BIST 10.471
DOLAR 32,60
EURO 35,01
ALTIN 2.444,11
HABER /  GÜNCEL

Sporumuzun utanç yılı!

Bugün geride bırakacağımız 2005 yılı, Türk sporu açısında hiç de parlak geçmedi. İsviçre ile oynadığımız baraj maçındaki olaylar itibarımıza gölge düşürdü!

Abone ol

Bugün geride bırakacağımız 2005 yılı, Türk sporu açısında hiç de parlak geçmedi. İsviçre ile oynadığımız baraj maçındaki olaylar itibarımızı düşürürken, halterdeki doping skandalı bu seneki en büyük defomuz olarak tarihin kara sayfasına yazıldı.

Türk sporu pek de parlak sayılmayacak bir yılı geride bıraktı. A Milli Futbol Takımı’mızın 2006 Dünya Kupası'na katılma şansını elinden kaçırırken İsviçre ile yaşadığı tatsız olaylar tarihe kara leke olarak kaydedilirken, halterdeki doping olayları tüm dünyaya karşı yüzümüzü kızartmaya yetti de arttı bile. 2005 yılında ortaya çıkan kara tabloya bakıldığında, başımızın öne eğilmesinde başrole soyunan aktörlerin saha içindeki kötü performanslarının değil de, saha dışındaki davranışlarıyla gündeme gelmeleri üzüntümüzü bir kat daha artırıyor.

Akdeniz Oyunları ve Üniversite Oyunları'nda bayan basketbolcu ve voleybolcularımızın altın madalyayı kucaklamaları, erkek voleybolcularımızın İzmir'de herkesi ayağa kaldırması, Olimpik Futbol Takımı’mızın İspanya'da finale kadar yükselmesi göğsümüzü kabartan bazı olumlu gelişmelere en güzel örneklerdi. Tabii, bireysel sporlarda birbiri ardına patlayan doping bombaları sıcaklığını korurken özellikle tekvando, güreş ve karatede gelen başarılar da gurur vericiydi.

İtibarımız zedelendi

Fatih Terim önderliğinde eleme grubunda baraj maçına hak kazanan A Milli Futbol Takımı’mız, İsviçre ile oynanan play-off maçlarında çıkan olaylar sebebiyle tüm dünyanın tepkisini çekti. Tüm ülke bir yanda kaçan Almanya trenine üzülürken, diğer yanda 2002 yılında Güney Koreli futbolcularla dünya üçüncülüğü maçından sonra fair-play ruhunun simgesi haline gelen Türk Milli Fut- bol Takımı'nın itibarı- nın tuzla buz olmasına yanıyordu. Futboldan sonra en büyük hezimeti yaşadığımız halterde doping olayları art arda patladı. Başta efsane olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Halil Mutlu olmak üzere, Taner Sağır, Sedat Artuç ve Reyhan Arabacıoğlu'nun doping olaylarına bulaşması sebebiyle Türkiye bu branşta 2 yıl uluslararası müsabakalardan men cezası aldı. Okçulukta Hasan Orbay, atletizmde henüz çocuk yaşta olmalarına rağmen Nilay Esen, Senem Eser ve tekvandoda Ali Serçe doping olaylarına bulaşıp hem isimlerini hem de Türk sporunu lekelediler.

2001 yılında Avrupa ikincisi olduktan sonra herkesin sevgilisi haline gelen 12 Dev Adam'ın saha içindeki başarısızlığı ise bardağı taşıran son damla oldu. Sırbistan Karadağ'daki Avrupa Şampiyonası'nda favori olmasına rağmen ilk turda elenmekten kurtulamayan ve takım içinde yaşanan kavgaları basına yansıtan A Millilerde Ermal Kurtoğlu'nun doping kullandığı iddiası ise olayların üstüne tuz biber oldu. Ancak Kurtoğlu'nun, Uluslarası Spor Mahkemesi (CAS)'nde yargılanıp beraat etmesi potaya rahat bir nefes aldırdı.

