BIST 8.997
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,25
HABER /  GÜNCEL

Flaş iddia! Öcalan istedi PKK vazgeçti

Özgür Gündem gazetesi yazarı Muzaffer Ayata, çözüm sürecinin en önemli aşaması olarak gösterilen PKK'nın silah bırakma kongresini iptal edildiği ve gerekçe olarakta Erdoğan'ın açıklamalarının gösterildiğini iddia etti.

Abone ol

Özgür Gündem gazetesi yazarlarından Muzaffer Ayata ilginç bir iddia ortaya attı. Ayata, PKK'nın silah bırakma kongresini iptal ettiğini, gerekçe olarakta Erdoğan'ın 'Kürt sorunu yoktur' sözlerinin gerekçe gösterildiğini iddia etti.

İmralı'ta tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine Dolmabahçe Mutabakatı sonucu Türkiye'ye yönelik silahlı mücadeleyi bitirme kongresini toplamaya hazırlanan PKK, silahsızlanma kogresinden vazgeçti. 20 yıla yakın PKK davasından cezaevinde yatan ve daha sonra Avrupa'ya çıkan Özgür Gündem gazetesi yazarlarından Muzaffer Ayata köşesinde, örgütün silahsızlanma kongresini toplamaya hazırlandığını, ancak Erdoğan'ın, "Kürt sorunu yoktur" çıkışı sonrası kongreyi toplama hazırlığından vazgeçtiğini dile getirdi.

Ayata, Öcalan'ın PKK'nın 21 Mart'ta yaptığı açıklamayı dikkate alarak silahsızlanma kongresini toplama yönünde karar aldığını ve bu yönde hazırlıklara başladığı belirtti. Ancak Erdoğan'ın, "Kürt sorunu yoktur. Dolmabahçe Mutabakatı'na karşıyım. İki taraf demek ülkeyi böler" yönündeki açıklamasının PKK yönetimini yeni bir değerlendirme yapmaya ittiğini açıkladı. Ayata, PKK yönetiminin değerlendirme sonucu kongreyi toplama kararından vazgeçtiği yönünde karar aldığını dile getirdi. Ayata, yazısında, şu ifadelere yer verdi:
 
TALİMAT OLDUĞUNU SÖYLEDİLER
 
"Erdoğan bu açıklamalarıyla süreci askıya alırken, hükümetten süreci sahiplenme yönünde bir açıklama gelmedi. Tersine Cumhurbaşkanı söylediklerinin kendileri için bir talimat olduğunu söylediler. Bu nedenle PKK yönetimi durumu yeniden değerlendirmek zorundaydı. Ortada Kürt sorunu yoksa, sürecin sağlıklı yürümesi için gereken mekanizmalar reddedilecekse neye dayanarak kongreyi toplayacaktı. Ortada güven artırıcı bir adım yok, tersine yıkmaya dayalı girişimler peşpeşe gelmeye başladı. Bütün bu olumsuz ve süreç karşıtı gelişmelerden sonra PKK kongreyi toplamaktan ve hazırlık yapmaktan vazgeçti."
 
TECRİTİN ETKİSİ VAR MI?
 
Öcalan'ın İmralı'da yeni bir tecrite alındığı PKK'nın kongresini toplamaktan vazgeçmesinin ise tecritin de etkili olduğunu vurgulayan Ayata, yazısında, "Barış ve demokrasiden yana güçlerin bilmesi gerekir ki Erdoğan, PKK'nın kongreyi toplaması direkt engellemiştir"
ifadelerine yer verdi.
 
TEMAS KURULDU
 
Bu gelişmeden sonra İmralı heyeti ile hükümetin çözümden sorumlu yetkililer arasında temas kuruldu. Örgütün bu yönde aldığı kararın değerlendirilmesi için HDP'nin İmralı heyetinin önümüzdeki günlerde Kandil'e giderek örgüt yönetimiyle bir araya geleceği öğrenildi.

Görüşmeden sonra Kadil dönüşü HDP heyetinin, hükümetin çözüm kurulu yetkilileriyle bir görüşme yapması bekleniyor. Çözümde ortaya çıkan tıkanıklığı gidermek için heyetin, hükümetten gerekli izinin alınması halinde İmralı'ya giderek Öcalan'la yeni bir durum değerlendirmesi yapacağı öğrenildi.