BIST 9.984
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.427,35
HABER /  GÜNCEL

Fransa Başbakanı: İslam'la değil terörizmle savaştayız

Fransa Ulusal Meclisi'nde konuşan Başbakan Manuel Valls ülkesinin Müslümanlar ve İslam'la değil, cihatçılık ve terörizmle savaş halinde olduğunu söyledi.

Abone ol

Fransa Başbakanı Manuel Valls ülkesinin Müslümanlarla değil, cihatçılık ve terörizmle savaş halinde olduğunu söyledi.

Valls, geçen hafta öldürülen 17 kişiden yedisi için düzenlenen cenaze töreni ardından Fransa Ulusal Meclisi'nde konuştu.

Valls, saldırganların Fransa'nın ruhunu öldürmek istediğini ama bunda başarısız olduklarını söyledi.

Charlie Hebdo'nun bu haftaki sayısının kapağında Muhammed Peygamber bulunuyor.

Derginin yeni sayısının kapağında gözü yaşlı Muhammed Peygamber büyük harflerle 'Je Suis Charlie' (Ben Charlie'yim) yazılı bir dövizi tutuyor, üstte ise yine büyük harflerle 'Tout est pardonné' (Her şey affedildi) yazıyor.

Derginin son sayısı 3 milyon adet basılacak.

'Yeni güvenlik önlemleri devreye sokulacak'

Valls, Fransa'da Pazar günü gerçekleştirilen yürüyüşlere milyonlarca kişinin katılımının 'şiddete karşı muhteşem bir cevap' olduğunu belirtti.

Fransa Başbakanı şöyle konuştu: "Cihatçılığa ve terörizme karşı savaştayız…. Ama Fransa, İslam ve Müslümanlara karşı savaşta değil."

Valls, geçen haftaki saldırılardan aldıkları dersler olduğunu, bu yüzden bazı yeni güvenlik önlemlerine başvuracaklarını, hapishanedeki cihatçılar için özel bölümler kurulması ile internet ve sosyal medyanın çok daha sıkı bir şekilde izlenmesinin bu önlemlerden bazıları olduğunu belirtti.

"Bu istisnai duruma istisnai önlemlerle cevap vermeliyiz" diyen Fransız Başbakan bu önlemlerin kanunlara ve değerlere aykırı olmayacağını belirtti.

Fransa Savunma Bakanı, aralarında sinagog, cami ve havaalanlarının da bulunduğu bazı yerlerin güvenliği için 10 bin askerin konuşlandırıldığını söylemişti.

Geçen hafta Charlie Hebdo mizah dergisine düzenlenen saldırı ile başlayan ve ilerleyen günlerde ülkenin iki farklı noktasında rehine krizine dönüşen saldırılarda ölenlerin yedisi için cenaze törenleri düzenlendi.

Paris'teki törende Cumhurbaşkanı Francois Hollande, olaylarda hayatını kaybeden üç polis memuru Ahmed Merabet, Franck Brinsolaro ve Clarissa Jean-Philippe'in Fransa bayrağına sarılı tabutlarının üzerine ülkenin en önemli nişanı olan Legion d'honneur'ü (Onur nişanı) koydu.

Hollande, polis memurları için "Özgürce yaşayabilmemiz için öldüler" dedi.

Kudüs'te ise Paris'teki Yahudi marketine düzenlenen saldırıda öldürülen Yoav Hattab, Philippe Braham, Yohan Cohen ve Francois-Michel Saada için düzenlenen cenaze töreni vardı.