BIST 10.677
DOLAR 32,24
EURO 34,97
ALTIN 2.443,99
HABER /  GÜNCEL

Ankara'da kulisler hareketlendi...

Recep Tayyip Erdoğan'ın üç gün evine kapanması, AKP kulislerinde, 'kabine değişikliği' söylentilerini artırdı. İşte kulislerde konuşulan isimler şunlar?

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üç gün evine kapanması, AKP kulislerinde, 'kabine değişikliği' söylentilerini artırdı. AKP kulislerinde, Erdoğan'ın, iki hafta önce Çankaya'yla kabine değişikliği konusunda temasa geçtiği, ancak bazı isimler üzerinde henüz uzlaşma sağlanamadığı için listenin netleşmediği konuşuluyor.

Erdoğan'ın, kabine değişikliğini, yılbaşını takip eden günlerde, Kurban Bayramı'ndan önce kamuoyuna açıklayacağı söylentileri yoğunlaştı.

Başbakan Erdoğan'ın, son iki haftadır Çankaya Köşkü'ndeki Cumhurbaşkanı ile yaklaşık bir saati bulan görüşmeler yapması, iktidar partisinde, kabine değişikliği söylentilerinin artmasına neden olmuştu.

AKP kulislerine, Erdoğan'ın kabinede kapsamlı bir değişikliği içeren kararnameyi geçen hafta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunduğu, ancak Sezer'in bazı isimlere rezerv koyduğu bilgileri yansıdı.

Erdoğan'ın, bunların ardından üç gün de evine kapanması, kabine değişikliği söylentilerinin iyice yoğunlaşmasına yol açtı.

ÇİÇEK'İN YERİNE ŞAHİN

AKP kulislerinde Başbakan'ın, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in yerine, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'i Adalet Bakanlığı'na getirmek istediği yoğun biçimde dile getiriliyor. Başbakan'ın, TCK'daki bazı düzenlemeler, Terörle Mücadele Yasası gibi konularda görüş ayrılığına düştüğü Çiçek'i, bir süredir görevden almayı planladığı belirtiliyor. Erdoğan'ın sunduğu kararnamede Çiçek ile Şahin'in yer değiştirdiği, ancak Sezer'in, Çiçek'in Adalet'ten alınmasına karşı çıktığı için kararnameyi beklettiği ifade ediliyor.

Bir önemli değişiklik iddiası daha... İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Başbakan Erdoğan'ın mesafeli olduğu ve Aksu'nun da görev yeri değiştirilecek isimler arasında geçtiği belirtiliyor. Aksu'nun Başbakan Yardımcısı olarak kabinede başka bir göreve getirilebileceği ya da parti veya meclis yönetiminde yer alacağı öne sürülüyor.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de değişecek isimler arasında geldiği kulislerde konuşuluyor. Çelik'in görevden alınması için daha önce iki kez girişimde bulunan Erdoğan'ın, atamak istediği isimlerin Köşk'ün vetosuna takıldığı için bu değişikliği yapamadığı ifade ediliyor. Çelik'in yerine getirilecek isimlerin başında, Köksal Toptan geliyor.
Coşkun gidecek, eski CHP'li gelecek

BaŞbakan'In, son kabine değişikliğinde getirdiği Bayındırlık Bakanı Faruk Özak'ın uygulamalarından da pek memnun olmadığı, bu nedenle de görevden alınacak isimler arasında Özak'ın da bulunduğu kaydediliyor. Ancak Özak'ın yerine getirilmek istenen AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin'e Cumhurbaşkanı'nın itirazının bulunduğu, kararnamenin bekletilme nedenlerinden birinin de Şahin olduğu belirtiliyor.

Öte yandan Başbakan'ın, Enerji Bakanı Hilmi Güler'i alıp, yerine Kayseri Milletvekili Taner Yıldız'ı atayacağı, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı da ekonomiden sorumlu devlet bakanlığına kaydırıp, yerine İstanbul Milletvekili Mustafa Açıkalın'ı, Sanayi Bakanı Ali Coşkun'un yerine de, CHP'den geçen Muharrem Eskiyapan'ı getirmeyi istediği ifade ediliyor.

Erdoğan'ın, Devlet Bakanı Ali Babacan'la ilgili de sadece 'başmüzakerecilik' görevini yürütmek üzere görev değişikliğine gideceği belirtiliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun adı da kulislerde, değişecek bakanlar arasında sayılıyor.

Kaynak:
Haber: Şerife Üstüner