BIST 9.059
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.325,12
HABER /  GÜNCEL

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne özel ödül

GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği'nin (TKB) 14 yıldır düzenlediği Özendirme Yarışması'nda, Antalya’da YAPEX Restorasyon Fuarı'nda yapılan törende özel ödülünü aldı

Abone ol

GAZİANTEP, YAPEX Restorasyon Fuarı, son beş yıldır ÇEKÜL Vakfı ve Akdeniz Tanıtım'ın işbirliğinde, Tarihi Kentler Birliği'nin desteğiyle düzenleniyor. Fuar, restorasyon ve yapı sektörüyle, tarihi belediyeleri, akademisyenleri ve uzmanları biraraya getiriyor.

Fuarın en önemli etkinliklerinden biri olan ve TKB tarafından 14 yıldır düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nın ödül töreni, çok sayıda davetlinin katılımıyla yapıldı.

Metin Sözen Büyük Ödülü, II.Kılıçarslan Köşkü Arkeolojik Kazı Alanı ve Kentsel Tasarım projesi ile Konya Büyükşehir Belediyesi'nin oldu. Jüri Özel Ödülü'nü Kayseri Büyükşehir Belediyesi Selçuklu Uygarlığı Müzesi projesi ile alırken, TKB’nin 15. yılı anısına verilen 15. Yıl Özel Ödülü'nü ise Hışvahan restorasyonuyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi aldı.

Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, törende yaptığı konuşmada, üyelerin özveriyle hazırladığı koruma proje ve uygulamalarına özendirmek amacıyla başlatılan yarışmaya 14 yılda 1000’in üzerinde başvuru yapıldığını söyledi.
Toplam 2009 koruma projesine ödül verdiklerini belirten Yılmaz, “Birliğimizin verdiği hibe desteğiyle 190 proje hayata geçti. Yarışma sonuçlarını yayınladığımız kataloğu incelediğinizde, Türkiye’deki kültürel mirasın ne emeklerle korunduğunu, artan kaliteli uygulamaları görebilirsiniz. Sokakların, terk edilmiş tarihi mahallelerin restorasyon sonrası nasıl yeniden canlandığına şahit olacaksınız” dedi.

Öte yandan Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü, Konya Büyükşehir Belediyesi, II. Kılıçarslan Köşkü Arkeolojik Kazı Alanı ve Kentsel Tasarım Projesi ödülünü Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek adına İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Nurullah Osmanlı alırken, Jüri Özel Ödülü’nü Selçuklu Uygarlığı Müzesi Projesi ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne verildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Hışvahan restorasyonu ile aldığı 15. Yıl Özel Ödülünü ise Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin aldı.

Bu arada bu yıl yarışmaya 32 belediye, toplam 51 proje ile başvurdu. Törende Büyük Ödül ve Özel Ödüllerin yanı sıra 5 proje, 5 uygulama ve 6 süreklilik ödülü ile 13 Başarı Belgesi sahiplerine verildi.

15. YIL ÖZEL ÖDÜLÜ

Jüri bu yıl TKB’nin kuruluşunun 15. yılı şerefine, koruma konusunda kısa sürede pek çok örnek çalışmaya imza atan, bütüncül koruma stratejisini istikrarlı biçimde sürdüren, korumayı kentsel gelişim senaryosunun önemli bir parçası haline getiren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne Hışvahan restorasyonu projesi ile özel bir ödül verdi. Yıllardır sürmekte olan Kültür Yolu Projesi’nin önemli bir odağı olan Hışvahan’ın restorasyonu, uygulama kalitesinin yüksekliği ile dikkat çekiyor.