BIST 9.926
DOLAR 32,44
EURO 34,73
ALTIN 2.444,41
HABER /  GÜNCEL

Fransa'dan Suriye muhalefetine destek

Fransa, yeni oluşturulan Suriye muhalefeti koalisyonunu Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak tanıyan ilk Batılı güç oldu.

Abone ol

Fransa, yeni oluşturulan Suriye muhalefeti koalisyonunu Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak tanıyan ilk Batılı güç oldu.

Duyuru, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande tarafından televizyonda yayımlanan bir basın toplantısında yapıldı.

Hollande, "Fransa'nın Suriye Ulusal Konseyini Suriye halkının tek meşru temsilcisi ve gelecekteki demokratik Suriye'nin hükümeti olarak tanıyor" dedi.

Hollande, muhalifleri silahlandırma konusunu da değerlendireceklerini belirtti. Ancak Hollande, "silahların nereye gittiği açıkça belli olmadan" bunu yapmaycaklarını söyledi.

Suriyeli muhalifler, geçen Pazar günü Katar'ın başkenti Doha'da Suriye Devrimi ve Muhalefeti Güçleri Koalisyonu adlı yeni bir çatı örgütü kurmuştu.

ABD ve İngiltere de koalisyona destek vermişti.

Ancak bu iki ülke de, koalisyonu bir tür sürgündeki hükümet gibi tanımadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, ülkesinin Suriyeli muhaliflerin koalisyonunu Suriye halkının 'meşru bir temsilcisi' olarak tanıdıklarını belirtti.

Toner, "Yu anda siyasi geçiş dönemi için hazırlaranacak bir yapı var. Ama hala, yardımlarımızın doğru yerlere ulaştığına emin olmamızı sağlayacak teknik komitelerin kurulmasını bekliyoruz" dedi.

Körfez ülkeleri de koalisyonu Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak tanımıştı.

Milyonlarca mülteci

Muhalifler ve insan hakları savunucuları Suriye'de Mart 2011'den bu yana süren şiddet olaylarında 36 binden fazla insanın öldüğünü tahmin ediyor.

Suriye Kızılayı da ülke içinde yerlerinden edilmiş insanların sayısının 2,5 milyona ulaştığını bildirdi.

Bu sayı daha önce yardım kuruluşlarının vermiş olduğu rakamların iki katı.

Cenevre'de açıklama yapan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Melissa Fleming, Suriye Kızılay'ının tahminlerinin 'fazla ölçülü olduğunu" kaydetti ve gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğini bildirdi.

Fleming, sürekli kaçan ya da saklanan bu insanların sayısını saptamanın ve bu insanlara yardım ulaştırılmasının çok zor olduğunu belirtti.

BM, 408 binden fazla Suriyelinin komşu ülkelere kaçtığını ve göçün sürdüğünü belirtiyor.

Buna karşılık, çok daha fazla sayıda Suriyelinin evlerini terkettiği ama ülke topraklarında kaldığı ve bu insanlara yardım ulaştırılmasında büyük zorluk çekildiği belirtiliyor.

BM, yerlerinden edilen insanların birçoğunun okullarda ve resmi binalarda barındığını bildiriyor. Bu binalarda yeterince ısıtma ve temizlik koşulları bulunmadığı kaydediliyor.