BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Formula G de İstanbul'da

Formula 1'e hazırlanan İstanbul, bu yarışların hemen ardından aynı pistte yapılacak güneş arabalarının yarışını izleyecek. Araçlar güneş enerjisiyle piste çıkacak.

Abone ol

Alternatif enerji kaynağı olarak dünyada giderek yaygınlaşan teknoloji şimdi Türkiye'de özendiriliyor.

Formula G adıyla düzenlenecek yarışlarda, benzinle değil, güneş enerjisi ile çalışan araçlar piste çıkacak.

İstanbul'daki Formula 1 yarışlarından hemen sonra pisti 17 tane güneş enerjisi ile çalışan araçlar dolduracak. Tam 17 takım 2004 yılından beri bu yarışa hazırlanıyor. Herkes kendi aracını birbirine göstermeden geliştirip yapıyor.

Aylarca tasarımlar hazırlandı, araç adım adım görünür hale geldi. Yarışa katılan takımlardan biri olan Yeditepe Üniversitesi takımı atölyesinin kapılarını CNN TÜRK'e açtı.

Araçlar nasıl çalışacak?

Aracın üstü güneş paneli ile kaplanacak. Paneller ışığı elektrik enerjisine çeviriyor. Güneş enerjisi akülere aktıralarak depolanıyor. Araç elektrik motoru ile hareket ediyor. Sekiz metre uzunluğundaki araca bir kişi binebiliyor.

Beş kilometrelik Formula 1 pistinde bu araçlar 30'ar tur atacak. 150 kilometrelik yarışı ortalama 50 kilometrelik hızla tamamlayacak.

Yarış 30 ağustosta

Takımlar 30 ağustosta yapılacak yarışa iki ay kala test sürüşlerine başladı. Pilotlar için de heyecan giderek artıyor.

Formüla G yarışlarının düzenlenmesi, güneş enerjisinin kullanılması konusunda bilgi birikimini arttırdı. Yarışta, bitiş çizgisini geçen, teknoloji olacak.

Haber: Ercüment Alhan
Kaynak: