BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Fotoğraf paylaşırken bir kez daha düşünün

Fotoğrafçı Twitter’da izinsiz yayınlanan fotoğrafı yüzünden açtığı davada 1.2 milyon dolar kazandı.

Abone ol

Twitter’da dolaşan fotoğraflar sayesinde neredeyse her şeyin fotoğrafı bulunabilir hale geldi. Fakat fotoğrafların kolayca paylaşması hak sahipliği ve telif hakkı ihlallerine ilişkin bazı durumlara yol açabiliyor.

Serbest fotoğrafçı Daniel Morel’in Twitter’a koyduğu fotoğrafın Getty Images and Agence France-Presse tarafından izinsiz kullanılmasından ötürü açtığı davada New York jürisi cuma günü bir karara vardı. Morel resimlerinin izinsiz kullanılmasından dolayı 1.2 Milyon dolar kazandı.

O FOTOĞRAFLAR İÇİN 20 YIL HARCAMIŞ 

Davanın ilk celsesi Ocak ayında yapılmıştı ve Bölge Yargıcı Alison, ihlalden dolayı, Nathan AFP and Getty Images’i suçlu bulmuştu. Reuters’a göre bir AFP editörü Morel’in fotoğraflarını başka bir Twitter kullanıcısından buldu ve fotoğrafları Getty Images’a gönderdi. Morel’in fotoğrafları en sonunda Washington Post dahil olmak üzere diğer yayıncılara kadar dağıldı.

Fotoğraflar 2010′daki bir depremin ardından fotoğrafçının doğduğu yer olan Haiti’yi resmediyordu. Fotoğrafçının resmi web sitesine göre, kendisi “doğduğu ülkeyi belgelerken, kültürünü, insanlarını, ve geçmişini yakalamaya çalışırken” 20 yıla yakın bir süre harcamış.

BENZER BİR ÇOK DAVA VAR
 
2010 yılında, AFP Morel’in aleyhine bir dava açtı. Bunun üzerine Morel resimlerinin yanlış şekilde kullanımından dolayı karşı dava açtı. AFP ilk olarak Twitter’ın fotoğrafların kullanılmasına olanak sağladığını öne sürdü. Fakat Yargıç Nathan son olarak Twitter’ın sadece fotoğrafların gönderilmesine ve retweet edilmesine olanak sağladığını söyledi.

Benzer birçok dava bu yıldan öncesinde gündeme geldi. Haziran ayında yayınlanan Forbes haberine göre, bir Flickr fotoğrafının izinsiz kulanılmasından dolayı bir fotoğrafçı BuzzFeed’e dava açtı. Kai Eiselein yaklaşık 3.6 Milyon dolar tazminat istedi.

Bir New York Times fotoğrafçısı tarafından yasal bir eylemle Perez Hilton’un blogu tehdit edildi. PetaPixel’in raporuna göre 14 fotoğrafın yanlış kullanılmasından ötürü Robert Caplin, 2.1 Milyon dolar istedi.

Morel’in davası özellikle sosyal medyaya gönderilen fotoğrafları ele almaktadır. Mahkeme kararları gösteriyor ki, fotoğrafçılar sosyal medyada bile fotoğraflarının telif haklarını ve hak sahipliklerini yürütebilir.

Kaynak: DijitalKütüphane