BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,83
ALTIN 2.434,86
HABER /  GÜNCEL

Galatasaray'ın Avrupa macerası

Ragıp Duran, ayak oyunları ile Batı'nın yükselişinin önünü kestiğini iddia ettiği Galatasaray'ın Türkiyeli tek global futbol markası olduğunu söylüyor.

Abone ol

Ali Sami Yen, 1905 yılında "Türk olmayan takımları yenmek" şiarını ortaya atmıştı. O zamandan bu yana 107 yıl geçti. Bu akşam Manchester United ile Galatasaray 5. kez karşı karşıya gelecek. ManU’nun Türk olmayan bir takım olduğu kesin de, sarı-kırmızılı takımda Muslera, Eboue, Melo, Cris, Elmander, Amrabat adlı oyuncular var.

İstatistikler konuşuyor: Türkiye’nin en Avrupaî takımı GS. Çünkü 1956’da başlayan Avrupa macerasında 237 maç oynamışlar. 99 galibiyet, 62 beraberlik, 85 mağlubiyet var. 334 gol atmışlar, 337 yemişler. 2000’de UEFA ve Süper Kupa’yı kazanmış Cimbom. Portfolio’da Milan, Barcelona, Liverpool, Leeds United, PSG, Bordeaux, Roma galibiyetleri var.

20 ekim 1993’de Old Trafford’da Manu ile 3-3 berbare kalan GS, Istanbul’daki rövanşta maçı golsüz berabere bitirince Manu’yü eledi.

O tarihten sonra da Avrupa Şampiyonlar liginin statüsü değiştirildi.

Öyle Türkiye, Galatasaray gibi dev ve hakikaten Batılı olmayan orta çaplı takımların Avrupa’da çok fazla yükselmemesi gerekiyordu. Sponsor durumları, televizyon hakları, "doğu sevgisi"… gibi nedenlerle.

Son bir olay: 17 Mayıs 2000. O gün Kopenhag’da UEFA kupa finali var: GS - Arsenal.

Costa Rika’da iki Türk’ün işlettiği lokantada, ahçı Uruguaylı Pedro’nun suratı bir karış:

-Hayrola…

-Şimdi televizyon söyledi Ergün sakatmış!

Galatasaray, bir kültür kurumu olarak Tevfik Fikret’in deyimiyle ‘Batı’ya açılan Pencere’. Futbol’da da Türkiye’nin tek global markası. Bu akşam yenilse bile…