BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.439,91
HABER /  GÜNCEL

Fransız savcılar, Arafat'ın ölümünü soruşturacak

Fransız savcılar, Filistin'in efsanevi lideri Yaser Arafat'ın 2004'te Paris'te ölümüyle ilgili soruşturma başlattı.

Abone ol

Fransız savcılar, Filistin'in efsanevi lideri Yaser Arafat'ın 2004'te Paris'te ölümüyle ilgili soruşturma başlattı.

Arafat'ın ailesi geçen ay açtıkları davada, Filistin liderinin radyoaktif element "polonium-210" ile zehirlendiğini iddia etmişti.

İddianın dayanağı, Arafat'ın eşyalarında "polonium" tespit ettiği söylenen İsviçreli bilim insanları.

Resmi kayıtlar ise Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) liderinin kan sistemi bozukluğuna bağlı felç nedeniyle öldüğünü gösteriyor.

Arafat'ın ölümünden bu yana, İsrail'in Filistin halkıyla barışa yanaşmamak için suikast düzenlediğinden, Filistinli liderin AIDS hastası olduğuna kadar çeşitli söylentiler ortaya atıldı.

Ancak ilk defa bu konuda resmi bir soruşturma açılıyor.

Abbas destek istedi

Filistin yetkilisi ve Arafat'ın yakın arkadaşı Saib Erakat AFP'ye, soruşturmadan memnun olduğunu söyledi: "Tüm gerçeği ortaya çıkarmak için ciddi bir soruşturma yürütülmesini ve ek olarak, Arafat'ın şehadetine karışan tüm tarafları tespit edebilecek uluslararası bir soruşturma açılmasını umuyoruz."

Soruşturmanın yolunu açan bir belgesel oldu.

El Cezire televizyonu, belgesel kapsamında, Arafat'ın eşyalarında radyoaktif madde taraması yapılması için Arafat'ın eşi Suha Arafat'tan izin aldı.

Ailenin avukatlarının başvurusu üzerine, Arafat'ın hayata gözlerini yumduğu yer olan Paris'teki savcılar, iddiaları değerlendirmeyi kabul etti.

35 yıl boyunca Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) ve örgüt içindeki en büyük hareket olan El Fetih'in liderliğini yürüten Arafat, 2004 Ekim ayında aniden hastalanmış ve iki hafta sonra Fransa'daki bir askeri hastanede ölmüştü.