BIST 9.076
DOLAR 32,32
EURO 35,10
ALTIN 2.300,89
HABER /  GÜNCEL

Gaziantep'in yeni projesiyle su yüzde 15 ucuzluyor

GAZİANTEP Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 1 milyar liralık bütçeli Düzbağ İçme Suyu Projesi’nin kente hayat vereceğini belirterek, “Proje çalışmalarının yüzde 30’u tamamlandı. İlk etapta 2018 Ocak başında suyu yüzde 15 ucuzlatıyoruz” dedi.

Abone ol

Fatma Şahin, 3,5 yıllık çalışmalar hakkında kamuoyunu bilgilendirdi, prestiji yüksek projelerin detaylarını anlattı, tarihi, kültürel ve sosyal içerikli yatırımların yanı sıra, şehrin geleceğini yakından ilgilendiren projeleri ele aldı.

Kentin ekonomisini direkt etkileyecek Düzbağ İçme Suyu projesinin kazanımlarını açıkladı, 2018’in ocak ayında su faturalarında yapılacak yüzde 15 iyileştirmenin müjdesini verdi.

ŞEHRİN SIKIŞAN NOKTALARINI BELİRLEDİK

Büyükşehir Belediyesinin, şehir içi trafiğini rahatlatmaya yönelik çalışmaları aralıksız sürdürdüğünü kaydeden Şahin, “Konunun uzmanlarınca ulaşım master planı hazırladık, şehrin sıkışan noktalarını belirledik. Ciddi kararlar aldık ve bu kararları hayata geçirdik, şehrin trafik sorununa kalıcı çözümler sunduk. Şahinbey Köprülü Kavşağı, Dr. Asım Güzelbey Köprülü Kavşağı, Bedri İncetahtacı Köprülü Kavşağı, Kahraman Emmioğlu Köprülü Kavşağı, Karataş Köprülü Kavşağı ve Şehirgösteren Köprülü Kavşağını hizmete alarak, trafik sorununu asgariye indirdik. Büyükşehir Belediyesi’nin, tehlike arz etmesinden dolayı yıktığı Kemal Köker Viyadük Köprüsünün inşaat çalışmaları devam ediyor. Eylül ayında başlanan köprünün aralık ayında hizmete girmesi planlanıyor. Öte yandan Büyükşehir, Karayolları ile birlikte yürüttüğü Beylerbeyi Köprülü kavşağı ve Yeşil Vadi köprülü kavşaklarının inşaat çalışmaları ise önümüzdeki ayın sonlarına doğru bitirilmesi hedefleniyor. 2019 yılına kadar 15 adet köprülü kavşağı tamamlayacağız” dedi.

GAZİRAY TRAFİĞİ RAHATLATACAK

Yapımı süren GAZİRAY projesi hakkında bilgiler veren Başkan Şahin, “Başpınar-Gaziantep-Mustafa Yavuz İstasyonları Arasının Yeniden İnşa Edilmesi Altyapı ve Üstyapı Yapım İşleri (GAZİRAY) Projesi güzergahındaki taşınmazlarla üzerindeki yapı ve ağaçlar kamulaştırılacak. 200 milyon lira maliyetli GAZİRAY’ın, 2018 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor. Gaziantep Küçük Sanayi Sitesi ile Organize Sanayi Bölgesini birbirine bağlayacak olan 25 kilometre uzunluğunda 17 istasyonla hizmet verecek olan GAZİRAY projesi, trafiği bayağı rahatlatacak.

METRONUN KİLOMETRESİ 100 MİLYON LİRA

GAZİRAY bittikten sonra asıl beni heyecanlandıran proje, Metro projesidir, dönemimde temelini atmayı hedefliyorum. Metro’nun, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından fizibilitesi onaylandı, kilometresi 100 milyon lira maliyetli büyük bir proje, 15 kilometrelik uzunluğundaki hattı düşünürseniz maliyetini varın siz hesaplayın. İstasyon Parkı, metroya aktarma merkezi olacak, Maarif, Özdemirbey Caddesi, Düztepe ve Yeni Şehir Hastanesine kadar uzanacak metro hattı baba yiğit bir iş. İnsanlarımızın şehre bir baştan bir başa 10 dakikada ulaşacağı yüksek teknolojili taşıma sistemini şehrimize kazandıracağız” ifadelerini kullandı.

DÜZBAĞ PROJESİ HAYAT VERECEK

Başkan Fatma Şahin, kentin ihtiyaç duyduğu içme suyunun şehir sınırları içerisinde ancak yüzde 5’ini temin ettiklerini hatırlatarak, “1 milyar liralık bütçesiyle Düzbağ Projesi, kente hayat verecek. 120 kilometre öteden şehrimize su getiriyoruz. Projenin yüzde 30’u tamamlandı. Melen’den sonra Türkiye’nin en büyük içme suyu projesi, sadece boruların döşendiği arazilerin kamulaştırılmasına 80-10 milyon lira harcadık. Ön germeli eski boruların yerine 2,60 çapında çelik borular döşedik, böylece yüzde 10 su kaybını önledik. 2019 yılında kaynak su kıvamındaki bu suyu şehrimize getireceğiz. Yılda 100 milyon lira suyun getirilmesi için elektriğe para ödüyorduk, bu parayı harcayan GASKİ’den yatırım beklemek mümkün olamaz. Bu projeyle 100 milyon lira cebimizde kalacak. 2018 Ocak başında suyu yüzde 15 ucuzlatıyoruz. Su özellikle kadınlar için önemli, ben de bir kadın olarak onları anlıyorum, çünkü suyu kullanan onlar. Su faturasının yüzde 15 düşmesiyle ev ekonomisi, biraz daha rahatlayacak” diye konuştu.

GES DEVREYE ALINDI

Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik önemli projeler geliştirdiklerini belirten Şahin, Aktoprak Mahallesi, İncesu Mevkiinde 1 MW Güneş Enerjisi Santrali (GES)’ni devreye aldıklarını kaydetti.

KUZEY ŞEHİR ÖRNEK BİR PROJE

Belediye olarak yürütülen konut projelerine de değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şunları vurguladı: “Türkiye’ye örnek projelerden biri olarak gösterilen ‘Kuzey Şehir Projesi’nde çalışmalar devam ediyor. 8,5 milyon metrekare alanda 50 bin konutun yükseleceği, yaklaşık 250 bin nüfusun yaşaması düşünülen ‘Kuzey Şehir’de ilk etapta 3 bin 500 bitti. Türkiye’deki tüm il ve ilçe belediyelerinin örnek alacağı projede, yeşil alanlar, camiler, sosyal tesisler, spor alanları, kültürel tesisler ve alışveriş merkezleri yer alacak.”

GRİ ŞEHİR YEŞİLE BÜRÜNECEK

Kentte yeşil alanı artırmak amacıyla seferberlik ilan ettiklerine aktaran Şahin, “Üç yıl önce 2 milyon 420 bin metrekarelik yeşil alan, bugün 3 milyon 337 bin metrekareye ulaştı. Kentin grileştirilen çehresini, yeşille buluşturduk. Yamaçtepe’ye yeni botanik bahçesi yapıyoruz. 250 dönüme kurulacak Gaziantep Alleben Vadi Parkı, dünya standartlarındaki görünümüyle fark oluşturacak” dedi.

Tarihi, kültürel ve müze projelerden de bahseden Şahin, Panorama Müzesi, Hamam Müzesi, Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi ve Rumkale hakkında bilgiler verdi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığının çiftçilere destek verdiklerini belirten Başkan Fatma Şahin, her zaman üreticilerin yanında olduklarını sözlerine ekledi.