BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,06
ALTIN 2.471,92
HABER /  DÜNYA

Gazdan etkilenen kuğular yuvalarına döndü

Taksim Gezi Parkı protestolarına destek için Ankara’da yapılan gösterilere polisin biber gazlı müdahalesinden etkilenerek Ördekli Park’a taş...

Abone ol

Taksim Gezi Parkı protestolarına destek için Ankara’da yapılan gösterilere polisin biber gazlı müdahalesinden etkilenerek Ördekli Park’a taşınan kuğular, Kuğulu Park’taki yuvalarına geri döndü.
Taksim Gezi Parkı olaylarının Başkent’teki adreslerinden olan Kuğulu Park’ta yaşanan gösterilere biber gazlı polis müdahalesi sırasında parkta yaşayan kuğu, ördek ve kazlardan oluşan 35 kuş türü olaylardan etkilenmişti. Bunun üzerine hayvanlar, belediye görevlileri tarafından önce Mühye Hayvan Barınağı’na, ardından da doğal yaşam alanlarından biri olan Ördekli Park’a nakledilmişti. Ankara’nın simgelerinden Kuğulu Park’a geri getirilen 8 kuğu, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık tarafından yuvalarına bırakıldı. Tanık, Kuğulu Park’ın Türkiye’de ve dünyada bilinmeye başladığını belirtti. Kuğulu Park’ın Taksim Gezi Parkı kadar ünlü olmaya aday olduğunu dile getiren Tanık, "Kuğulu’nun 40 yıllık geçmişinde pek çok genç insanın çocukluğunun yaşandığı bir bölge olarak özel anlamı vardı. Kuğulu Park bir bakıma sevdanın ve aşkın parkıydı. Bundan sonra aynı zamanda özgürlük mücadelesinin parkı olarak adını kuğularıyla birlikte hayatın parkı oldu" diye konuştu.
Eski Ankara Belediye Başkanı Vedat Dalokay’ı Kuğulu Park’ı yaptırdığı için saygıyla andığını ifade eden Tanık, onun zamanında Ferhat ile Şirin, Viyana ile Ankara adlı kuğuların Ankara’ya getirilerek, hem uluslararası bir kardeşlik duygusunun hem de aşkın parkı olarak düşünüldüğünü kaydetti.
Gezi Parkı olaylarında hayatlarını kaybeden Ethem Sarısülük, Mustafa Sarı, Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert’in isimlerinin parklara verildiğini hatırlatan Tanık, Dikmen’de yaşanan olaylarda hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın isminin de Çankaya Meclis üyelerinin kararıyla Dikmen’de bir parka verilerek yaşatılacağını açıkladı.
Kuğuların buraya gelmesiyle bir kısım gencin, "Kuğular gelince biz gideceğiz" dediğini hatırlatan Tanık, yine de onların kararına saygılı olduklarını söyledi. Tanık, kimsenin başkalarına zarar vermediği sürece demokratik reaksiyonlarını gösterme haklarına belediye adına saygı göstereceklerini kaydetti. Tanık, daha sonra kuğuları suya indirdi.
Öte yandan parkta Gezi Parkı’na destek eylemlerini sürdüren bir grup, üzerinde "penguen" karikatürü bulunan pankart açtı. Eylemciler, sessiz bir şekilde kuğuların parka bırakılmasını izledi. Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’ın kuğuları suya bırakmasının ardından kendilerini Kuğulu Park İnisiyatifi olarak niteleyen bir grup basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklamayı yapan Semih Serhat, "Kuğulu Park’ta 4 Haziran’da Gezi direnişini desteklemek yolunda başlattığımız direniş başarıya ulaşmış ve Ankara’da sürece dair tatmin edici bir farkındalık yaratılmıştır" dedi.
Semt halkı ve sivil toplum örgütleriyle yaptıkları görüşmelerde Kavaklıdere Platformu kurulmasına karar verildiğini söyleyen Serhat, "Ankara’ya daha anlamlı katkılar sunmak adına Kuğulu Park’ta kalma eylemlerimizi sonlandırıyoruz" ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasının ardından eylemciler, Belediye Başkanı Tanık’a çiçek takdim etti.
(İHA)