Sporda saha dışı olaylardan dolayı yüzümüz kızarırken, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor'un Avrupa arenasındaki başarısızlıkları da koca bir senenin heba olmasına zemin hazırladı. Trabzonsporlu Gökdeniz Karadeniz'in bahis olaylarından dolayı 10'a yakın futbolcuyla birlikte ceza alması da 2005 yılının kara sayfalarına not olarak düştü.

Tekvando ve güreşle güldük

Türkiye 2005 yılında, takım halinde yapılan spor branşlarında başarılı olamazken, ferdi yeteneklerin ön plana çıktığı ve bireysel mücadelelerin verildiği branşlarda çok başarılı sonuçlar aldı. Özellikle ata sporu güreş, 2005'in başarı lokomotifiydi adeta. Onu tekvando ve karate izledi.

18-20 Şubat: Türkiye, Yaşar Doğu Erkekler ve Bayanlar Serbest Güreş Turnuvası'nda erkeklerde 5, bayanlarda da 6 birincilik kazanarak takım halinde şampiyon oldu.

26-27 Şubat: Uluslararası Vehbi Emre Grekoromen Güreş Turnuvası'nda takım şampiyonluğunu kazandı.

5-6 Mart: Şeref Eroğlu ve Nazmi Avluca, Uluslararası Macaristan Grand Prix Grekoromen Güreş Turnuvası'nda altın madalya kazandı.

6 Mart: Türkiye, Balkan Kros Şampiyonası'nda 4 altın, 3 gümüş ve 3 bronz madalya kazandı.

5-10 Nisan: Dünya Liseler Basketbol Şampiyonası'nda Şehremini Lisesi şampiyon oldu.

16-17 Nisan: Hamza Yerlikaya, Avrupa Büyükler Grekoromen Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak, 7. kez şampiyon oldu ve rekor kırdı.

23 Nisan: Narin Sağlam, Genç Bayanlar Balkan Yürüyüş Kupası'nda 10 kilometrede altın madalya kazandı.

19-24 Nisan: Türkiye, Avrupa Erkekler ve Bayanlar Halter Şampiyonası'nda erkeklerde 11 altın, 7 gümüş, 3 bronz madalya ile Avrupa şampiyonu oldu. Altın madalya kazanan Halil Mutlu, daha sonra dopingli çıktı.

20-24 Nisan: Uluslararası Ahmet Cömert Boks Turnuvası'nda Türk sporcular, bayanlarda 9, erkeklerde ise 4 birincilik aldı.

23-24 Nisan: Uluslararası Ümitler Natık Canca Judo Turnuvası'nda Azerbaycan 8, Türkiye 7 birincilikle en başarılı ülkeler oldu.

1-7 Mayıs: Brno'daki Avrupa Erkekler ve Bayanlar Bahar Kupası Voleybol Turnuvası'nda Türkiye, her iki kategoride de şampiyon oldu.

8 Mayıs: Almanya'daki Uluslararası Hannover Yarı Maratonu'nda, bayanlarda Damla Yenigelen birinciliği elde etti.

13-15 Mayıs: Tenerife'deki Avrupa Büyükler Karate Şampiyonası'nda Türkiye, bayanlarda 60 kg Yıldız Aras ile altın madalya kazandı.

4 Haziran: İstanbul'daki Uluslararası Cezmi Or Kupası Atletizm Yarışmaları'nda Türk sporcuları 2 Türkiye rekoru kırıp 8 birincilik elde etti.

24-26 Haziran: 644. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı, Samsunlu Şaban Yılmaz kazandı.

1-3 Temmuz: İzmir'deki Uluslararası İsmet Iraz Tekvando Turnuvası'nda Türkiye, takım halinde birinciliği kazandı.

