BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.435,10
HABER /  DÜNYA

Garabettir !

Başbakan Erdoğan, “Başı örtülü kızların üniversiteye girebilmesi değil üniversite kapısından çevrilmesi anormaldir. Başörtülü bayanların TBM...

Abone ol

Başbakan Erdoğan, “Başı örtülü kızların üniversiteye girebilmesi değil üniversite kapısından çevrilmesi anormaldir. Başörtülü bayanların TBMM’ye girmesi değil, bugüne kadar girememiş olması garabettir” dedi.
AK Parti 21. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmasıyla başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kendisi hakkında yaptığı açıklamalara cevap veren Başbakan Erdoğan, çok sert eleştirilerde bulundu. Erdoğan, “Bırakınız 2023, 2053, 2071 vizyonunu, bu muhalefette bir Marmaray vizyonunu gören var mı? Bu muhalefette hızlı tren vizyonunu gören var mı? Bütün dünyayı kucaklayan, bütün dünyaya el uzatan bir dış politika vizyonunu gören var mı? Biz İstanbul’da cumhurbaşkanımızla, bakanlarımızla, konuklarımızla en önemlisi de yüz binlerce vatandaşımızla, Marmaray coşkusunu yaşarken, muhalefetin genel müdürü Ankara Tandoğan’da son derece seviyesiz, son derece edep dışı bir şekilde ülkenin başbakanına hakaret ediyor. Onlar hep birlikte 10. Marşı’nı söylerken, biz 90. yıla Marmaray’ı hediye ediyor, 100. yılın hedeflerinden bahsediyoruz. Bunlar bugüne kadar 10. Yıl Marşı’nı söylediler. Peki ne yaptınız arkadaş? Nereye kaç kilometre raylı sistem döşediniz? Sıfır. Bunlarınki hep tekrar. Maalesef netice yok. Biz icraat yaptık” diye konuştu.

“BUNLAR İNANIN İKİ DÖRTLÜKTEN İBARET İSTİKLAL MARŞIMIZ OLDUĞUNU SANIYORLARDIR”
Marmaray’ın dualarla açılmasını, Diyanet İşleri Başkanın dua etmesini, Japonya Başbakanı dahi ellerin semaya açılmış olmasını birilerinin pek yadırgadığını dile getiren Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu ülkenin ilk Meclis’i Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarının iştirak ettiği dualarla açılmışken Marmaray’ın dualarla açılması sizi neden rahatsız ediyor. Bu ülkenin ilk Meclisi 1920’de Gazi Mustafa Kemal’in bizzat Cuma gününü seçmesi ile Cuma namazının ardından hatimlerle, mevlitlerle, dualarla açılmıştır. Gençlerimizin de belki halkımızın da büyük çoğunluğu bunu bilmiyor. Bu ülkenin bizatihi İstiklal Marşı’nda dua vardır. Nedir bu dua. ’Ruhumun senden ilahi, şudur ancak emeli: Değmesin mabedimin göğsüne na-mahrem eli! Bu ezanlar-ki şehadetleri dinin temeli. Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.’ Bu dörtlüğün İstiklal Marşı’nın içinde olduğunu biliyorlar mı? Bunlar inanın iki dörtlükten ibaret İstiklal Marşımız olduğunu sanıyorlardır. Marmaray’ın açılışında dua edilmesinden rahatsız olanlar, bu ülkeyi, toprakları tanımadığı kadar İstiklal Marşımızı da tanımıyor. Kendi tarihine bigane olacak kadar bu medeniyetin yabancısıdır bunlar.”

