BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.412,74
HABER /  GÜNCEL

Fransa'da adaylar aşırı sağın oylarına göz dikti

6 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimleri için aşırı sağın %18'e varan oylarını elde etme yarışı kızıştı. Sarkozy'den sonra Hollande da bu seçmene seslendi.

Abone ol

Fransa'da 6 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimleri için aşırı sağın oylarını elde etme yarışı kızıştı.

Sağcı aday Nicolas Sarkozy'nin dünkü çıkışından sonra bugün de Sosyalist aday François Hollande bazı sol seçmenlerin "toplumsal öfke" yüzünden aşırı sağa oy verdiğini söyledi.

Pazar günkü ilk turda Hollande birinci, Sarkozy az farkla ikinci, aşırı sağ Ulusal Cephe'nin adayı Marine Le Pen de %18 oy alarak üçüncü olmuşlardı.

Böylece yarıştan elenen ama ikinci tur için anahtar konuma gelen Marine Le Pen, ikinci turda Sarkozy'yi destekleyip desteklemeyeceğini henüz açıklamadı.

Sarkozy dün Le Pen'e oy verenleri kastederek "Sizi duydum." demiş ve eklemişti:

"Bir seçimden diğerine ikiye katlanan bir kriz oyu var. Bu kriz oyuna bir yanıt vermek lazım."

Hollande da merkez sol Liberation gazetesine verdiği demeçte, Ulusal Cephe seçmenlerini ikna etme görevinin kendisine düştüğünü söyledi.

Hollande "Le Pen seçmenlerinin bir kısmı soldan geliyor. Bu insanlar ilerlemeden, eşitlikten, değişimden, ortak çabadan ve adaletten yana olmalı. Çünkü Le Pen ayrıcalıklara, finansal küreselleşmeye ve başarısız bir Avrupa'ya muhalefet ediyor." dedi.

"Onları solun savunduğuna benim ikna etmem lazım."

Bu seçmen grubunun "Ulusal Cephe'nin fikirlerini, özellikle de göç konusundaki takıntısını" paylaştığına inanmadığını söyleyen Hollande "Herşeyden önce toplumsal bir öfkeyi ifade ediyorlar." dedi.

%50 için

Ulusal Cephe kampanyasında euro'dan vazgeçilmesini, Schengen'den çıkılıp yeniden sınır kontrollerine başlanmasını, göçün yavaşlatılmasını ve Batı Avrupa'nın en büyük Müslüman topluluğuna sahip Fransa'nın "Müslümanlaştırılması girişimlerinin durdurulmasını" savunmuştu.

Eğer 6 Mayıs'taki ikinci tura katılım, ilkinde olduğu gibi %80'in üzerinde olacaksa Hollande'ın da, Sarkozy'nin de %50'nin üzerine çıkıp seçimi kazanabilmek için Le Pen'in seçmenlerine ihtiyacı var.

Pazar günkü ilk turda François Hollande %28,6, Nicolas Sarkozy ise %27,1 oy almıştı.

Kamuoyu yoklamalarına göre Hollande'ın, sol aday Jean-Luc Melenchon'un %11 civarındaki oyunun çoğunu alması bekleniyor. Ancak merkezci aday François Bayrou'nun %9'luk oyu bölünecek.

Uzmanlar Marine Le Pen'in iki adayı da desteklemeyeceği ve tüm gücünü Haziran ayında yapılacak genel seçimlerde yeniden parlamentoya girmeye harcayacağı görüşünde.

1986'da parlamentoda 35 milletvekili olan Ulusal Cephe'nin halen hiç milletvekili yok.

Ayrıca Paris'teki muhabirimiz Hugh Schofield'e göre Le Pen, Sarkozy'ye destek vermeyerek seçimi kaybetmesini, bu yüzden partisi UMP'nin bölünmesini ve bir kanadının Ulusal Cephe saflarına geçmesini, böylece sola karşı ana muhalefet olmayı umuyor.

Öte yandan Fransa'nın gelecekte nasıl bir ekonomi politikası izleyeceğiyle ilgili kaygılar dün piyasalarda huzursuzluğa yol açtı.

Buna Hollanda'da hükümetin istifası da eklenince, euro bugün de sterlin karşısında son 20 ayın en düşük seviyesine yakın bir düzeyde kalmaya devam etti.