BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.401,55
HABER /  DÜNYA

Füle’den vize açıklaması

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında vize muafiyeti ve geri kabul anlaşmalarına iliş...

Abone ol

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında vize muafiyeti ve geri kabul anlaşmalarına ilişkin mutabakattan taraflar arasındaki ilişkilere "sürdürülebilir bir ivme kazandıracağını" söyledi.
Füle, vize muafiyeti süreciyle ilgili ilk kez ’inşallah’ ifadesinin yerine ’sonunda’ diyebildiklerini belirtti. Füle, "Umarım inşallah ifadesini ilk ve son kez söylüyoruz. Bu açıklamayı yapabilmek bana büyük bir mutluluk veriyor" dedi.
Mutabakatın AB-Türkiye ilişkilerine sürdürülebilir bir ivme kazandıracağını kaydeden Füle, bunun katılım müzakerelerinin yeniden rayına oturmasına da olumlu şekilde etki de bulunacağını kaydetti. Füle, "Hepimiz çok çalıştık. Yeni gelişmeleri gözden geçirdik. Aynı zamanda Türk ekibine de teşekkür etmek istiyorum. Burada aslında şunun altını çizmek istiyorum: Bir kez bu anlaşma imzalandıktan sonra, vize diyalogu başladıktan sonra ilişkilerimiz kesinlikle daha sürdürülebilir bir ivme kazanacak. Bunun öncelikle olumlu bir etkisi olacaktır. Türkiye’nin de AB üyelik sürecinde yeni bir başlangıç olacak, hepimiz için sonuçları iyi olacaktır" dedi.
Füle, "İlk kez bunu söyleyebilirim, çok memnunum. Dikkate alınan tüm görüşmeler sonrasında, sevgili dostum Ahmet Davutoğlu ile beraber çok fazla çaba gösterdik. Bu olumlu gelişmeyle birlikte Türkiye için yeni bir dinamizm ortaya konacaktır" ifadesini kullandı.
Avrupa Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström ise, "Çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok önemli bir günde burada olmaktan memnuniyet duyuyorum. Şu anda Türkiye ve AB’nin anlaşma sağlanması bir tarafta, geri kabul ve vize muafiyeti diyalogunun yeniden başlatılması son derece önemli olacaktır" dedi.
Malmström, "Bu da tabii ki uzun süredir görüşülüyordu. Önümüzdeki birçok sorunu ve engeli aşmayı başardık. Şu anda anlaşmayı imzalayarak 16 Aralık’ta diyalogu başlatma kararı aldık. Sayın Bakan’a ve ekibine teşekkür etmek istiyorum. Bugün Sayın Füle de birçok konuda Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerde görüştüklerini biliyorum" ifadelerini kullandı.