BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Fransa bir Libya uçağını düşürdü

Libya semalarında uçuş yasağını denetlemek üzere operasyon düzenleyen Fransız jetlerinin ilk kez bir Libya uçağını düşürdüğü bildiriliyor.

Abone ol

Fransa Birleşmiş Milletler'in ilan ettiği uçuşa yasak bölgeyi uygulamak üzere başlatılan operasyonun beşinci gününde ilk kez bir Libya uçağını düşürdü.

Olayın batıdaki Misurata kenti yakınlarında meydana geldiği açıklandı.

Fransız askeri kaynaklarına göre bir Fransız Rafale jeti havadan karaya füzeleri ile inişe geçmiş olan bir uçağı vurdu.

Hükümet güçlerinin Misurata'ya dün gece girip buradaki hastaneyi kuşatması ardından bu bölgedeki operasyonlar yoğunlaştırıldı.

Kaddafi'ye bağlı güçlerin Misurata kentinde isyancıları hedef alan tank ve topçu saldırısına bugün de devam ettiği haber veriliyor.

Libya Dışişleri Bakanı ise, Misurata'ya yönelik bir operasyonun söz konusu olmadığını belirtti.

Misurata haftalardır kuşatma altında. Muhabirler, son çatışmalarda 10'u aşkın sayıda insanın öldürüldüğünü aktarıyorlar.

Stratejik önem taşıyan Ecdebiye kentinde de isyancılarla Kaddafi yanlısı güçler arasında şiddetli çatışmalar yaşandığı haberleri alınıyor. Kentten kaçan insanlar, topçu ve makineli tüfek ateşinin sürdüğünü, evlerin yakıldığını anlatıyorlar.

Fransız ordusu, daha önce de uçaklarının Libya sahilinin 250 km içlerinde bir hava üssünü vurduğunu duyurdu.

Bu üssün tam konumu ve vurulan hedefin durumu konusunda açıklama yapılmadı.

Libya: Siviller ölüyor

Libya devlet televizyonu ise, Trablus'taki hava saldırılarının sivil kurbanları olduğunu söylediği kişilere ait cesetlerin görüntülerini yayınladı.

Trablus'taki bir hastanenin morguna götürülen bir grup gazeteciye de burada 18 kişinin cesetleri gösterildi.

İsyancılar ise, Kaddafi kuvvetlerini daha önce ölenlerin cesetlerini morglardan çıkarıp göstermekle suçladı.

Daha önce Libya operasyonlarına katılan Amerikan güçlerinin komutanı Tuğamiral Gerard Hueber, müttefik güçlerin harekatında sivillerin öldüğüne dair hiçbir haber alınmadığında ısrar etmişti.

Juppe: Aylar sürmeyecek

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin havadan muhaliflerine saldırı düzenlemesini önlemek amacıyla düzenlenen saldırılarda şimdiye dek askeri hedefler de iki yüz kadar füze ile vuruldu.

İngiliz yetkililer, bugün itibariyle Libya hava kuvvetlerinin artık 'savaşabilecek bir güç' olmadığını söylüyor.

Koalisyon kuvvetleri, Libya'yı operasyonların beşinci gecesinde de vurmayı sürdürdü.

Başkent Trablus'ta birkaç güçlü patlama sesi duyuldu ve bir askeri tesisin yakınlarından siyah bir duman tabakası yükseldi.

Fransız Savunma Bakanı Alain Juppe, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin askeri gücünü yok etmenin günler ya da haftalar alabileceğini ama kesinlikle aylarca sürmeyeceğini söyledi.

Fransız Bakan, kimse Kaddafi'nin silahlarının bir haftadan daha az bir zamanda imha edilmesini beklememesi gerektiğini belirtti.

Harekata katılan İngiliz hava gücünün komutanı Korgeneral Greg Bagwell ise, Libya hava kuvvetlerinin tamamen etkisiz hale getirildiğini dile getirdi.

Libya'nın doğusundaki isyancı gruplar ise Kaddafi karşısında silah gücü ve organizasyon açısından fazla güç sahibi değil. Bölgeden gelen görüntülerde, ellerinde fazla silah olmayan isyancıların saflarında çarpışmak isteyenlere ayakkabı dağıttığı görülüyor.

İngiltere muhalefetle yakınlaşacak

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise Libya muhalefetiyle ilişkilerini güçlendireceklerini açıkladı ve Kaddafi'yi bir geçiş süreci planlamaya çağırdı.

Bingazi'de muhalefetin kurduğu Geçici Konsey'le temaslar yapıldığını belirten İngiliz Bakan, Konsey'in temsilcisi Mahmud Cebril'in de Londra'ya davet edildiğini kaydetti.

İngiliz hükümeti ayrıca gelecek Salı, Libya'yla ilgili bir uluslararası konferansa ev sahipliği edecek.

Libya semalarında uçuşa yasak bölge uygulamasının denetimi konusunda komutayı kimin yükleneceğine karar verme girişimleri sürüyor.

NATO'nun silah ambargosunu uygulamak için başlattığı denizden abluka operasyonunda önemli rol oynayan Türkiye, hava operasyonlarında komutanın devralınması konusunda kaygılarını dile getiriyor.

Tezkere TBMM'de onaylandı

Türkiye'nin operasyonlarda rol alması için yabancı ülkelere asker gönderilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresi kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda tezkerenin kapalı oturumdaki görüşmeleri, yaklaşık 3 saat sürdü.

"Libya'da istikrar ve güvenliğin yeniden tesisine yönelik uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunmak üzere; lüzum, sınır, kapsam, şekil, yöntem ve zamanı hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla" verilen asker sevk izni 1 yıl süreyle geçerli olacak.

Bu arada BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise Libya'da tüm taraflara çatışmalara son verilmesi çağrısını yineledi.

Sözcüsü Martin Nesirky "Uluslararası insani ve insan hakları yasalarını ihlal eden herkesten bunun hesabı sorulacaktır." dedi.