BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,78
ALTIN 2.428,32
HABER /  GÜNCEL

Peşmerge Kerkük için pusuya yattı!

Iraklı Kürt liderlerin Irak üniforması altında 10 bin peşmerge topladıkları ileri sürüldü. Muhtemel bir çatışma anında peşmergelerin Kerkük'e ilerleyeceği iddialar arasında.

Abone ol

Amerikan Knight Ridder medya grubunun bir muhabiri Kuzey Irak’a girdi ve Peşmergelerin koruması altında 5 gün dolaşarak Kürt gruplarıyla görüşmeler yaptı. Tom Lesseter adlı muhabirin gözlemleri Knight Ridder’a bağlı bir dizi gazetede yayımlandı.

Lesseter, Kürt liderlerle yaptığı görüşmelere dayanarak Amerika Birleşik Devletleri’nin çekilmeden önce Irak’ta ulusal bir ordu kurma planlarının yürümediği sonucuna vardı.

Lesster, “Resmi olarak Irak askeri komutanlığının emri altında olan birlikler Irak’ın parçalanması halinde kendi etnik çıkarlarını korumaya hazırlanıyor. Çoğu da bu parçalanmanın kaçınılmaz olduğuna inanıyor” dedi.

Lesster, Iraklı Kürt liderlerin Irak uniforması altında 10.000 Peşmerge topladıklarını ve bu birliklerin bir çatışma sırasında güneye ilerleyerek Kerkük’ü ele geçirmeyi ve muhtemelen Musul’un yarısını almayı planladıklarını öne sürdü. Tom Lesseter, kuzey Irak’taki askeri birliklerin çoğunun Peşmergelerden oluştuğuna da dikkat çekti.

Bu arada Irak Çalışma ve Sağlık Bakanı Cemal Aldülhamid, Kürtlerin asıl rüyasının bir gün bağımsız devlet kurmak olduğunu belirterek, bu rüyayı gerçekleştirmek için çalıştıklarını söyledi.

Kaynak: