BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Fransa BM'ye yeni Suriye karar tasarısı sunuyor

Fransa, BM Güvenlik Konseyi'ne, Suriye hükümetinin düzenlediği iddia edilen kimyasal silah saldırısını kınayan ve Suriye rejiminden kimyasal silah programının detaylarını açıklamasını talep eden bir karar tasarısı sunuyor.

Abone ol

Fransa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne Suriye konusunda yeni bir karar tasarısı sunmaya hazırlanıyor.

Suriye hükümetinin düzenlediği iddia edilen kimyasal silah saldırısını kınayan karar tasarısı, Suriye rejiminden de kimyasal silah programının detaylarını açıklamasını talep ediyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, ülkesinin, Ağustos ayında düzenlenen saldırının sorumlularına karşı yaptırımlar uygulamaya kararlı olduğunu ve uluslararası yargının, saldırının sorumlularının peşini bırakmayacağını söyledi.

Rusya, Suriye'ye '' çağrısında bulunmuş, bunun ardından Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, çağrıyı memnuniyetle karşıladığını söyleyip, Şam'ın çağrıya olumlu yanıt vermesi durumunda, planlarını rafa kaldırabileceğini belirtmişti.

Ancak Suriye'nin sahip olduğu bin ton kimyasal silahın imha edilmesi oldukça karmaşık bir süreç. Ülkede bir iç savaş yaşanırken, bu silahların saklandığı ülke geneline yayılmış olan bölgelere nasıl ulaşılabileceği belli değil.

Hem Fransa hem de Amerika Birleşik Devletleri, Irak'ta yaşanan 'kedi fare oyunu' benzeri bir durumla karşı karşıya kalmak istemiyor. Ancak Rusya'nın inisiyatifiyle yapılan çağrıya da bir şans tanımak istiyorlar.

Fransa'nın bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunacağı karar tasarısı, Suriye yönetiminden, sahip olduğu kimyasal silahların detaylarını açıklamasını talep ediyor.

Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye'nin kimyasal silah programının daha önce tartışıldığını, ancak son haftalarda Şam yönetimi üzerindeki baskının artmasıyla bu programda ve ülkenin sahip olduğu kimyasal cephane stoğunun değişmiş olabileceğini vurguladı.

Fransa'nın daha önce Güvenlik Konseyi'nde yaptığı tüm girişimler Rusya’nın itirazıyla engellenmişti.

Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransa'nın, 'oyalama taktiklerine' dönüşecek bir plandan uzak kalmak istediğini, bu nedenle 'olası bir saldırı da dâhil tüm seçeneklerin masada olacağını belirtti.