BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,06
ALTIN 2.501,51
HABER /  GÜNCEL

Fransa'da plajlarda 'sigara yasağı' çağrısı

Fransa'da yaz sıcaklarının etkisini iyice göstermeye başladığı günlerde Sağlık Bakanı'nın, yerel yönetimlerden parklarda ve plajlarda sigara yasağı uygulamalarını istemesi ülkede bir tartışma başlattı.

Abone ol

Fransa'da yaz sıcaklarının etkisini iyice göstermeye başladığı günlerde Sağlık Bakanı'nın, yerel yönetimlerden parklarda ve plajlarda sigara yasağı uygulamalarını istemesi ülkede bir tartışma başlattı.

Sosyalist Bakan Marisol Touraine, Journal du Dimanche gazetesine verdiği demeçte, çocukların sağlığını korumak için daha çok 'dumansız bölge' görmek istediğini söyledi.

Touraine, okulların dışında ve üniversite kampüslerinde de sigaranın yasaklanmasını umduğunu ifade etti.

Fransa'da son yıllarda sigara içilmeyen plajlar ortaya çıkmaya başladı.

Akdeniz sahilinde Marsilya yakınındaki La Ciotat kasabası, 2011 yılında plajlarda sigara yasağı uygulayan ilk yerlerden birisi oldu. Bu kasabada yasağa uymayanlara 38 Euro para cezası uygulanıyor.

Başta New York olmak üzere dünyanın bazı başka kentlerinde de 2011 yılında park ve plajlara sigara yasağı getirilmişti.

Sağlık Bakanı Marisol Touraine, "Annelerin, babaların, bakıcıların, çocukların oynadıkları parklarda sigara içmeleri normal mi? Hiç sanmıyorum. Sigara öldürür" dedi.

Touraine'in Journal du Dimanche'e verdiği demeç diğer gazeteler tarafından da yayınlanınca ülkede bir tartışma başladı.

Pek çok kişi Bakan Touraine'in görüşüne destek verirken, hükümeti, 'kişisel özgürlükleri kısıtlamaya çalışmakla' suçlayanlar da oldu.

Le Figaro gazetesinin bir okuru, gazetedeki habere yazdığı yorumda Bakan Touraine'e, şaka yollu, 'ülkedeki ölüm oranını dikkate alarak, bilim sonsuz yaşamın sırrını bulana kadar doğumları yasaklamasını' önerdi.

La Croix gazetesinin bir muhabiri, La Ciotat kasabasının sigara içilmeyen Lumiere Plajı'nda hem sigara tiryakilerinin hem de sigara içmeyen kişilerin yasağı desteklediğini yazdı.

Sigara bağımlılığı, Fransa'da önlenebilir ölümlerin başlıca sebebi. Ulusal Sağlık Enstitüsü verilerine göre akciğer kanseri vakalarının yüzde 90'ının sorumlusu olarak tutulan sigara kullanımı, Fransa'da her yıl 73 bin erken ölüme neden oluyor.