BIST 10.701
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.423,11
HABER /  GÜNCEL

Astsubaylar ifadelerinde çelişti

Şemdinli'deki bombalama olaylarından sorumlu tutan astsubayların ifadeleri çelişti. Savcılık'ta 'tesadüfen' bölgeye gittiklerini açıklayan Kaya mahkemede farklı konuştu.

Abone ol

Şemdinli'deki olaylardan sorumlu tutulan ve devletin bütünlüğünü bozma suçuna karıştıkları gerekçesiyle tutuklanan astsubayların ''görev tanımları ve aralarındaki hiyerarşik'' yapı netleşti. Şemdinli olaylarının olduğu gün astsubaylardan Ali Kaya 'nın ''tim komutanı'' , Özcan İldeniz 'in ise ''Şemdinli sorumlusu'' olarak ilçede bulundukları anlaşıldı.

9 Kasım'daki bombalama eyleminin ardından askerlere ait araçta çıkan krokinin olaydan iki gün önce 7 Kasım'da Şemdinli'de yapılan keşif sonrası çizildiği de ortaya çıktı. Şemdinli'deki bombalama eylemi ile sonrasındaki olaylar nedeniyle suçlanan ve Türk Ceza Yasası'nın ''devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak'' fiilini düzenleyen 302. maddeden tutuklanan astsubaylar Kaya ile İldeniz'in dosyasından yeni ''rastlantılar'' ortaya çıktı.

9 Kasım'daki olayların ardından Şemdinli Savcılığı'nca sorgulanan Ali Kaya ile Özcan İldeniz ''tesadüfen'' olay bölgesinde olduklarını savunmuşlardı. Ancak Van Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan sorguda Kaya ile İldeniz'in ''tesadüfen'' değil, ''planlı'' olarak Şemdinli'de oldukları ortaya çıktı. Başçavuş Ali Kaya sorgusunda, Şemdinli'ye 7 Kasım'daki geldiklerini ve bombalanan kitabevinin krokisinin o gün çizildiğini açıkladı. Kaya'nın olaydan 2 gün önce çizildiğini anlattığı krokiler, 9 Kasım'daki bombalama olayının ardından askerlere ait araçta bulunmuştu.

Krokiyi İldeniz çizdi

Ali Kaya, araçlarında bulunan krokinin hazırlanma amacını sorgusunda şöyle anlattı: ''Özcan (İldeniz), Seferi Yılmaz 'ın dükkânının, evinin bulunduğu caddelere ilişkin krokileri çizdi. Amacımız dokümantasyonları bir araya getirmek ve dosya oluşturmaktı. Çünkü yarın bir gün tayinimiz çıktığında gelen arkadaşların elinde bilgi, belge olsun arzusundaydık.''

Ali Kaya, araçlarında bulunan el bombası ile kitabevinde bulunan bombaların benzerlik göstermesini ise şöyle savundu: ''Aracımız ve mühimmatımız, 9 saat kadar örgüt sempatizanlarının kontrolüne geçti. Bu husus teknik takip kayıtlarıyla sabittir. Bu nedenle eğer planlı bir olaysa, ki biz planlı olduğuna inanıyoruz, olay yerine atılan el bombalarıyla benzer özellikler taşıyan el bombaları, bizim hücum yeleğimizde taşıdığımız, zimmetimizde bulunan el bombaları değiştirilmiş olabilir. Bizim taşıdığımız el bombaları MKE yapımıdır. MKE dışındaki bombaları kabul etmiyoruz.''

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt , Başçavuş Ali Kaya'yı tanıdığını, ancak kararı yargının vereceğini söylemişti. Başçavuş Kaya da sorgusunda, Büyükanıt'ı tanıdığını ve ''aynı çadırda yatıp kalktığını'' savundu. Kaya, ''Ben adam da öldürdüm. Ama bunu savaş koşullarında yaptım. İstihbarat çalışması yaptığım ve yakalayabileceğim birisini (Seferi Yılmaz) niye öldüreyim ki? Bu mantıksız'' diye konuştu. Astsubaylar, JİT'in çalışma koşullarını da anlatırken Şemdinli'deki olaylardan sorumlu tutulanların görevleri de şöyle: Başçavuş Ali Kaya: Tim komutanı. Astsubay Özcan İldeniz: Şemdinli sorumlusu. PKK itirafçısı Veysel Ateş : Haber elemanı.

Haber: İlhan Taşçı
Kaynak: