BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

G. Afrika'da 12 bin madenci işten atıldı

Dünyanın en büyük platin madeni üreticisi Anglo American Platinum (Amplats), ücretlerinin artırılması için uzatmalı greve giden 12 bin grevci işçiyi işten çıkardı.

Abone ol

Dünyanın en büyük platin madeni üreticisi Anglo American Platinum (Amplats), ücretlerinin artırılması için uzatmalı greve giden 12 bin grevci işçiyi işten çıkardı.

Amplats, 28 bin işçinin üç hafta süren yasadışı grevinin şirkete 1,1 ton üretim kaybına yol açarak 82.3 milyon dolara mal olduğunu bildirdi.

Güney Afrika maden sektörü, ücret artışı talebiyle yaygın grevlere tanık oldu.

Ağustos ayında 34 grevci işçi polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.

Amplat yetkililerinin bugün yaptığı açıklamada madencilerin disiplin kurulu karşısına çıkmadıkları için işten atıldığı bildirildi.

İşgücünün %20'sinden azının işe devam etmesi nedeniyle şirket Rustenburg'daki maden ocaklarını gerektiği gibi işletemiyordu.

Şirket, disiplin kurulu kararının bugün ilerleyen saatlerde işçilere bildirileceğini ve itirazların üç gün içinde yapılması gerektiğini söyledi.

Açıklamada, yaklaşık 12 bin grevci işçinin disiplin kuruluna çıkmadıkları ve temsilci göndermedikleri için gıyaplarında işten atıldıkları duyuruldu.

Grevci madenciler evlerinden atıldı

34 işçinin öldürüldüğü Marikana platin madenlerinde işçiler enflasyon oranının üzerinde ücret zamı alınca işlerine geri döndü.

Ölümleri araştırmak üzere oluşturulan komisyon bu hafta çalışmalarına başladı.

Grevler nedeniyle çıkan çatışmalarda ikisi polis olmak üzere 10 kişi daha öldü.

Güney Afrika'da binlerce altın madeni işçisi ve kamyon sürücüsü de grevde.

Salı günü ülkenin önde gelen altın madeni şirketi Gold Fields 5 bin grevci işçiyi diğer işçiler üzerinde baskı oluşturuyor gerekçesiyle kaldıkları şirket evlerinden çıkarmıştı.