BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Gazetelerin seçim anketine tepki

Anavatan lideri Mumcu, gazetelerin yayınladığı anket çalışmalarını ‘siyaset mühendisliği’ olarak değerlendirdi. SHP’ye göre, gazete anketleri bilimsel değil

Abone ol

Anavatan lideri Erkan Mumcu, gazetelerin yayınladığı anket çalışmalarını ‘siyaset mühendisliği’ olarak değerlendirdi. Bu tür uygulamaların tutmadığını vurgulayan Mumcu, “Oyun kuralına göre oynansın.” dedi.

Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu, kamuoyuna ‘AK Parti’yi yıpratma projesi’ olarak yansıyan siyasi çalışmaların başarılı olamayacağını söyledi. Siyaseti bir ‘mühendislik projesi’ olarak görüp toplumu dizayn etmek isteyenlerin hiçbir zaman sonuç alamadığını vurgulayan Mumcu, “Milli iradeye saygılı olunmalı. Böyle bir projenin başarı şansı yok. Mühendislik projelerine hep karşı çıktım. Ülke ve millet menfaatine olmayan hiçbir projede biz yokuz.” dedi. Hafta başından bu yana bazı gazetelerde yayınlanan anketlerde AK Parti’nin oylarının düştüğü gösteriliyor. AK Partili vekiller ise bu anket çalışmalarını ‘iktidarı yıpratma projesi’ olarak nitelemişti. Siyaset kulislerinde bir süredir AK Parti’yi erken seçime zorlayarak Başbakan Tayyip Erdoğan ve ekibi dışındaki bir ismi Çankaya Köşkü’ne göndermeye yönelik senaryo dillendiriliyor. Türkiye’nin önde gelen bazı işadamı, medya patronu ile eski ve yeni kimi siyasilerin ismi de bu senaryoda geçiyor. Senaryonun odağında ise yeniden Köşk’e çıkması istenen eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel yer alıyor. Ancak AK Parti ve bakanlıktan ayrılarak Anavatan’ın başına geçen Erkan Mumcu bu tür senaryolara karşı çıkıyor.

Zaman’ın sorularını cevaplayan Mumcu, geçmiş yıllardan örnekler vererek böyle bir projenin kesinlikle yürümeyeceğini vurguladı. Siyaseti bir hesap-kitap ve mühendislik işi zannedenlerin geçmişte yanıldığını hatırlatan Mumcu, tavrını net bir şekilde ortaya koydu: “Oyun kuralına göre oynanmalı. Biz gelecek projesi için çalışıyoruz. Millet menfaati ve ülke geleceğini ilgilendirmeyen hiçbir projede yer almadım, almam da.” Türkiye’de siyaset mühendisliği yapabilecek olan ‘rantiye’ kesiminin hükümetten son derece memmun olduğunu iddia eden Mumcu, asıl sıkıntı içerisinde olan köylü, esnaf ve dar gelirlinin sesini bile duyuramadığını savundu.

'Yavru muhalefet' sözüne, 'dinozor iktidar' cevabı

Erkan Mumcu, iktidar temsilcilerinin partisine yönelik yaptığı 'yavru muhalefet' benzetmesine sert tepki gösterdi. Anavatan’ın TBMM grubunda konuşan Mumcu, Başbakan Tayyip Erdoğan ve AK Partililere şu cevabı verdi: “Sizde 355, bende 22. Haydi buyur. Dinozorlar da çok büyüktü; ama tarih, akıldan ve beyinden yoksun büyüklüklerin yok olduğunu bize göstermiştir. Serçeler yaşıyor. Arılar yaşıyor, bal üretmeye, şifa olmaya devam ediyor. Siz de kibrinizle batacaksınız.” Kurban Bayramı’nı bir süre önce deprem yaşayan Pakistan’da geçiren Mumcu, izlenimlerini de aktardı. Bölgeye yardım elini hiç geciktirmeden uzatan Kızılay’a ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür eden Mumcu, Kızılay’ın, ambleminde taşıdığı hilalin şerefine yakışır bir şekilde hizmetlerini yürüttüğünü söyledi. Pakistan’da ‘üstesinden gelinmesi zor bir tablo’ ile karşılaştığını anlatan Mumcu, şöyle konuştu: “Pakistan gezisinde bir kez daha gördüm; dünyada iki tür devlet, siyasal sistem var. Bunlar ahaliyi güden ve vatandaşa hizmet eden devletlerdir. Birincisi, tehditlere, korku ve endişelere odaklı devlet modeli. İkincisi, geleceğe ve fırsatlara odaklı, milletine hizmet makinesi olarak işleyen devlet modeli.”

DYP ile ittifak kapısı kapalı

Erkan Mumcu da iktidar partisi temsilcileri gibi toplumda yaygın bir erken seçim talebi olmadığı görüşünde. Ancak 2006 sonbaharında sandığa gidileceğini düşünüyor. Anavatan'ın kimi anketlerde çıkan oy oranının aksine sürekli yükselişte olduğunu ifade eden Mumcu, DYP ile muhtemel bir seçim işbirliğine de kapıları kapattı. Bazı çevrelerde yoğunlaşan 'merkez sağ ittifakı' beklentisine karşı net bir tavır koyan Mumcu, yasal olarak seçim ittifaklarının mümkün olmadığını hatırlatarak, "Ben ve arkadaşlarım siyaseti hülle için yapmıyoruz." dedi.

SHP’ye göre, gazete anketleri bilimsel değil

SHP Genel Sekreteri Ahmet Güryüz Ketenci, Türkiye’de halkın nasıl oy kullanması gerektiğinin, artık tartışmalı anketlerle dayatılmaya başlandığını savundu.

Yazılı açıklama yayınlayan Ketenci, bazı gazetelerin yaptırdığı seçim anketlerini hatırlatarak, bunların ciddi yanlışlıklar içerdiğini ifade etti. Ketenci, bilimsel anlamda Türkiye’yi temsil yeteneği olmayan ilçelerde seçilen örneklemle ‘muhabirler’ tarafından ‘noter’ gözetiminde yapılan anketle, ülkenin siyasi haritasının çizildiğini ileri sürdü. Ketenci, seçim sandığı konulan seçim bölgelerinin Türkiye ortalamasını yansıtmadığını da ifade etti.

Kaynak :