“TÜRKİYE’DE BİR KUTUPLAŞMA, BİR AYRIŞMA, FARKLILAŞMA KESİNLİKLE YOK”
30 Eylül’de açıkladıkları demokratikleşme paketinin ardından 29 Ekim’de ve Marmaray’ın açılışında ortaya çıkan manzara hakkında düşüncelerini açıklayan Başbakan Erdoğan, Türkiye’de bir kutuplaşma, bir ayrışma, farklılaşmanın kesinlikle olmadığını dile getirdi. Erdoğan, “Bu yönde muhalefetin yoğun çabaları olmasına rağmen Türkiye yakın tarihte olmadığı kadar birbirine kenetlenmiştir, aynı istikamete yönelmiş haldedir. Belli çevreler tarafından son derece kasıtlı biçimde Türkiye gündemine taşınmak istenen kavramlar, demokratik siyaset zeminini zayıflatmayı amaçlayan kavramlardır. Nedir bunlar, ‘Diktatörlük, sivil diktatörlük, post-modern otoriterlik, Müslüman vesayeti, kutuplaşma, çoğunluğun azınlığa hükmetmesi, mahalle baskısı, çoğunluğun azınlığa hükmetmesi, yaşam tarzlarına müdahale’ gibi kavramlar. Belli zamanlarda belli program dahilinde bunlar tedavüle sokulmak isteniyor. 10 yıllardır İmtiyazları ellerinden gidenler bu imtiyazlarının kaybolmasının burukluğu içindeler. Normalleşme yolundaki her adımı bir korku senaryosuna tahvil etmeye çalışıyorlar. Karanlığı bir yaşam tarzı haline getirmiş olanlar. Kaosu, puslu, sisli havayı içselleştirmiş olanlar kaos, toz ve sis dağıldıkça kendilerine has o eski güzel günlerini özlüyor, o günlere dönmenin mücadelesini veriyorlar. Demokratik sistemler farklı fikirlerin, taleplerin özgürce dile getirilebildiği sistemlerdir. Başkasının yaşam tarzına müdahale etmediği başkasının değerlerine hakaret etmediği sürece herkesin görüşlerini iade edebilme, taleplerini dile getirebilme hakkı vardır. Uzlaşma 76 milyonun aynı şeyi düşünmesi, aynı şeyi istemesi asla değildir” diye konuştu.

“YENİ TÜRKİYE’DE İMTİYAZLARA YER YOKTUR, OLAMAZ”
Üzerinde uzlaşılması gereken şeyin meşru siyaset zeminin korunması, bu zeminin şiddet içermeyen her fikre, talebe açık olması gerektiğine vurgu yapan Başbakan Erdoğan, “Başkasının özgürlük alanını daraltarak uzlaşma olmaz. Görüşlerini, fikirlerini, yaşam tarzlarını kısıtlayarak uzlaşma olmaz. Milletin fertleri arasında ayrışmaya, eşitsizliğe, horlamaya sebep olacak imtiyazları savunarak, baskıları, dayatmayı muhafaza ederek uzlaşma olmaz. Toplumun farklı düşünmesi, yada farklı talepleri dile getirmesi bir kutuplaşma değildir. Ancak imtiyaz elde etmek, yada elindeki imtiyazları muhafaza etmek adına, teröre, sokak eylemlerine, şiddete, illegal yöntemlere başvurmak bir kutuplaşmadır ve biz böyle bir kutuplaşmanın önünde var gücümüzle dururuz. imtiyaz elde etmek, yada elindeki imtiyazları muhafaza etmek isteyenlerle herhangi bir uzlaşmayı demokrasiye, insani değerlere, her şeyden önce millete bir ihanet olarak görürüz. Çoğunluk azınlığa baskı uygulamayacak, tahakküm etmeyecek ancak on yıllardır yapıldığı gibi azınlığın çoğunluğa baskı uygulaması dayatmalarda bulunması, tahakküm etmesi de yeni Türkiye’de asla kendine yer bulamayacak. Yeni Türkiye’de imtiyazlara yer yoktur, olamaz. Siyasette, hukukta, sosyal hayatta imtiyazlara yer yoktur. Altını kalın çizgilerle çizerek söylüyorum; Türkiye’nin sahibi 76 milyonun tamamıdır. Bayrağın, vatanın, ortak değerlerimizin sahibi 76 milyonun tamamıdır. Büyük bir kibirler, ceberut bir tavırla, parmağını sallayarak, kendisi dışındakileri aşağılama dönemi geri gelmemek üzere kapanmıştır. Kendisini ülkenin yegane sahibi görüp diğerlerine mürebbiye tavrı ile muamele eden herkesin, eski Türkiye’nin kötü alışkanlığından vazgeçmesini rica ediyorum” şeklinde konuştu.

