BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,11
ALTIN 2.467,44
HABER /  GÜNCEL

İş görüşmesinde bunları yapmayın!

Hemen herkesin hayatında 'dönemeç noktası'nı oluşturan iş görüşmelerinde belirlenen stratejiler hayati önem taşıyor. İşte iş görüşmelerinde dikkat edilecek kurallar.

Abone ol

05.11.2005 14:20 - Bu haber 565 kişi, Mynet Haber bugün 191.167 kişi tarafından okundu

ABD'de özel bir iş bulma kuruluşu olan CareerBuilder tarafından iş başvuruları konusunda yapılan bir araştırma, iş görüşmesi sırasında adayların yaptıkları önemli hataları ortaya koydu.

ABD'de iş başvurusu yapanların görüşme sırasında yaptıkları bir numaralı hatanın, işverenle yanlış iletişim kurmaları olduğu belirtildi. Bazılarının önceden hazırladığı konuşma tarzı ve ses tonuyla mülakat yaptığı, bazılarının da sadece tek kelimelik yanıtlarla konuştuğu ifade edildi. Haberde ayrıca, araştırmaya göre, iletişim hatası yapanların bazen yanıtlardan çok kişisel sorunları ve sosyal yaşamlarıyla ilgili gereksiz bilgiler verdiği, bazılarının ise fazla samimi yanıtlar verdiği kaydedildi. Araştırmaya göre, kimisi eski patronundan şikayet ederken, kimisi para ve çalışma saatleriyle yakından ilgilenerek hata ediyor. Habere göre, "Annem bir iş sahibi olmamı istediği için buradayım" gibi konuşmalar da zararlı olabiliyor.

ABD'nin önde gelen iş bulma kuruluşlarından CareerBuilder'ın araştırmasını konu alan haberde, "Araştırmaya göre, iş görüşmesine girenlerin en sık yaptıkları ikinci hata, mülakatlara hazırlıksız gelinmesi ve iş başvurusu yapılan iş ve şirketin niteliği hakkında bilgisiz olunması. Patronların şikayet ettiği bir başka hata da, mülakatçıların randevuya geç gelmesi ve cep telefonuyla konuşarak sık sık görüşmeyi bölmesi. Adayların arasında, çocuklarıyla iş görüşmesine gelen ya da kendisiyle görüşen müdüre, karnı acıktığı için çabuk olmasını söyleyen veya bir sandviç çıkarıp yemeye başlayanlara da rastlanıyor. Mülakatta davranış biçimine çok önem veren işverenler, tırnaklarını yiyen veya çok kahve içmiş gibi sinirli duran adaylara dayanamadıklarını belirtiyor. Kendini beğenmiş ya da şirketin işe almakla büyük kazanç sağlayacağı havasında olan adaylar da özellikle anti-pati topluyor. İşverenlerin coşkusuz adaylardan da hoşlanmadıkları belirlendi. İş görüşmesine giren birçok müdür, adayların konuşma için hiç enerji harcamamasından ve ilgi göstermemesinden yakınıyor" denildi.

Habere göre, iş görüşmesine uygunsuz kıyafet ve makyajla gelmek de iş başvurusu yapanların bir diğer hatası. Haber, iş görüşmelerine giren müdürlerin adaylarda şikayet ettiği konuları şöyle sıralıyor:

"İş görüşmesine katılan müdürler, acayip görünüşlü, dövmeli, yüzünde 'piercing' bulunan, parlak boyalı saçlı ve vücut temizliğine önem vermeyen adaylardan şikayet ederken, iş görüşmesine ayakkabısız, kirli tırnaklarla, jeans ve tişörtle gelen, kalçasını açıkta bırakan yırtmaçlı etek giyen, mülakat boyunca siyah güneş gözlüğüyle oturan; hatta sarhoş halde mülakat yapan adayların geldiğini söylüyor. Araştırma sonuçlarına göre, iş görüşmelerine giren müdürlerin şikayet ettikleri bir diğer konu da, yalan ve samimiyetsizlik. Başarılarını abartan ve bilgi düzeyleri konusunda yanıltıcı bilgi veren adaylar baştan kaybediyor. CareerBuilder'ın araştırmasına göre, iş başvuru formunda hiç tutuklanmadığını belirten bir adayın, görüşmeye girdiği ofisten bir şeyler çaldığı da öğrenildi."

Kaynak: www.mynet.com