BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.429,91
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Ev kadınları sendika kuruyor!

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndan çıkan bu karar 'bizim çalışanlardan ne eksiğimiz var?' diyen ev hanımların yüzünü güldürecek.

Abone ol

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda ‘ev kadınına sendika hakkı’ önerisi kabul gördü.

EV-SEN SENDİKASI KURULUYOR!

Üst komisyonda da kabul edilirse, ev kadınları da sigortalı olacak ve Ev-Sen sendikası kurulacak.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndaki temel hak ve özgürlüklerle ilgili görüşmelerde ev kadınlarına da sendika hakkı gündeme geldi. Star'ın haberine göre, yazım komisyonunun kabul ettiği öneri, üst komisyonda da kabul edilirse ev kadınları sigortalı olacak ve Ev-Sen sendikası kurulacak. Kapsama temizlik işlerinde çalışanlar da dahil olacak. Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Temel Hak ve Özgürlükler bölümünün ekonomik ve sosyal haklar başlığı altındaki 36. maddesi olan ‘sendika hakkı’nı yazarken BDP’nin önerisi olan ‘ev kadınına sendika’ hakkını görüştü. Maddenin birinci fıkrası “Çalışan işverenden izin almaksızın sendika kurma, üye olma, üyelikten çekilme hakkına sahiptir. Kimse sendikadan ayrılmaya üye olmaya zorlanamaz” şeklinde düzenlendi. Öneri üzerine ‘hizmet mekanı ev olan bütün işler, temizlik, bakım ve diğer hizmetler ev işçiliği kapsamındadır ve sendika kurma hakkından yararlanır’ hükmü eklendi.

PATRONUN EŞİ OLMASI SORUN OLABİLİR

Komisyonda öneriye itiraz gelmezken, üst komisyonda tekrar ele alınarak yazılması kararlaştırıldı. Komisyon üyeleri ev kadınlarının sigortalı olmasına karşı çıkmazken, sendikalı olması halinde patronun eşi olmasından dolayı yaşanabilecek sorunlara karşı konuyu tekrar görüştükten sonra maddeye yazmayı uygun buldu. Maddeye sendika yöneticiliğinde ‘eşit temsil’ fıkrası eklenerek kadınların da sendikalarda yönetici olmasının yolu açıldı. Yazılan fıkraya göre “Sendikaların ve üst kuruluşların kuruluş ve yönetim ve işleyişleri kadın erkek arasında eşit temsil, katılım ilkelerine uygun olarak demokratik esaslara aykırı olamaz” şeklinde düzenlendi.

KENTSEL DÖNüŞüM AYARI

KONUT ve barınma hakkı maddesinde ise gecekonduların tahliyesi gibi zorla tahliyelerin sadece deprem gibi doğal afetler ve özel hukuk kapsamı dışında yapılamayacağı da hükme bağlandı. Konut ve barınma hakkı 35. madde olarak düzenlendi. Bu madde “Herkes temel insani gereksinimlerini karşılayabilecek insan haysiyetine yakışır biçimde konut ve barınma hakkına sahiptir. Devlet bu hakların gerçekleşmesi için şehirlerin ve diğer yerleşim birimlerinin tarihi ve kültürel niteliklerini ile çevre değerlerini de esas alan bir plan çerçevesinde gerekli tedbirleri alır” şeklinde yazıldı. CHP’nin kentsel dönüşümü de kapsayacak zorlu tahliyelerin önlenmesine ilişkin hüküm önerisi de üst komisyonda yeniden görüşülecek