“BAŞÖRTÜLÜ BAYANLARIN TBMM’YE GİRMESİ DEĞİL, BUGÜNE KADAR GİREMEMİŞ OLMASI GARABETTİR”
Bugüne kadar horlanmış, aşağılanmış, kendisini ikinci sınıf vatandaş gibi hissetmiş her bir kardeşimin, vatandaşımın artık özgüven içinde göğsünü gere gere “Ben de bu ülkenin sahibiyim” demesini, bunu da sonuna kadar savunmasını rica ettiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, Türkiye’de 11 yılda atılan adımların Türkiye’yi normalleştirme adımları olduğunu vurguladı.
Erdoğan, “Biz bir yandan imtiyazları ortadan kaldırırken, bir yandan on yıllardır horlamış, ötekileştirilmiş kesimleri bu ülkenin eşit vatandaşları haline getirmenin mücadelesini veriyoruz. Bundan hiç kimse rahatsız olmasın, üzülmesin, hüzünlenmesin. Hiç kimse kendisini dışlanmış hissetmesin. 10 yıllar boyunca belli kesimlere, inanç gruplarına, etnik köken gruplarına uygulanan ret inkar ve asimilasyon politikalarını kaldırırken hiç kimsenin haklarını sınırlandırmıyor, tam tersine gecikmiş hakları teslim ediyoruz. Bu ülkede milli, manevi değerlerimize yapılan baskıları kaldırırken, hiç kimsenin hayat tarzına kast etmiyor, hayat tarzı kısıtlanmış vatandaşlarımızı rahatlatıyoruz. Türkiye’de yaşanan tam anlamıyla bir normalleşmedir. Normal olan dillerin yasaklanması değil, yaşayan her dilin özgürce konuşulmasıdır. Normal olan inançların gizlenmesi değil özgürce yaşanmasıdır. Başı örtülü kızların üniversiteye girebilmesi değil üniversite kapısından çevrilmesi anormaldir. Başörtülü bayanların TBMM’ye girmesi değil, bugüne kadar girememiş olması garabettir” dedi.

“CUMHURİYETİ CHP DEĞİL MİLLET KURMUŞTUR”
Hükümetleri döneminde yaptıkları icraatları tek tek sıralayan Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ne oldu. Bir şey oldu mu? Bakın normalleşti. Şimdi sevgi taçlandı, dayanışma taçlandı. Farklı zemine oturdu. Benim bu ülkede başı açık ve kapalı kardeşlerimin arasında sıkıntı yok ki. Sıkıntı karar vericilerin. Zaman oldu yasamada, yürütmede, yargıda, sıkıntı buralarda yaşandı. Yoksa halkın böyle bir sıkıntısı yok. Halk da rahatladı. Kamuoyu araştırmalarına bakıyorsunuz yüzde 72, 73, 74 buralardan netice geliyor. Normalleşme. Üniversitelerde, ortaokul ve liselerde farklı dil ve lehçelerin okutulması, Peygamber efendimizin hayatının, Kuran’ı Kerim’in seçmeli ders olarak okutulması, üniversitelerde farklı dil ve lehçelerde kürsülerin oluşturulmasının, böyle özel okulların kurulacak olması garabet değil, bunların bugüne kadar yapılmaması eksikliktir. Bugüne kadar yaptığımız hiçbir reform birilerine imtiyaz için yapılmamış, tam tersine eşitliği normalliği tesis etmek adına yapılmıştır. Başı örtülü kadınlarımız gibi başı açık kardeşlerimizin bu tercihleri bizim teminatımız altındadır. Bugün de ne yapıyorsak, adalet için, Türkiye’de normalleşmeyi sağlamak için yapıyoruz. Şunu herkes bilsin, bu ülkeyi, bu Cumhuriyeti CHP değil millet kurmuştur. Bu ülkeye demokrasiyi CHP getirmemiş, CHP’nin direnişine rağmen millet demokrasiyi getirmiştir. Demokrasilerde bir siyasi partinin il başkanı o ilin valisi olur mu? Ama biz Türkiye’de gördük. Bunlar çıkıp, ’Biz demokratız, demokrasinin en sadık bekçisi biziz’ diyorlar. Neyin normal neyin anormal olduğuna karar verecek olan CHP değil milletin tamamıdır. Tek parti dönemi de, tek parti zihniyeti de, kendisini Cumhuriyet’in yegane sahibi görme hastalığı da geçmişte kalmıştır. Artık Cumhuriyet üzerinden, bayrak üzerinden kutuplaşmaya gidilmesine bizim gönlümüz razı olmaz. İzmir’deki Cumhuriyet coşkusu da bizim coşkumuzdur, İstanbul’daki Marmaray coşkusu da bizim coşkumuzdur. Ne Cumhuriyet ne Marmaray birilerinin tapulu malıdır. Cumhuriyet, demokrasi bizim ortak gururumuzdur. Biz emanetçiyiz, görevimizi yapıyoruz. Bugün varız yarın yokuz.”
(İHA)