BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.440,18
HABER /  GÜNCEL

Fransa'da eşcinsel hakları tasarısı hazır

Sosyalist Parti hükümeti eşcinsel çiftlerin evlenebilmesi ve evlat edinebilmesine olanak sağlayan yasa tasarısını açıkladı. Tasarıya Katolik kilisesi ve sağ partilerden büyük muhalefet var.

Abone ol

Sosyalist Parti hükümeti eşcinsel çiftlerin evlenebilmesi ve evlat edinebilmesine olanak sağlayan tasarı üzerinde çalışacak.

Seçim kampanyası sırasında bu konuda bir yasa çıkarmaya söz veren Cumhurbaşkanı François Hollande'ın hükümeti yasa tasarısını Ocak ayında parlamentoya sunacak.

Aile Bakanı Dominique Bertinotti gazetecilere "Bu eşit haklar konusunda önemli bir adımdır" dedi.

Ama tasarıya laik olmakla birlikte nüfusu ağırlıkla Katolik olan ülkede Katolik kilisesi ve sağ partilerden büyük muhalefet var.

Üstelik Müslüman, Budist, Protestan ve Musevi örgütlenmeleri de tasarıya çeşitli yönlerden itiraz ediyorlar.

1000'i aşkın belediye başkanı önerilen değişikliklere karşı bir dilekçeye imzalarını koyarken, 75 kent ve kasabada protesto gösterileri yapıldı.

Kamuoyu yoklamaları ise Fransızların üçte ikisinin eşcinsellerin evlenebilmesinden yana olduğunu ama çocuk edinme konusunda görüşlerin çok daha başabaş olduğuna işaret ediyor.

Sosyalistler içinde görüş ayrılığı

Eşcinsel çiftlerin çocuk edinme haklarıyla ilgili olarak aslında hükümet içinde bile görüş ayrılıkları var.

Yasa tasarısına konmamakla birlikte bir kısım sol kanat sosyalist milletvekili, evlat edinme hakkının da ötesine gidilerek, eşcinsel çiftler için suni döllenme faturasını devletin üstlenmesi gerektiğini savunuyor ve mecliste görüşülmesi sırasında bu konuda bir değişikliği hedefleyeceklerini söylüyorlar.

Fransa'da şu anda eşcinsel çiftler isterlerse birlikteliklerini sivil birliktelik adıyla resmileştirebiliyorlar.

Ama bu birliktelik, eşlere sağladığı haklar bakımından evlilik ile aynı statüde değil.

Evlat edinme hakkı ise birlikte yaşayanlara değil sadece evli çiftlere tanınıyor.

Avrupa'da halen Almanya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Hollanda, Norveç, İsveç, İspanya ve İngiltere'de yasalar, eşcinsellerin evlat edinebilmesine olanak veriyor.