14-17 Temmuz: Avrupa Ümitler Atletizm Şampiyonası'nda Türkiye, bayanlar 5 bin metrede Binnaz Uslu ile 1 altın, 3 bin metre engellide de erkeklerde Halil Akkaş ve bayanlarda da Türkan Erişmiş ile 2 gümüş madalya aldı.

21-24 Temmuz: Kaunas'daki 18. Avrupa Gençler Atletizm Şampiyonası'nda erkekler 10 bin metrede Muğdat Öztürk altın madalya kazandı.

30-31 Temmuz: Tripolis'teki Balkan Yıldızlar Atletizm Şampiyonası'nda Türkiye, erkekler 2 bin metre engellide Sedat Gönen ile 1 altın madalya kazandı.

11-21 Ağustos: Dünya Üniversite Yaz Spor Oyunları'nda Türkiye, 27 madalyayla tarihteki en başarılı sonucunu aldı.

2 Ekim: Dünya Serbest ve Grekoromen Güreş Şampiyonası, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yapıldı. Türkiye, serbestte 120 kiloda Aydın Polatçı ile 1 altın madalya kazanarak 12 puanla takım halinde 13. oldu. Grekoromende 96 kiloda Hamza Yerlikaya ile 1 altın, 84 kiloda Nazmi Avluca ve 120 kiloda Yekta Yılmaz Gül ile de 2 bronz madalya aldık. Türkiye, 26 puanla takım halinde üçüncülüğü elde etti.

FENERBAHÇE

Fenerbahçe bu sezon Devler Ligi’nde hayal kırıklığı yaşadı. Avrupa'da ses getirmesini beklediğimiz F.Bahçe, ilk turda elendi. Sarı-Lacivertli takım Şampiyonlar Ligi E Grubu'nda, Milan, PSV ve Schalke ile mücadele etti; ama grubunda sonuncu oldu.

GALATASARAY

Galatasaray Avrupa'ya gidemedi. 2000'de UEFA ve Süper Kupa ile tavan yapan G.Saray, geçen sezon sonunda Avrupa'ya gitme hakkı kazanamamıştı. Bu sezon ise UEFA Kupası'nda ilk maçta 1-0 yenildiği Norveç'in Tromso takımıyla Ali Sami Yen'de 1-1 berabere kalarak elendi.

BEŞİKTAŞ

Beşiktaş Avrupa’ya erken veda etti. Ülkemizi UEFA Kupası'nda temsil eden Beşiktaş, H Grubu'ndaki son maçında Portekiz'in Guimaraes takımını deplasmanda 3-1 mağlup etmesine rağmen grupta 4. olduğu için elendi ve Avrupa'ya veda eden bir diğer takımımız oldu.

TRABZONSPOR

Trabzon büyük şok yaşadı. Şampiyonlar Ligi ön elemesinde Kıbrıs Rum Kesimi'nden Anorthosis Famagusta takımıyla eşleşen Trabzonspor'da turun geçileceğinden kimsenin endişesi yoktu. Ne var ki evdeki hesap çarşıya uymadı. 3-1'lik yenilgiye 1-0'lık galibiyet yetmedi ve Trabzonspor elendi.

Almanya’ya gidemedik halterde dopingin altında kaldık

Dünya Kupası elemeleri baraj maçında İsviçre ile eşleşince, finalleri çantada keklik görmüştük. Ancak evdeki hesapların hiçbirisi çarşıya uymadı. Saracoğlu'ndaki 4-2'lik galibiyet, İsviçre'deki 2-0'lık yenilgiyi silemedi. Üstüne üstlük maç sonrası yaşanan olaylarla Avrupa kamuoyunda ciddi bir itibar kaybına uğradık. Halterde ise takım halinde Avrupa şampiyonu olmamıza rağmen bazı sporcularımızda doping çıkması tüm ülkeyi şoke etti. Bunun sonucunda ceza almamız kaçınılmaz olmuştu ve aldık. Dileğimiz o ki, sporun her branşında 2006 yılı göğsümüzü kabartsın.

ZAMAN