha iyi anlatabilir. Dolayısıyla CHP öyle bir çizgi yakalayabilirse BDP ile işbirliği yapabilir. Ancak bizim CHP politikalarına sıcak bakmamız beklenmemeli. Soru CHP'nin bizim politikalarımıza ne kadar yaklaşacağı.

ADIM ATSIN ADIM BEKLESİN

Yani tamamen bize uysun mu diyorsunuz?

Hayır, öyle şey olmaz. Ama adım atsın ki bizden adım beklesin.

Nasıl bir adım mesela?

Bakın baraj meselesi. Barajı indirmek için illa iktidara mı gelmek gerekir? Bizim içeride verilmiş teklifimiz var. Kılıçdaroğlu 'İktidara gelirsek düşüreceğiz' diyor. O kadar beklemesine gerek yok ki! MHP de bundan rahatsız olduğunu dile getiriyor. O zaman buyurun birlikte AKP'yi sıkıştıralım. Hemen bu haziranda bir teklif verin! İşte Kılıçdaroğlu'na ilk teklifim! Buyursun bu konuda birlikte muhalefet yapalım!

SEÇME ŞANSIN OLMADAN ŞEREF DUYULMAZ

Kılıçdaroğlu 'Etnik kimlik şerefimdir' dedi Milliyet gazetesindeki demecinde. Ne hissettiniz bunu görünce?

Baykal da söylüyordu bunu. Son derece meseleyi soyutlayan bir yaklaşım. Etnik kimlik öyle şeref meref değil ki! İnsanlar seçim şansı olmayan bir kimlikle nasıl şeref duyarlar? Etnik kimlik anadiliniz ve o topluma aidiyetinizi belirler. Buna saygı duymak lazım. Yoksa Kürtlüğünle şeref duy ama anadilin yasak! Anadili olmayan bir halk nasıl şerefli olacak? Etnik kimlik temelinde siyaset yapan parti asıl CHP'dir. Türkiye'nin en etnik partisidir. Bu ülkenin ideolojisindeki Türklük de etnik bir kavramdır.