BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.394,20
HABER /  GÜNCEL

Gazze filosuna Türk donanması eşlik edecek

El Cezire televizyonuna konuşan Başbakan Erdoğan, 'Gazze'ye yardım gemileri bundan böyle saldırıya uğramayacaktır' dedi, ve İsrail'i doğu Akdeniz'in doğal kaynaklarından tek başına faydalanmaya çalışmakla suçladı.

Abone ol

Başbakan Erdoğan, gelecekte Gazze Şeridi'ne düzenlenecek yardım filolarına Türk askeri gemilerinin de eşlik edeceğini söyledi.

El Cezire televizyonuna verdiği mülakatta Erdoğan, ''İnsani yardımlarımız Mavi Marmara'da olduğu gibi artık herhangi bir saldırıya uğramayacaktır.'' dedi.

Filistinlilerin Gazze Şeridi'nde adeta bir açık hapishanede yaşadığını ve İsrail'in uyguladığı ablukanın yasal olmadığını söyleyen Başbakan Erdoğan, ''Biz hukukun tesisini istiyoruz. Uluslararası camiada bir hukuk tesisi yoksa siz buna seyirci kalamazsınız.'' diye konuştu.

Erdoğan aynı zamanda İsrail'in doğu Akdeniz'in doğal kaynaklarını tek başına kullanmasına Türkiye'nin izin vermeyeceğini de belirtti.

Kıbrıs meselesi

"Türkiye olarak Doğu Akdeniz'deki doğal kaynaklardan sadece İsrail'in faydalanmasının önüne geçmek için de adımlar attık.'' diyen Başbakan Erdoğan, ''İsrail Akdeniz'de münhasır ekonomik bölgelerde faaliyet hakkı olduğunu söylemeye başladı. Bu hakka sahip olmadıklarını göreceksiniz çünkü KKTC'nin garantörü olarak Doğu Akdeniz'deki uluslararası sularda gözetim hakkı olan Türkiye bölgede adımlar atıyor." diye devam etti.

Kıbrıs hükümetinin Akdeniz'de doğal gaz arama projesine İsrail'in destek vermesi, Türkiye'nin tepkisini çekiyor.

Erdoğan'ın El Cezire televizyonundaki açıklamalarına ilişkin görüş alınan İsrail Dışişleri sözcüsü Yigal Palmor, Reuters ajansının aktardığına göre, ''Bu açıklama yorum yapmaya değmez.'' dedi.

İstanbul'daki BBC muhabiri, Türk donanmasının doğu Akdeniz'deki askeri varlığını artırma kararının ciddi bir adım olduğunu söylüyor.

Muhabirimiz, Türkiye'nin bu kararı Gazze eylemcilerini İsrail'e karşı korumanın yanısıra, Kıbrıs açıklarındaki petrol ve doğal gaz rezervlerini de düşünerek aldığını, ve İsrail-Türkiye gerginliğine gelecekte Kıbrıs'taki uzun geçmişi olan anlaşmazlığın da karışması riskinin olduğunu söylüyor.