BIST 9.961
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.433,80
HABER /  GÜNCEL

G20 ve iş dünyasının gündemi, yolsuzlukla mücadele

Paris'te G20 ve OECD'nin ortaklaşa düzenlediği iki günlük konferansta, üye ülkelerin yolsuzluklar karşısında daha sıkı önlemler almaya teşvik edilmeleri amaçlanıyor.

Abone ol

Dünyanın en büyük ekonomilerinin oluşturduğu G20 grubundan bakanlar ve iş çevreleri, bugün Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya geldi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD ve G20'nin dönem başkanı Fransa'nın düzenlediği konferans iki gün sürecek.

Konferansa Fransa'nın Maliye Bakanı Christine Lagarde da katılıyor.

Paris'ten BBC muhabiri David Chazan'ın aktardığına göre, konferansın, daha çok ülkeyi, yolsuzluklar karşısında daha sıkı önlemler almaya teşvik etmesi umuluyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD, birçok hükümetin uluslararası iş çevrelerinde görülen rüşvet olaylarını azaltmaya yönelik taahhütlerini yerine getiremediğini belirtiyor.

OECD'nin verdiği bilgiye göre, geçen yıl içinde, rüşvetle mücadele konvansiyonuna imza atan 38 ülke içinde, bireylere ya da şirketlere ceza verenlerin sayısı 5'i geçmiyor.

Rüşvetle mücadele

Konvansiyonun 1999 yılında uygulanmaya başlamasından önce, kimi ülkeler, yabancı yetkililere ihaleleri kazanmaları karşılığında komisyon veren şirketlere, vergi indirimi sağlanmasına izin veriyordu.

O tarihten bu yana fazla ilerleme kaydedilemedi, rüşvet suçundan açılan kovuşturmaların pek azı başarıya ulaştı.

OECD, ABD ve Almanya'nın yolsuzlukla mücadelede önde gittiğini, ancak İngiltere, Fransa ve İsviçre'de de, yetkililerin faal olduklarını bildirdi.

G20 ülkeleri arasında konvansiyonu henüz imzalamamış olanlar da var.

Bu ülkeler arasında Çin, Hindistan ve Rusya da bulunuyor.

Rusya, konvansiyonu imzalamaya istekli olduğunu bir süre önce dile getirmişti.