BIST 10.046
DOLAR 32,52
EURO 34,78
ALTIN 2.408,75
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Gandi'nin listesinde Baykal var mı?

Genel seçimlerde CHP'nin eski genel başkanı Deniz Baykal milletvekili adayı gösterilecek mi?

Abone ol

CHP'nin yeni genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile gireceği ilk seçim yarışında acaba milletvekili listeleri nasıl belirlenecek?

Bu soru hem parti içinde hem de parti dışı çevrelerce sıklıkla gündeme gelirken, diğer bir soru ise eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın listede olup olmayacağı...

Bu soruların yanıtlarını Adana gezisi dönüşü uçaktaki gazetecilere veren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kafasındaki modeli Vatan gazetesi yazarı Aydın Ayaydın yazdı.

BAZI İLLERDE ÖNSEÇİM

İşte Kılıçdaroğlu'nun kafasındaki seçim modeli...

Adana dönüşü, uçakta Hürriyet'ten Tufan Türenç ile Kılıçdaroğlu'nun yanında oturduk ve yol boyunca sohbet ettik. Kılıçdaroğlu'na "Adaylarınızı hangi yöntemle belirleyeceksiniz" diye sordum. "Ben tüm illerde teşkilat yoklaması ile aday belirleme taraftarıyım. Teşkilatların milletvekili adaylarının belirlenmesinde etkin olmasını istiyorum. Ancak özellikle büyük illerde ve daha birçok yerde gerek delege yapısı, gerekse teşkilat yapısına baktığımızda bu işi yapmamız mümkün görünmüyor" dedi.

Bunun üzerine 'Demek ki yurdun bir bölümünde merkez yoklaması, bir bölümünde ön seçim yapacaksınız' dedim. Kılıçdaroğlu, "Öyle gözüküyor. Muhtemelen 36-38 ilde ön seçim mutlaka yaparız" diye konuştu.

DENİZ BAYKAL LİSTE BAŞI

Kılıçdaroğlu'na, Deniz Baykal'ın milletvekili listesinde yer alıp almayacağını da sordum. "Sayın Baykal yıllarca CHP'nin Genel Başkanı olmuş değerli bir isim. CHP'ye çok önemli katkıları var, bundan sonra da olacaktır. Baykal'sız yola devam etmemiz söz konusu olmaz" dedi. Bunun üzerine Sayın Baykal'ı merkez yoklaması ile mi belirleyeceksiniz yoksa ön seçimle mi gelir diye sordum. Kılıçdaroğlu'nun cevabı çok netti:

"Sayın Baykal'a soracağım. Antalya'da ön seçim mi, merkez yoklaması mı arzu ediyorsunuz diye. Baykal hangi yöntemi uygun bulursa tercihimiz o yöntem olacak" dedi. Kendisine, "Baykal'ı iyi tanırım, bu sorunuz karşısında 'nasıl uygun görürseniz' diyecektir. Böyle bir durumda ne yaparsınız" dedim. Kılıçdaroğlu konuyu "Böyle bir durumda Antalya'nın liste başına Sayın Baykal'ın adı yazılır. Listenin diğer isimlerine de Sayın Baykal kimi arzu ederse onlar yazılır" diyerek noktaladı.

Genel seçimlerde Kılıçdaroğlu'nun milletvekili listesinde partiye önemli hizmeti olmuş, partiye güç katacak eski isimler de mutlaka olacak. Onların yanında da topluma umut vaat edecek, CHP'nin oylarını artıracak, toplumun birçok kesimine sıcak mesajlar verecek yepyeni isimler yer alacak. Kılıçdaroğlu'nun bu konudaki olmazsa olmazı ise kadın adaylara daha çok yer verilmesi.