BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,90
ALTIN 2.426,33
HABER /  GÜNCEL

Fransa: Liseliler sınır dışı vakalarını protesto ediyor

Bir Kosovalı Çingene ile bir Ermeni gencin kaçak oldukları gerekçesiyle sınırdışı edilmesi, başkent Paris ve bir dizi başka kentte liselilerin protesto gösteriyle kınandı. Gençler Fransız İçişleri Bakanı'nın istifasını talep ediyor.

Abone ol

Fransa'nın başkenti Paris ve diğer birçok kentte binlerce öğrenci, yabancı uyruklu iki gencin sınırdışı edilmesini protesto amacıyla sokaklara döküldü.

Paris'te 20 lisede dersler askıya alındı. Yumrukları havada protesto yürüyüşü düzenleyen öğrenciler İçişleri Bakanı Manuel Valls'ın istifasını talep etti.

Sınırdışı edilen öğrencilerden biri Kosova'ya geri gönderilen . Diğer öğrencinin ise Ermenistan'a iade edildiği bildiriliyor.

Kosovalı Leonarda Dibrani'nin polis tarafından okul otobüsünden indirilip diğer öğrencilerin önünde götürülmesi ülkede öfkeli bir tartışma başlattı.

Beş yıl önce Fransa'ya sığınma başvurusu yapan Leonarda ve ailesi, bu taleplerinin reddedilmesi üzerine Kosova'ya geri gönderildi.

Kosovalı Roman ailenin sınırdışı edilmesi Sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande hükümeti içinde çatlaklara yol açtı.

Doğu Avrupa'dan Fransa'ya yerleşen Çingenelerin ülkeye intibak edemediğini ve çoğunluğunun geri gönderilmesi gerektiğini savunan İçişleri Bakanı Valls, son kamuoyu yoklamalarına göre Hollande'ın kabinesindeki en popüler bakan.

Ancak 9 Ekim tarihinde sınırdışı edilen Leonarda'nın ve geçen Cumartesi Ermenistan'a geri yollanan 19 yaşındaki Haçik Haçatrıyan'ın Fransa'ya geri getirilmesini isteyen öğrenciler, İçişleri Bakanı hakkında aynı görüşte değil.

Le Figaro gazetesinin aktardığına göre, erkek öğrenci Haçik Haçatrıyan geçen ay bir dükkanda hırsızlık yaparken yakalanmış ve hakkındaki soruşturma Fransa'ya kaçak girdiğini ortaya çıkarmıştı.

Fransız medyasında çıkan haberlere göre Haçatrıyan, Ermenistan'a iade edildikten sonra asker kaçağı olduğu gerekçesiyle tutuklandı.

Fransız Ulusal Liseliler Birliği Başkanı Ivan Dementhon, ''Haçik ve Leonarda, bu ülkeye ait.'' dedi.

Dementhon, özellikle Leonarda'nın uğradığı muamelenin şok edici olduğunu çünkü genç kızın okul ortamındayken polis tarafından alınıp götürüldüğünü söylüyor.

Leonarda Dibrani ve ailesini Kosova'da ziyaret eden gazeteciler, kuzeydeki Mitrovica kentinde bir evde yaşarken görüntüledi.

Bundan önce Fransa'da çıkan haberlerde genç kız ve ailesinin evsiz olduğu ileri sürülmüştü.

Ayrıca Fransız polisinin Leonarda'nın babası Resat hakkında ailesini dövdüğü iddiasıyla soruşturma açtığı belirlendi.

İçişleri Bakanı Valls, her iki gencin de sınırdışı edilmesinin kanunlar dahilinde gerçekleştiğini söylüyor.

Valls, ''Elbette zor bir konu. Ama göçmenlik politikasını yasaların gerektirdiği gibi, bireylere saygılı ve taviz vermeksizin uygulamak zorundayız.'' diyor.