BIST 10.232
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.407,85
HABER /  GÜNCEL

Fukuşima'daki alarm 'farenin marifeti'

Depremde hasar gören Fukuşima nükleer santralinde büyük endişeye yol açan elektrik arızasına bir farenin yol açmış olabileceği belirtildi.

Abone ol

Japonya'daki Fukuşima nükleer santralında elektriklerin kesilerek, soğutma havuzlarının ısınmasına yol açan arızadan bir farenin sorumlu olabileceği ortaya çıktı.

İki yıl önceki deprem ve tsunami sırasında ağır hasar gören santrali işleten Tokyo Elektrik İşletmesi Tepco, arızanın bir kontrol panosuna giren farenin kontağı attırmasından kaynaklandığını düşünüyor.

Tepco sözcüsü Masayuki Ono AFP ajansına "kamuoyunu çok endişelendirdik, ama sistem onarıldı" dedi.

Fukuşima nükleer santralindeki elektrik arızası, kullanılmış nükleer yakıtların bekletildiği soğutma havuzlarının ısınmasına neden olmuştu.

Pazartesi gününden bu yana süren elektrik kesintisi, havuzların daha da ısınabileceği yolunda kaygılara yol açmıştı.

Havuzlar nükleer santrallarda, büyük ısı yayan kullanılmış yakıtları depolamakta kullanılıyor. Yakıtı soğutuyor ve radyasyona karşı koruma sağlıyorlar. Kullanılmış yakıt en az bir yıl havuzlarda bekletiliyor.

11 Mart 2011'deki deprem ve tsunami sırasında Fukuşima'daki nüklear reaktörlerin üçünün soğutma sistemleri hasar görmüş ve erimeye yol açmıştı.

Bu haftaki elektrik arızası alarmı, hükümet santraldaki reaktörlerin "soğuk ve kapalı" durumda olduğunu ve artık yüksek radyasyon yaymadığını öne sürmesine rağmen santralin hala sorunlara açık olduğunu gösteriyor.