BIST 9.643
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.496,54
HABER /  GÜNCEL

Gavur İzmir ismi nereden geliyor? İlber Hoca anlattı

İZMİR için söylenen 'Gavur' lafının kaynağı ne? İlber Ortaylı Gavur İzmir sözünün nereden geldiğini anlattı. Meğer Gavur İzmir lafı göçmenlerin koyduğu bir admış.

Abone ol

Prof. İlber Ortaylı, bir dönem tartışma yaratan 'Gavur İzmir' ifadesiyle ilgili "Girit, Bosna, Arnavutluk ve Bulgaristan’dan göçlerle gelen insanlar belki ilk anda bereketli toprakta Hristiyan unsurun olmasına kızmış olabilirler. 'Gavur İzmir' lafı başkalarından çok onların koyduğu bir ad olabilir" dedi.

Ege Üniversitesinin 2017-2018 Akademik Eğitim Öğretim Yılı açılışına katılan Prof. Ortaylı, Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde bir İzmir ziyareti gerçekleştirirken ima ettiği ve o dönem büyük tartışmaya sebep olan 'Gavur İzmir' ifadesinin nereden geldiğiyle ilgili konuştu.

İzmir'in yerleşik nüfusunun çevre köy ve kasabalardan gelenler olduğunu belirten Ortaylı şu ifadeleri kullandı: 

-“Bunların şehrin iktisadi hayatı üzerinde dominant faktör olması düşünülemezdi. Girit, Bosna, Arnavutluk ve Bulgaristan'dan göçlerle gelen insanlar belki ilk anda bereketli toprakta Hıristiyan unsurun olmasına kızmış olabilirler. ‘Gavur İzmir’ lafı başkalarından çok onların koyduğu bir ad olabilir. ‘Gavur İzmir’ diyen adamlar kavga etmektense bu bereketli topraktan istifade etmeyi tercih etmişlerdir. Şehrin sanayi ve ticaretinde boy göstermişlerdir. Yunan işgali sırasında, Helenistik nüfus Yunan valisinin Levantenlerini tuttuğunu kendilerine fırsat vermediklerini söylerlerdi.