BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Gandi'nin Dersim arşivinde tuhaf detay

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Dersim olayları ile ilgili topladığı belgelerin bir kısmının kimde olduğu ortaya çıktı

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında yaşanan ‘arşiv' polemiğinde ilginç bir detay ortaya çıktı.

Başbakan Erdoğan'a ‘resmi arşivleri açma' çağrısı yapan Kılıçdaroğlu'nun Dersim olayları ile ilgili özel arşivi konusunda çok ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Kılıçdaroğlu'nun özel arşivinin bir bölümünü Ergenekon davasından halen tutuklu olan Soner Yalçın'a verdiği ortaya çıktı.

AİLESİNDEN 40 KİŞİYİ KAYBETTİ  

Gençlik döneminden itibaren Dersim olayları ile ilgili belge ve fotoğrafları toplayan Kılıçdaroğlu, özellikle bürokratlık döneminde çok sayıda belgeye ulaştı. Dersim olaylarında ailesinden 40 kişiyi kaybeden Kılıçdaroğlu, pek çok ortamda kitap planından bahsetti ancak siyasete girmesinden sonra çalışmasını askıya aldı.

ARŞİVLER AYGÜN'E DEĞİL...

Aygün ile yakınlığı nedeniyle Kılıçdaroğlu'nun arşivini CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'e verdiği iddiaları konuşulmaya başlandı. Ancak Kılıçdaroğlu'nun özel arşivinin bir bölümünü Ergenekon davasından halen tutuklu bulunan Soner Yalçın'a verdiği belirlendi.

"DERSİM'İ CHP BOMBALADI!"

Erdoğan,12 Eylül2010'daki referandum öncesi ağustos ayındaki mitinglerde “Dersim'i CHP bombaladı” dedi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın bu açıklamasından önce Hürriyet gazetesinde 27-30 Haziran 2010 tarihleri arasında yazı dizisi şeklinde yer alan röportajında, özel arşivi ile ilgili bilgi vermiş, “Tarih Vakfı'nın dokümanlarını, kaynaklarını toplamaya çalıştım. Canlı kişilerle konuştum. Tarihçi Cemal Kutay ile görüştüm. Bütün bilgileri, bendeki dokümanları araştırma yapan güvendiğim bir arkadaşıma devrettim” şeklinde konuşmuştu. 

"BELGELER BENDE"

Soner Yalçın, Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında Dersim polemiğinin başlamasından sonra, 22 Ağustos 2010 tarihinde bir yazı kaleme aldı. Yalçın, “Bilmelidirler ki, onlar Dersim'in adını bile bilmeden Kılıçdaroğlu bu olayla ilgili araştırmalar yaptı. Bunların bir bölümünü benimle paylaştı” şeklinde başlayan yazısında, genel merkezdeki sohbetini aktardı. Bugün'ün haberine göre, Yalçın, “Kılıçdaroğlu'nun bana verdiği belgelerden biri de İhsan Sabri Çağlayangil'le yapılan görüşmenin teyp kaydıydı” diye konuştu.