BIST 10.194
DOLAR 32,39
EURO 34,77
ALTIN 2.406,34
HABER /  GÜNCEL

'Fiyatlardaki artış yüzünden gıda isyanları yaşanabilir'

Independent ve Guardian gazetelerine göre küresel düzeyde yükselen gıda fiyatları, dünyanın çeşitli ülkelerinde gıda isyanlarını körükleyebilir.

Abone ol

İngiliz gazetesi Guardian, dün Birleşmiş Milletler tarafından yapılan, küresel gıda fiyatları indeksinin, ilk kez derlendiği 1990'dan bu yana, en yüksek noktaya ulaşıldığı uyarısını başlığına taşıdı.

Geçmiş yıllarda pirinç fiyatlarındaki artış büyük tepkilere yol açmıştı (Fotoğraf: Bhasker Solanki)

Haberde Birleşmiş Milletler'in, iklim koşullarında yaşanan öngörülemeyen değişimler nedeniyle bu seneki hasadın zarar görmesinin, besin fiyatlarını daha da artırabileceği yönündeki kaygısına da yer verildi.

Bu gelişmenin, yükselen enflasyonu da beraberinde getirebileceği dile getiriliyor.

Guardian'ın finans haberleri sayfalarında da, söz konusu fiyat artışlarının, yükselen petrol fiyatlarıyla birlikte İngiltere'de beklenen ekonomik toparlanmaya darbe vurabileceği yönündeki değerlendirmeler ele alınıyor.

Haberde "Uzmanlar, enflasyonun kalıcı olup olmadığı konusunda ikiye bölündü." başlığıyla sunulan değerlendirmeye de yer veriliyor.

Aynı konuyu ele alan Times gazetesinin seçtiği başlık ise, "Fiyatlardaki artış gıda isyanlarını gündeme getirebilir."

2008 yılında yükselen şeker, tahıl ve petrol fiyatlarının Mısır, Kamerun ve Haiti'de ciddi protestolara yol açtığının hatırlatıldığı haberde, şimdilik benzer gelişmeler yaşanmasının beklenmediği; ancak iklim koşullarına bağlı olarak hasadın kötü geçmesi halinde isyanlar yaşanabileceği belirtiliyor.