BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Cemil Çiçek AB'ye posta koydu!

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, AB'li yetkililere sert çıktı. Çiçek, Orhan Pamuk davasını izlemeye gelen AB'li yetkilileri Türkiye'nin değerlerine 'saygılı' olmaya çağırdı.

Abone ol

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basına açıklama yapan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, toplantıyla ilgili bilgi verdi.

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in Hong Kong'taki temaslarının olumlu olduğunu belirten Çiçek, sözü Irak'taki seçimlere getirdi. Irak'ta seçimlerin yapılması memnuniyet verici olarak değerlendiren Çiçek şöyle konuştu:

Üzerinde durduğumuz bir başka konu dış politika konularıdır. Bunlardan bir tanesi Irak seçimleridir.Irak'taki gelişmeleri yakınen takip ediyoruz. Irak seçimlerine katılımın çok olmasına önem veriyoruz. Türkiye olarak Irak'taki sünni kesimin seçimlerini boykot etmemesi ve seçimlere katılması için önemli çabaları olmuştur.

İKİNCİ GÜNDEM TERÖR

Bakanlar Kurulu'nun ikinci gündeminin terör olduğunu vurgulayan Cemil Çiçek, şöyle devam etti: "Terör konusu üzerinde durduk. Her zaman ifade ettiğimiz gibi terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin önemi ortadadır. İster az gelişmiş, ister az gelişmiş olsun hiçbir ülkenin terör garantisi yoktur. Durum böyle olunca ülkelerin terörle ilgili olarak işbirliği yapma mecburiyeti vardır. Avusturalya'nın PKK'yı terör listesine alması memnuniyet vericidir."

AVRUPA BİRLİĞİ'NE VERYANSIN!

Orhan Pamuk davasıyla ilgili ortaya çıkan tabloyla ilgili konuşan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, AB'li parlamenter ve gözlemcileri çok sert bir şekilde eleştirdi. Çiçek, AB'li yetkilileri Türkiye'nin değerlerine saygılı olmaya davet ederek şunları söyledi:

Türkiye gelen bir kısım parlamenterler olmuştur. Hiç şüphesiz Türkiye misafirperverdir. Gelen herkese her türlü kolaylığı ve gayreti göstermektedir. Ancak Türkiye'yi ziyaret eden misafirlerden bizim beklediğimiz, Türkiye'nin değerlerine olabildiğince saygılı olmalarıdır.

LAGENDİJK'İ ESEFLE KINIYORUZ

Lagendijk'in açıklamalarını esef ve üzüntüyle karşıladığımızı belirtmek istiyoruz. TSK ile PKK'yı aynı kefeye koyduğu için kendisini şiddetle kınıyoruz. TSK milli bir ordudur ve bu ülkenin en değerli kurumların başında gelmektedir.

Türkiye'nin çok önemli çaba ve gayretleri vardır. TSK Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin en iyi şekilde yürütülebilmesi için önemli ölçüde destek vermiştir.

Lagendijk'in TSK'yı bazı kareler içine oturtmuş olmasını Türkiye'yi tanımadığına bağlıyoruz. Türkiye hakkında kulaktan dolma, ayaküstü beyanat vermek yerine, gittikleri ülkelerin değerlerini dikkate alarak açıklama yapmasını tasviye ediyoruz.

AB yetkilileri siyaseti yargının içine çekecek tarzda açıklamalar yapıyor.

DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNE SAYGIMIZ VAR

Hepimiz biliyoruz ki, yasama, yürütme ve yargı demokrasinin üç önemli ayağından bir tanesidir. Bir taraftan Avrupa Birliği yargıya siyasetin gölgesi düşmesin, yargıyla siyasetin ilişkisinin kesilmesini arzu ediyoruz diye raporlar hazırlarken diğer taraftan yargıya saygıdan uzak değerlendirmeler yapmıştır. Yargının da hiç şüphesiz kendi içinde yanlışlıkları olabilir. Bunu gidermenin yolu devletin kurumları yıpratmak değil. Bunu kendi kuralları içerisinde değerlendirmektir.

YANLIŞLAR VARSA DÜZELTİLİR!

Tekrar ifade ediyorum bu hükümet kadar düşünce özgürlüğüne değer veren bir başka hükümet yoktur. Bizim bu konularda kompleksimiz yok. Yanlış varsa gereğini yaparız. Ortada olan olayları tasvip etmiyoruz. Protestoyu kurallar içerisinde yapmak lazım. Orhan Pamuk davasında güvenlik yetersizliği varsa gerekenler yapılır.

PAMUK DOSYASI BUGÜN GELDİ

Saat 08.40 itibarıyla Orhan Pamuk dosyası bana geldi. Şu kadar zamandan beri bu dava üzerinde bir kampanya düzenlendiğini bir siyaset yapıldığını söylemek gerekir. Bu konuyla ilgili yapacağımız değerlendirmeyi önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağız. Eğer konuyu hukuk çerçevesinde tutacaksak...

FEHRİYE ERDAL'DAKİ ÇİFTE STANDART

Türkiye'de niye böyle oluyor diyenler Fehriye Erdal davasına baksın. Fehriye Erdal meselesinde silahın otomotik veya yarı otomatik olduğuna Belçika mahkemesi iki senedir karar veremedi. Biz sorulduğu zaman şunu söylüyoruz: "Bakın biz sizinle terörizmle ortak mücadele veriyoruz."