BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

Füze kalkanında ilk itiraf geldi

Amerikalı lobici ve Füze Savunma İttifakı (MDAA) Başkanı Riki Ellison, füze kalkanının İran'a karşı kurulduğunu itiraf etti.

Abone ol

Batı dünyası hedefteki ülkenin İran olduğu artık açıkla dile getiriyor. Nicholas Sarkozy'nin İran'ı kastederek "biz kediye kedi deriz" sözü haklı çıktı. Dışişleri hedef İran değil dese de gelişmeler tersini gösteriyor.

Amerikalı lobici ve Füze Savunma İttifakı (MDAA) Başkanı Riki Ellison, Türkiye'de kurulması beklenen füze kalkanının İran'dan Avrupa ve ABD'ye yönelebilecek füzelerin erken tanımlanması amacıyla tasarlandığını savundu.

Elison'un itirafları Radikal gazetesinde yayımlandı. Ellison, bu yılın sonuna kadar yerleştirilmesi planlanan radar sisteminin “İran’ın uzun menzilli füzeye sahip olma tehdidi sürdüğü müddetçe bölgede kalacağını” savundu.

Ellison, ayrıca radar sisteminin Türkiye dışında Akdeniz’deki Amerikan gemilerinde bulunan ileri teknoloji füze savunma sistemiyle ve 2015’te Romanya’da kurulacak olan yeni bir füze savunma sistemiyle entegre olacağını sölylüyor.

DÖRT ALTERNATİF BÖLGE

Ellison’a göre Türkiye’deki radar sistemi İran’a en yakın bölgeye kurulacak. Bu da Türkiye’de sistemin yerleştirilebileceği dört alternatif bölge arasında Muş-Malatya ya da Diyarbakır seçeneklerini öne çıkartıyor. Sistemin yerleştirileceği bölgenin Amerikan ve Türk yetkililerce birlikte seçileceğine dikkat çeken Ellison, “Adana’daki İncirlik Üssü’ne teknik nedenlerden dolayı yerleştirileceğini düşünmüyorum. Sistemin özelliğinden dolayı İran sınırına ne kadar yakın olursa o kadar iyi olacak” diye konuştu. Ellison, radar sisteminde çoğunlukla sivil Amerikalı yetkililerin görev yapacağını, bölgenin ise Türk askerleri tarafından korunacağını kaydetti.