BIST 10.196
DOLAR 32,39
EURO 34,75
ALTIN 2.405,87
HABER /  GÜNCEL

Bu köyde kaz yetiştirmek yasak!

Aşağı Çayırcık Köyü Muhtarı Yaşar Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taşköprü'ye 4 kilometre uzaklıkta bulunan 40 haneli köyün bir ovada kurulu bulunduğunu hatırlatarak, büyük arazilere sahip olduklarını söyledi.

Abone ol

Köyde 10 yıl öncesine kadar hemen hemen her evde kaz beslendiğini anlatan Çelik, köy halkının kazların girdiği arazilerde büyükbaş hayvanların otlamadığını fark ettiklerini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: "Kazların otlak alanlara zarar vermesi ve kaz giren arazilerde büyükbaş hayvan otlamaması nedeniyle 10 yıl önce köy ihtiyar heyetinin kararıyla kaz yetiştirilmesi yasaklandı ve bugüne kadar bütün köylüler bu yasağa uydu."

Söz konusu dönemde kendisinin ihtiyar heyetinde aza olduğunu ve dönemin köy muhtarı Baki Gülşen'in "kaz yetiştirme yasağını" karar defterine, "Köy merasına kaz kemresi atılmaması" ve "Kazların kesilip bir daha yetiştirilmemesi" şeklinde yazdığını ifade eden Çelik, ayrıca tüm köy halkının da karar defterine imza attıklarını ve kararın ortaklaşa alındığını bildirdi.

KARARDAN SONRA YAKLAŞIK BİN KAZ KESİLDİ

10 yıl önce kararın alındığı sırada her evde yaklaşık 25-30 kaz bulunduğunu ve köyde toplam 750 ile bin arasında kaz yetiştirildiğini aktaran köy muhtarı Yaşar Çelik, "İhtiyar heyetimizin bu kararı almasının ardından kazları keserek dolaplara yerleştirdik ve kış boyunca pişirerek yedik. Gelen misafirlerimize de ikram ettik" dedi.

Çelik, bu kararın ardından bir daha köyde kaz yetiştirmediğini ancak tavuk, hindi gibi kümes hayvanlarını yetiştirmeye devam ettikleri bilgisini verdi.

Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik ise kazların kanatlı hayvan olduğunu ve tüylerinin kolay döküldüğünü hatırlatarak, "Büyükbaş hayvanların içtiği sulara giren kazlar tüylerinin dökülmesi suların kirlenmesine neden oluyor.

Ayrıca sürü halinde gezen kazların gübreleri ve tüylerinin bulunduğu arazilerde büyükbaş hayvanlar otlamıyor" diye konuştu. Kazların taşıdığı bakterilerin tarım arazilerine de zarar verdiğini öne süren Ziraat Odası Başkanı Çelik, bu nedenle bölgedeki bir çok köyde kaz yetiştirilmediğini sözlerine ekledi.