BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Gazzeli gençler için hayali kaçış

BM Gazzeli gençler arasındaki işsizlik oranının yüzde 50'yi aştığını belirtiyor. Gençlerse sıkıntılarını unutmak için çareyi parkur sporunda arıyor.

Abone ol

22 Yaşındaki Muhammed Cemal Cehbir, 3 metre yüksekliğindeki bir duvarda ters takla atıp bir başkasına doğru atılarak Örümcek Adamı andırıcasına kenetlenip sonra da tepeden sıçrarken, "O kadar çok kemiğimi kırdım ki, artık hatırlamıyorum bile..." diyor.

Gazze sanki yeterince tehlikeli değilmiş gibi...

Gazze Şeridi'nin güneyinde yıkıntı halindeki bir mezarlıkta karşılaştığım Muhammed, bu daracık bölgede parkur çalışan Gazzeli gençlerden biri.

Fransa'da ortaya çıkan ve 'serbest koşu' olarak da anılan parkur, biraz jimnastik, biraz break-dance, biraz tırmanma, biraz da aşırı kros koşusundan oluşan bir spor.

"A noktasından B noktasına en çabuk şekilde ve bocalamadan geçebilmek için tüm sporculuğunuzu kullandığınız çok hızlı bir spor bu" diyor Muhammed.

Ama hiç de kolay olmayan bir spor.

Abdullah Mamun da, çarpık gülümsemesiyle, "Tehlikeli birşey. Kendinize çok büyük güven duyuyor olmanız lazım." diyor ve " Bundan üç yıl önce kötü bir atlayış sırasında dişlerimi mahvettim. Ne yaptığınızı bilmeniz gerek. Bir an bile kararsız davranamazsınız." diye ekliyor.

Parkur sporu, James Bond filmi Casino Royale'de ve Bourne Üçlemesi'nde profesyonel parkurcuların rol alması ardından, daha fazla dikkat çeker oldu.

Gazze'de de, parkurculara gereken atlama sıçramaları yapmalarına olanak veren bol miktarda tahrip olmuş, yıkılmak üzere ev var zaten...

Parkurcu Gazzeli gençlerin sık sık çalışma yaptıkları Han Yunus'taki mezarlıkta da, mermi delikleriyle dolu duvarlar ve mezar taşları çıkıyor karşımıza. Mezarlık, bu bölgede onyıllardır yaşanan çatışmaların bir şahidi bir bakıma.

Gençler arasında işsizlik

Gazze, gençler açısından içinde yetişmesi kolay olmayan bir bölge. Buradaki gençler için hayat çok sıkıcı.

Birleşmiş Milletler ve Filistin Merkezi İstatistik Bürosu Gazze'de yaşayan 1,6 milyon insanın yüzde 70'ine yakınının 25 yaşından küçük olduğunu tahmin ediyor.

BM, gençler arasındaki işsizlik oranının yüzde 50'yi aştığını belirtiyor.

İsrail'in, İslamcı Hamas yönetiminin işbaşına geçmesinden bu yana daha da sıkılaştırdığı ablukası yüzünden, Gazze Şeridi'nin ekonomisi büyük darbe yemiş durumda.

Hamas, işbaşına geçeli beri, gençlere ayrılan birçok merkezi kapattı. Nereye gitseniz boş boş duran, yapacak hiçbir şey bulamayan gençlerle karşılaşıyorsunuz.

23 Yaşındaki Cihad Ebu Sultan "Gazze'deki birçokları yaşamını boşa harcıyor. Sigara içiyorlar, uyuştucu kullanıyorlar, yararsız şeylerle vakit geçiriyorlar." diyor.

İşte parkur sporu da, en azından bazıları için, hayali de olsa bir kaçış olanağı yaratıyor.

"Parkur benim günlük hayattan uzaklaşmama yardımcı oluyor." diyor Abdullah ve ekliyor: "Beş yıl önce ilk kez parkura başladığımda Gazze'de yaşıyor olmanın getirdiği depresyondan kurtulmama yardımcı oldu."

Üç genç adamın pırıl pırıl mavi gökyüzü altında havada taklalar atlamalarını izlerken nasıl bir rahatlama yaşadıkları da açıkça görülüyor.

"Bu spor bana özgürlük veriyor. Hiçbir sınır yok. Karşınıza çıkan her engeli aşabilirsiniz. Hiçbirşey sizi durduramaz!" diyor Muhammed...