BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Free TV polemiği büyüyor

Free TV'nin gazete reklamlarında halkı kandırdığını iddia eden Sabah Gazetesi yazarı Yavuz Semerci'ye, Doğan Yayın Holding Başkan Yardımcısı Yalçın Balcı'dan yanıt geldi.

Abone ol

Doğan Grubu'na ait Free TV'nin gazete reklamlarında halkı kandırdığını başlıklı yazısında iddia eden Sabah Gazetesi yazarı Yavuz Semerci'ye Doğan Yayın Holding Başkan Yardımcısı Yalçın Balcı'dan yanıt geldi.

İşte Semerci'ye gönderilen ve Superpoligon'a da ulaştırılan Balcı'nın yazısı...

"Sayın, 8.Haziran.2004
Yavuz SEMERCİ
Sabah Gazetesi Yazarı

8 Haziran 2004 tarihli gazetede yayınlanan “Free Atış” başlıklı yazınızda, Avrupa Futbol Şampiyonası nedeniyle yayınlanan FreeTV reklamlarının yanıltıcı olduğunu iddia etmektesiniz.

Yanıltıcı olduğunu iddia edilen reklam metnindeki “Avrupa Futbol Şampiyonasını dijital görüntü ve ses kalitesinde bedava izlemek için SANSUI FreeTV” ifadesinde tüketicilerin yanıltılması söz konusu olamaz. Zira ilan metninde yayınların TRT1 ve TRT2 kanallarından yapılacağı açıklanmıştır. Tükeciler, SANSUI FreeTV uydu alıcısı ile TRT1 ve TRT2 kanallarından yapılacak yayınları herhangi bir abonelik ücreti ödemeden dijital görüntü ve ses kalitesinde izleyebileceklerdir. Bilindiği gibi televizyon yayınlarına ulaşmak için değişik sistemler mevcuttur. Yayınları dijital olarak izleyebilmek için izleyicilerin ilgili kuruluşlara her ay abonelik ücreti ödemeleri gerekmektedir. SANSUI FreeTV alıcıları ise, uydu üzerinden yapılan yayınları herhangi bir abonelik ücreti ödemeye gerek olmaksızın izleme imkanı sağlamaktadır.

Türksat uydusu üzerinden yayın yapan Show tv haricindeki tüm yayın kuruluşları Ocak 2004 tarihi itibarıyla dijital yayıncılığa geçmişlerdir. Söz konusu reklamda, dijital yayınların daha yüksek görüntü ve ses kalitesi ile izlenebileceği ve herhangi bir abonelik ücreti ödenmesine gerek olmadığı vurgulanmaktadır. Bunda tüketicilerin yanıltılması söz konusu olmayıp, teknolojik imkanların ve mevcut durumun aktarılmasından ibarettir.

Şirketimiz yayınladığı reklamlarda televizyon izleyicilerini teknolojik gelişmelerden doğru biçimde bilgilendirmeye azami özeni göstermektedir. Bundan önce yayınlanan reklamlarda verilen mesajlar bir yana bırakılarak son reklamda “tüketicilerin kandırıldığı” iddiası doğru ve tutarlı bir yaklaşım değildir. Türk tüketicisi uydu üzerinde dijital yayınların varlığını ve bunu daha yüksek görüntü ve ses kalitesi ile izleme imkanına sahip bulunduğunu FreeTV reklamları ile öğrenmiştir. Topluma mesajımız, doğru bilgilendirme ile doğru seçimi yapmasını sağlamaktan ibarettir.

Türkiye At Yarışları ile ilgili yazmış olduklarınız gerçeği yansıtmadığı gibi, korsanlık gibi ağır itham içermektedir. FreeTV’nin kendi kontrolünde dahi olmayan bir TV sinyalini kapatması veya engellemesi zaten teknik olarak da mümkün değildir. FreeTV sayesinde dijital yayınların bedava olduğu ve bu alanda gerçek bir rekabet ortamı oluştuğu unutulmamalıdır. Ancak böyle bir rekabet ortamında hem tüketiciler hem de Futbol kulüpleri azami faydayı sağlayacaklardır.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacı ile yukarıdaki açıklamanın yayınlanmasını bilginize sunarım. Saygılarımla.

Yalçın Balcı
DYH Başkan Yardımcısı"

Kaynak:superpoligon