BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Çiçek iaşe bedeli istedi

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, mahkûmların günlük iaşe bedeli olan 2.50 YTL ile 3 öğün yemek çıkarılmasının imkânsız olduğunu söyledi ve ek ödenek istedi.

Abone ol

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Meclis'te bakanlığının 2006 yılı bütçesi görüşülürken, yargının sorunlarını anlattı ve 3 itirafta bulundu. Çiçek'in en dikkat çeken itirafı, mahkumlara standartlara uygun yemek verilemediği oldu. Cezaevlerine dışardan yiyecek, pişmiş yemek veya çiğ besin getirilmesinin güvenlik nedeniyle yasaklandığını anımsatan Çiçek, şunları söyledi: "Bütçe ödeneklerinin yetersizliği nedeniyle 01 Ekim 2003'ten itibaren 2,50 YTL olarak belirlenen günlük iaşe bedeli ile standartlara uygun üç öğün yemek çıkarılmasına olanak bulunmadığı ortadadır. Ceza infaz kurumlarına dışarıdan besin maddeleri girişinin engellenebilmesi için hükümlü ve tutukluların iaşe bedellerinin arttırılması ve bu tertipteki ödenek miktarında kesintiye gidilmemesi uygun olacaktır."

SATILIK BİLİRKİŞİ
Bütçe görüşmeleri sırasında CHP'li üyeler, mahkemelere görüş bildiren bilirkişilerden yakındılar, bilirkişiliğin toplumun kanayan yarası olduğunu, sorunun yasal düzenlemeyle çözülemeyeceğini, ancak insanın sorumluluk duygusu ile ortadan kaldırılabileceğini söylediler. Çiçek'in bu konudaki yanıtı şöyle oldu: "Maalesef, komisyon üyelerinin de dediği gibi bugün alınamayacak bilirkişi raporu yoktur. Bilirkişilik kirliliğinin bedelini yargı ödemektedir."

YARIM KADRO
Çiçek, hakim-savcı eksikliğinden de yakındı. Adaletin yüzde 50 kadro eksikliğiyle çalıştığını vurgulayan Çiçek, bunun nedenlerinden birinin hukuk fakültelerindeki eğitim kalitesinin düşüklüğü olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: "Hukuk gelişti. Çevre hukuku, internet hukuku gibi çok farklı alanlar oluştu. Bir gecede üniversitelerde internet hukuku, ceza hukuku, medeni hukuk alanında doçentler, profesörler yetiştirilmiyor. Örneğin ben hukuk fakültesinde okurken ne internet hukuku vardı ne de fikri sınai haklar hukuku."